menu

The Circle - Dave Eggers (2013)

Alternatieve titel: De Cirkel

mijn stem
3,40 (90)
90 stemmen

Engels
Sociaal

504 pagina's
Eerste druk: Knopf, New York (Verenigde Staten)

In 'The Circle' volgt Eggers protagoniste Mae Holland, die van de universiteit wordt geplukt om te werken voor de afdeling Customer Experience bij de internetgigant The Circle. Op het oog een combinatie van Facebook, Google en Twitter. Aanvankelijk is ze verrukt over de mogelijkheden in het bedrijf en de geweldige faciliteiten die het aan zijn werknemers biedt. Toch ervaart ze ook een zeer hoge werkdruk. Ook voelt ze zich gedwongen haar persoonlijke leven te delen. ‘Geheimen zijn leugens’ en ‘Privacy is diefstal’, zijn de slogans van het bedrijf.

zoeken in:
4,0
Ik ben 'em aan het herlezen in het licht van de binnenkort verschijnende verfilming.

Herken de kritiek op het omliggende narratief wel, maar was tijdens de eerste leesbeurt zo onder de indruk van de maatsch. kritische inhoud dat ik daar geen moment echt over gevallen ben.

Kritieken op de film zijn vooralsnog niet mals.

avatar van Rudi S
4,5
tbouwh schreef:

Kritieken op de film zijn vooralsnog niet mals.


Hm, ja ook hier en daar gezien, de trailer ziet er wel aardig uit.

4,0
Helaas heb ik me bij die kritiek aan moeten sluiten. Vind ik eigenlijk nogal jammer, want dit boek had echt een goede verfilming verdiend.
Recensie (vooraf gegaan door inleiding bij het boek)

3,0
Interessant boek, maar ik moet toegeven dat ik het idee had dat ik een chickflick aan het lezen was. Zeker de eerste helft waarin het toch wel veel over de relaties met Annie en de 'losse contacten' gaat.

3,0
moa
Ik begrijp de soms negatieve meningen die ik hier al gelezen heb, ik moet wel toegeven dat ik elke keer ik het boek weer oppakte, dat toch zonder veel tegenzin gedaan heb. Het leest erg makkelijk, maar het klopt dat de personages vederlicht uitgewerkt zijn, en dat het hele verhaal bij wijlen inderdaad slechts een excuus lijkt te zijn om duidelijk te maken welke gevaren de auteur ziet voor de privacy van elk individu in de hedendaagse digitale samenleving.

avatar van Lalage
3,5
Ik heb de film laatst gezien en vond die best wel goed.

avatar van -JB-
3,5
Donkerwoud schreef:
Dave Eggers toont zich hier meer een enthousiaste filosoof die het medium van de literatuur gebruikt om met creatieve theorieën en maatschappijkritische beschouwingen te komen. Voor hem fungeren plot en karakters alleen maar als ondersteuning van de grotere boodschap. Niks wordt verder uitgediept dan louter oppervlakkige verwijzingen naar discussies die wij inmiddels allemaal wel kennen over privacy en de onzichtbare macht van grote bedrijven. Het meest ergerniswekkende is dat het hoofdpersonage een oppervlakkig huppelkutje blijft dat nauwelijks psychologische ontwikkelingen doormaakt. Haar voornaamste drijfveer wordt welhaast seksistisch beschreven als louter een manisch verlangen naar erkenning. Ongeloofwaardig als je in ogenschouw neemt dat vrijwel geen internetgebruiker in de realiteit zich zo naïef verhoudt tot het medium.


Wat een herkenbare leeservaring! De Cirkel beschrijft een distopische wereld waarin sociale media de boventoon voeren. Een thema waar iedereen wel iets in herkent en daardoor aan het denken zet over hoe we met sociale media omgaan. Maar door het matige plot en de afwezigheid van psychologische diepgang bij de hoofdpersonen, blijft het een hol boek. Gemiste kans om dit actuele thema echt aan te grijpen voor een diepgaande roman.

avatar van Pleun
2,0
geplaatst:
Momenteel ben ik bezig in The monk of Mokha van Dave Eggers. Mijn allereerste Eggers was The Circle en die beviel niet heel goed. Ik heb nog eens opgezocht wat ik er destijds van vond. The monk of Mokha is gelukkig (?) non-fictie.

In 2015 kocht ik op Schiphol 'The Circle' van Dave Eggers en pas twee jaar later heb ik hem uitgelezen. Dat is niet zonder reden. Qua ideeën is dit best een interessant boek, maar er is nauwelijks een plot, de personages zijn oppervlakkig, ongeloofwaardig en vervelend en dienen alleen maar om de nogal prekerige boodschap van Eggers te verkondigen.
Hoofdpersoon Mae Holland gaat bij een bedrijf werken dat een kruising lijkt tussen Google en Facebook. Het gaat over het steeds meer inleveren van privacy en schetst hoe een wereld eruit ziet waarbij de macht in sneltreinvaart in handen is gekomen van een alomvattend technologie en social mediabedrijf.

Er had meer gezeten in dit boek. Ik las vergelijkingen met 1984 en Brave New World maar dat slaat nergens op. Daarvoor had Eggers iets beter zijn best moeten doen om er een goed verhaal van te maken, met personages die de lezer wat doen. Ik ben in ieder geval blij dat ik van die irritante huppelkut Mae Holland ben verlost

Gast
geplaatst: vandaag om 15:06 uur

geplaatst: vandaag om 15:06 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.