menu

Wolfskwint: De Geschiedenis van een Gestoord Gezin - Bibi Dumon Tak (2013)

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Nederlands
Waargebeurd

176 pagina's
Eerste druk: Athenaeum-Pollak, Amsterdam (Nederland)

Wolfskwint is het op waarheid gebaseerde verhaal van Steffie, een van de eerste vrouwelijke pianostemmers van Nederland. Het geeft een onthutsend beeld van een verwoest leven, en van de wereld van de psychiatrie in het Nederland van niet eens zo heel lang geleden. Steffies oudste herinnering is dat haar moeder een suikerpot naar haar vaders hoofd gooit. Andere herinneringen aan haar zijn getekend door elektroshocks, tranquillizers en spanlakens. Ze groeit op met haar vader omdat haar moeder in een gesticht zit, waar ze de rest van haar leven zal blijven. Als ze volwassen is sterft haar moeder. Steffie gaat op zoek naar haar verleden en ontkomt er niet aan het verleden van haar moeder onder ogen te zien, en de rol die haar vader en zijzelf daarin hebben gehad. Was haar moeder wel zo gestoord als ze altijd gedacht heeft? Dan krijgt ze een schokkend psychiatrisch dossier in handen dat nooit voor haar ogen bestemd was.

zoeken in:
avatar van Lalage
3,5
Ik heb wel eerder schokkende verhalen gelezen over de psychiatrie in de jaren zestig, maar het was nog nooit zo concreet. Artsen hebben genoteerd hoe ze de moeder van Steffie zagen en welke pillen ze haar voorschreven. Ook werden haar elektroschokken toegediend.

Bibi Dumon Tak laat het verhaal van Steffie goed uit de verf komen in deze romanvorm. Het pianostemmen levert mooie metaforen.

Wolfskwint – Bibi Dumon Tak | Lalagè leest - lalageleest.nl

Gast
geplaatst: vandaag om 14:50 uur

geplaatst: vandaag om 14:50 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.