menu

The Moorland Cottage - Elizabeth Gaskell (1850)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Engels
Sociaal

182 pagina's
Eerste druk: Chapman & Hall, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Maggie Browne woont samen met haar veeleisende moeder en verwende broer in een afgelegen cottage in Yorkshire. De welgestelde maar ziekelijke Mrs Buxton leert Maggie de waarde van een dienstbaar leven en het belang van principes. Maggie lijkt eindelijk zelf het geluk te vinden als haar broer door eigen schuld in de problemen komt. Maggie lijkt de enige die hem kan redden - maar niet zonder zelfopoffering ...

zoeken in:
avatar van J.Ch.
4,0
Zelfopoffering is geen gemakkelijk thema voor hedendaagse lezers, vermoed ik. Op het eerste gezicht is de hoofdpersoon van The Moorland Cottage, Maggie, een wat zielig figuur zonder ruggengraat. Maggies moeder aanbidt haar zoon die zich echter allesbehalve engelachtig gedraagt, en Maggie is een beetje de Assepoester thuis. Verlangend naar goedkeuring van haar moeder werkt ze hard en met haar broer Edward wil ze absoluut geen conflict. Maggies zachtmoedigheid wordt door de mensen om haar heen aangezien voor domheid en gebrek aan karakter, en ook als lezer is het gemakkelijk om haar zo te zien, helemaal omdat wij in een eeuw leven waarin vrouwen niet meer worden geacht om alleen maar hard te werken en zichzelf weg te cijferen. Maggie zou bijna een ergerlijk personage geweest zijn, als zij ook niet een andere kant gehad. Maggie is ook een dromer: ze houdt van verhalen over martelaren en helden als Jeanne d’Arc en stelt zich graag voor hoe het is om te leven als tsaar van Rusland of Amerikaans slavenhouder. Deze kant van haar wordt gecultiveerd door de invalide buurvrouw Mrs Buxton. Zij ziet hoe Maggie behandeld wordt maar ziet ook haar verborgen kwaliteiten en leert Maggie hoe zij in haar dagelijks leven op een heel eigen manier een held kan zijn.

Maggies kwaliteiten blijven ook door anderen niet onopgemerkt, en een aanzoek blijft dan ook niet uit. Deugdzaamheid wordt beloond, einde verhaal – of toch niet? Edward brengt zich door zijn egoïstische, geldbeluste gedrag in grote problemen en keert zich zoals altijd tot Maggie om hem eruit te helpen. Op een onverwachte manier blijkt zij hem ook daadwerkelijk te kunnen redden, maar daarvoor moet ze niet alleen zichzelf tekort doen, maar ook haar geliefde. Het blijkt dat Maggie haar grootste heldendaad nog moet verrichten.

Zoals gezegd is het niet gemakkelijk om je in te leven in grote delen van het verhaal, en ook ik vond eerst dat Mrs Buxton er misschien wel naast zat met haar lessen. Maar uiteindelijk toont Gaskell met The Moorland Cottage aan dat karakter niet zozeer bestaat uit voor jezelf opkomen, maar vasthouden aan het goede in moeilijke tijden. Je hoeft geen negentiende-eeuwse vrouw zonder maatschappelijke positie te zijn om daar de waarheid van in te zien.

The Moorland Cottage is vooral een verhaal over deugdzaamheid en zelfopoffering, maar Elizabeth Gaskell was een sociaal bewogen schrijfster die ook andere thema’s in haar boek verwerkt. In hoeverre is Edwards egoïsme aan hemzelf te wijten, en in hoeverre aan zijn gebrek aan correctie tijdens zijn opvoeding en de verleidingen van de wereld om hem heen? Is een rijke landeigenaar ook niet zelf voor een deel schuldig als hij door zijn boeren bedrogen wordt, wanneer hij het beheer van zijn eigendom laat versloffen? Is het voor rijken niet veel gemakkelijker om eerlijk en juist te leven dan voor armen? Sommige van deze thema’s stelde Gaskell ook al aan de orde in North and South, iets bekender (want vertaald) in Nederland, maar nog lang niet zo wel bekend als zou moeten. Zonder al te veel aanpassingen zijn deze thema’s ook op onze tijd nog toe te passen en daarom net zo goed leesbaar als de veel bekendere verhalen van bijvoorbeeld tijdgenoot Charles Dickens, die veel bewondering had voor Elizabeth Gaskell.

The Moorland Cottage kent ook zijn fouten. Maggie praat als klein meisje soms wel erg volwassen ('We can’t talk rightly, we’re such little children.' Welk kind zegt dat nou?) en ik denk ook dat het geen kwaad had gekund als we niet alleen gelezen hadden dat Maggie als ieder ander twijfels en verleidingen kent, maar dat we ook eens konden lezen dat Maggie daaraan toegeeft. Verder is het verhaal wel ineens heel snel afgelopen. In het laatste hoofdstuk volgt een twist, een soort deus ex machina waardoor het verhaal wat gemakkelijk afloopt. Een beetje jammer, aan de andere kant vind ik een scheepsramp waaruit Maggie wordt gered door haar plotseling opgedaagde geliefde ook wel een mooie romantische toevoeging aan het verhaal.

Al met al is The Moorland Cottage een goed leesbaar boek, het Engels is niet erg moeilijk, het verhaal is goed te volgen maar geeft je wel wat om over na te denken. Het is romantisch maar er gebeurt ook daadwerkelijk wat. Elizabeth Gaskell heeft een boek geschreven dat ruim honderdvijftig jaar dato op sommige punten gedateerd is, op andere punten actueel, maar nog altijd heel genietbaar.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:12 uur

geplaatst: vandaag om 10:12 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.