menu

Vergeef Mij de Liefde - Herman Brusselmans (2000)

mijn stem
3,83 (36)
36 stemmen

Nederlands
Humoristisch

956 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

Vergeef mij de liefde is het eerste deel in de cyclus 'Iedereen is uniek behalve ik'. De held in deze reeks lijkt veel op de auteur: een rijzige, op het eerste gezicht vrij onopvallende man van in de veertig, die wat aanmoddert in de prozakunst en wandelt met zijn hond, heen en weer toert op zijn motorfiets, en prima relatie heeft met zijn vrouw en ook heel wat gaat voelen voor een andere vrouw.

zoeken in:
avatar van JJ_D
4,5
Misschien moet ik deze eerste zin maar schrappen. Of misschien moet ik ‘m maar laten staan, om zo de grenzen van de literatuur te verleggen.” Zo begint Herman Brusselmans’ meeslepende, tragische maar vooral humoristische “autobiografische” roman ‘Vergeef mij de liefde'. Een boek dat vele wateren bezeilt en dat naast bijzonder grappig eveneens ongeloofelijk interessant uit de hoek weet te komen - zonder pretentieus te worden. Brusselmans relativeert zichzelf voortdurend, en juist dat maakt zijn scherpzinnige karaktertekeningen zo uniek.
De eerste 101 bladzijden zijn van de beste die ik ooit gelezen heb. Humor in een pure, absurde en soms platvloerse vorm, zonder ook maar één overbodige pagina te noteren (4,75*). In zijn tweede deel probeert de auteur de lezer wat mee te geven over “de liefde”. Slechts nu en dan leidt dat tot nieuwe inzichten, maar Brusselmans’ schrijfstijl blijft goed genoeg om totaal niet te irriteren (3,5*). In het derde en laatste deel hervindt hij zijn evenwicht tussen humor en diepgang; wat uitmondt in een ontroerende, zonder meer geslaagde apotheose (4*).
Zelden een boek gelezen dat zo ontzettend grappig is en toch zoveel in zich heeft. Dit vraagt naar meer.
Nipte 4,25*

Leuk om te lezen, maar niet te lang, want dan krijg ik er hoofdpijn van. Zaten heel wat leuke stukjes in.

4,5
Ben blij dat ik toch weer een Brusselmans heb gelezen, na Uitgeverij Guggenheimer, waar ik niet veel aanvond.

Dit is een prachtboek. Vol humor, zelfspot, en ook interessante, zelfs ontroerende, teksten.

avatar van Chungking
4,5
Aan de lange kant, maar dit behoort gewoon tot Brusselmans' allerbeste werk!

4,0
Mijn eerste boek van de heer Brusselmans, en wat was ik overdonderd.
Ik heb mij er in het begin er doorheen moeten worstelen, doch dit was alle moeite waard.
Snel ga ik dit boek weer herlezen. Kortom een aanrader!

avatar van Nicolage Rico
4,0
Mijn herinnering en mijn stem op deze site vertellen me dat ik dit boek gelezen heb - maar dat kunnen nooit 956 pagina's geweest zijn. Zijn dat niet alle delen van de serie bij elkaar opgeteld?

avatar van Raspoetin
Nicolage Rico schreef:
Mijn herinnering en mijn stem op deze site vertellen me dat ik dit boek gelezen heb - maar dat kunnen nooit 956 pagina's geweest zijn. Zijn dat niet alle delen van de serie bij elkaar opgeteld?
Dat is een grap van de schrijver die halverwege het boek een aantal honderden pagina's overslaat voor de literaire meerwaarde van het verhaal; en inderdaad ziet de lezer onderin dat de paginanummering flink is opgeschroefd. Het blijft Brusselmans.

avatar van Nicolage Rico
4,0
Oooo ja. Ik herinner het me weer. Dank u!

avatar van Raspoetin
Volgens mij waren de boeken De Kus in de Nacht (2002) en Ik Ben Rijk en Beroemd en Ik Heb Nekpijn (2004) wel de literaire opvolgers van Vergeef Mij de Liefde. Waarvan de openingszin van De Kus in de Nacht uiteraard episch blijft.

avatar van Nicolage Rico
4,0
Raspoetin schreef:
Volgens mij waren de boeken De Kus in de Nacht (2002) en Ik Ben Rijk en Beroemd en Ik Heb Nekpijn (2004) wel de literaire opvolgers van Vergeef Mij de Liefde.


Klopt. Ze vormen de serie 'Iedereen is uniek behalve ik.'

Vertel, hoe luidt die openingszin?

Edit: gevonden.

Ik heb alweer niks te melden en dat zal ik doen in een pagina of zeshonderd à zeshonderdvijftig, we zullen zien.

Ideale uitgangspositie om een boek te schrijven.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:59 uur

geplaatst: vandaag om 11:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.