menu

Kenau - Tessa de Loo (2013)

mijn stem
3,33 (6)
6 stemmen

Nederlands
Historisch

240 pagina's
Eerste druk: De Arbeiderspers, Amsterdam (Nederland)

Tijdens het Beleg van Haarlem (1572-1573) weet Kenau Simonsdochter Hasselaer zo'n driehonderd vrouwen ertoe over te halen om zij aan zij met de soldaten, vanaf de stadswallen te vechten tegen de vijand. Het gaat er niet zachtzinnig aan toe: ze gooien hete pek, kokende olie en brandende hoepels over de hoofden van de aanstormende vijand. De vrouwen worden gedreven door angst, omdat de Spanjaarden kort daarvoor een waar bloedbad hebben aangericht onder de vrouwen en kinderen van Zutphen en Naarden.

zoeken in:
avatar van liv2
Film verschijnt in februari 2014


avatar van Fredje
4,0
Deze roman over Kenau Simonsdochter Hasselaer, die de vrouwelijke plaag was voor de Spaanse belegeraars van Haarlem ten tijde van de tachtigjarige oorlog, leest lekker vlot weg. De personages worden, afhankelijk van hun mate van relevantie, goed uitgediept. Het verhaal is interessant en meeslepend. De gebeurtenissen volgen elkaar in een goed tempo op, zodat het nergens vervelend wordt. Doordat dit boek gebaseerd is op het filmscript, zal het ongetwijfeld een paar historische onjuistheden/verzinsels bevatten. Zo kan ik bv. nergens ontdekken dat één van haar dochters, wegens ketterij, daadwerkelijk op de brandstapel is beland. Desondanks nodigt Kenau uit tot het meer willen weten over deze boeiende en belangrijke periode uit de Vaderlandse geschiedenis. Aanrader.

avatar van liv2
Fredje schreef:
Desondanks nodigt Kenau uit tot het meer willen weten over deze boeiende en belangrijke periode uit de Vaderlandse geschiedenis.


Dan is dit boek zeker een aanrader:

Rode Sneeuw in December - Simone van der Vlugt (2012)

avatar van Fredje
4,0
Inderdaad. Ik zou dan echter wel aanraden om eerst `Rode sneeuw in December` te lezen, omdat `Kenau` daar, chronologisch gezien, naadloos op aansluit.

avatar van liv2
Fredje schreef:
(quote)
Inderdaad. Ik zou dan echter wel aanraden om eerst `Rode sneeuw in December` te lezen, omdat `Kenau` daar, chronologisch gezien, naadloos op aansluit.


Dat ga ik dan ook zeker doen.

avatar van Bassievrucht
Ik denk dat ook dit boek over dezelfde vrouw verhaalt:
Hasse Simonsdochter - Thea Beckman (1983)

ags50
Hasse Simonsdochter is niet dezelfde persoon als Kenau Simonsdochter Hasselaer, leefde (indien ze echt heeft bestaan) eerder dan Kenau (Hasse = 15e eeuw; Kenau = 16e eeuw) en in een ander deel van het gebied dat nu Nederland heet (Hasse = Oversticht, nu Overijssel; Kenau = Holland, nu Noord-Holland).

avatar van psyche
3,5
psyche (crew)
Inderdaad een vlot verteld verhaal over Kenau Simonsdochter Hasselaer ten tijde van de tachtigjarige oorlog, ook ik merk op dat de historische feiten hier en daar niet kloppen anders dan bij Rode Sneeuw in December.
Kenau had drie in plaats van twee dochters, ook wordt haar zoon nergens beschreven. Het mag de pret niet drukken, qua sfeer kan ik me voorstellen dat het zo gegaan zou kunnen zijn.

avatar van Lalage
3,0
In het begin heb ik moeite om me in te leven in het verhaal. Sommige details vind ik niet zo geloofwaardig. Kenaus dochter Cathelijne speelt een hoofdrol, maar ik vind haar niet zo sympathiek. Kenau is zelf een stoere, koele vrouw die haar gevoelens wegstopt. De sfeer doet me denken aan de historische roman Opstand van Michelle Visser, maar het lezen daarvan ging me makkelijker af, omdat ik zo meeleefde met de hoofdpersonen. Toch wil ik graag iets leren over deze geschiedenis en daarom lees ik stug door.

Lees meer op mijn blog: Kenau – Tessa de Loo | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

3,0
Leuk boek wel, vooral omdat het zo lekker weg leest. Ook is het als Haarlemmer leuk om veel plekken te herkennen en je dus te realiseren wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden. Niets dat ik niet al wist, maar het wordt wel tot leven gebracht door dit boek. Veel diepgang heeft het boek verder niet, het eindigt ook vrij abrupt. Ik zou wel eens een boek willen lezen die deze geschiedenis en haar personages wat uitgebreider en diepgaander aanpakt. Maar vind het ook wel eens fijn om een boek als deze te lezen, geen poespas, maar wel meeslepend.

avatar van apocrief
Theun de Vries is Tessa de Loo voorgegaan in 1946 met zijn boek Kenau, wat geen hoogvlieger is in De Vries zijn oeuvre.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:31 uur

geplaatst: vandaag om 17:31 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.