menu

En Man Som Heter Ove - Fredrik Backman (2012)

Alternatieve titel: Een Man Die Ove Heet

mijn stem
4,06 (16)
16 stemmen

Zweeds
Humoristisch

347 pagina's
Eerste druk: Forum, Stockholm (Zweden)

Ove is negenenvijftig jaar oud. Hij rijdt Saab. Mensen noemen hem 'de bittere buurman'. Maar Ove is niet bitter, hij gromt alleen een beetje, en hij heeft inderdaad niet steevast een glimlach op zijn gezicht. Als hij het ergens niet mee eens is, dan zegt hij dat. Vooral tegen zijn onmiddellijke omgeving, in de wijk waarin hij woont. Hij en zijn vrouw Sonja waren de eerste bewoners, samen met hun vrienden Rune en Anita. Elke ochtend loopt Ove een inspectierondje in zijn buurt. Hij verzet fietsen, controleert de inhoud van afvalbakken, ook al is hij al jaren geen voorzitter meer van de buurtbewonersgroep. Maar achter deze pedante facade schuilt een verhaal, een verdrietig verhaal. Als de pas gearriveerde nieuwe overburen op een ochtend per ongeluk zijn brievenbus pletten, vormt dat het begin van een verhaal over onverwachte vriendschap, ongekamde katten en de kunst van het achteruitrijden met een caravan.

zoeken in:
avatar van .:JV:.
4,0
Een onderhoudende, vlot weglezende roman over een, zo lijkt het althans, norse en ietwat eigenzinnige man die het verlies van zijn zopas overleden vrouw probeert te verwerken en -uiteindelijk- zijn verdriet een plaats weet te geven. Een aantal passages zijn ook erg herkenbaar voor hen die Saab rijden of gereden hebben. Een beetje stereotype maar er schuilt wel een kern van waarheid in.

avatar van Jason82
3,5
Veel hoge scores hier. Dat zal te maken hebben met de feel good factor. Norse oude man ontdooit gedurende het verhaal en ontpopt zich zelfs tot redder van naaste buren

Leuk verhaal, vermakelijk. Verder niet heel verrassend allemaal, maar voor mij in deze fase van voor het slapen gaan met 1 oog al dicht 10 tot 15 bladzijden lezen prima leesvoer.

avatar van Pleun
4,0
Ik sluit mij aan bij mijn voorgangers: een onderhoudend verhaal dat lekker wegleest. Vlot geschreven, licht ironisch, herkenbare personages en al met al dus erg toegankelijk voor de meeste lezers. Literatuur light. Dit boek was een bestseller en dat kan ik goed begrijpen.

Als tussendoortje vind ik dit soort boeken wel leuk, net als thrillers. In de categorie 'literatuur light' geef ik er 4 sterren voor.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:56 uur

geplaatst: vandaag om 23:56 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.