menu

Ambulanse - Johan Harstad (2002)

Alternatieve titel: Ambulance

mijn stem
3,50 (6)
6 stemmen

Noors (Bokmål)
Verhalenbundel
Sociaal

189 pagina's
Eerste druk: Gyldendal, Oslo (Noorwegen)

Deze verhalenbundel bevat 11 onderling verbonden verhalen over de levens van individuele stedelingen. Zij gaan elk op hun eigen wijze om met vreugde, verdriet, liefde en eenzaamheid. Er zijn mensen die zichzelf in plasticfolie wikkelen, vaders die niet kunnen sterven, buspassagiers die synchroon in zingen uitbarsten en meisjes die zo dun zijn dat ze bijna niet bestaan. Rond dat alles rijden ambulances met loeiende sirenes en daar beland je liefst niet zelf in. Ondertussen zijn er ook mensen die liefhebben, vrienden die op je wachten. Het gaat erom om vol te houden en niet kopje onder te gaan. Dat is het doel van elke dag.

zoeken in:
avatar van Theunis
3,5
Prima bundel met een paar prachtige korte verhalen. Voordat ik deze bundel las, las ik een ander boek van Harstad: Max, Mischa en het Tet-offensief, een dikke pil van bijna 1300 pagina's. Daarin lukte het Harstad om continu relevant te blijven. Vergelijkingen tussen dat boek en deze bundel, tussen een grootse roman en een verzameling korte verhalen, zijn lastig, maar duidelijk is dat in deze bundel de verhalen over het algemeen iets vlakker zijn, dat het Harstad in mindere mate lukt het om de personages binnen de korte verhalen altijd interessant te houden.

De grote kracht van de meeste verhalen zit hem in de rode draad, de ambulance die steeds weer voorbij komt en de sterke beelden die Harstad oproept, zoals bij een onzekere tiener die een pop van de verdrinkingsdood moet redden in het zwembad. Ik vond het eerste verhaal het sterkste verhaal, over de vrouw die zichzelf in plasticfolie heeft gewikkeld en de ambulancebroeder die haar moet ophalen.

Harstad geeft in het slotwoord aan dat hij, in ieder geval ten tijde van het schrijven, niet een groot liefhebber was van het korte verhaal, dat de verhalen zichzelf min of meer schreven. Wellicht was zou deze bundel nog een stuk sterker kunnen worden als hij iets meer met dit geweldige genre had gehad.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:25 uur

geplaatst: vandaag om 08:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.