menu

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban - J.K. Rowling (1999)

Alternatieve titel: Harry Potter en de Gevangene van Azkaban

mijn stem
4,12 (756)
756 stemmen

Engels
Jeugdboek
Fantasy

320 pagina's
Eerste druk: Bloomsbury, London (Verenigd Koninkrijk)

Voordat Harry Potter aan zijn derde jaar op Zweinstein kan beginnen, moet hij de zomervakantie doorbrengen bij zijn gemene oom en tante en zijn vervelende neefje Dirk. Door een magisch ongelukje komt hij 's avonds laat ineens op straat te staan. Dan blijkt dat Sirius Zwarts, een beruchte volgeling van Voldemort, uit de gevangenis van Azkaban is ontsnapt. Hij is op de vlucht en heeft het wellicht op Harry gemunt. Er volgt een enerverend schooljaar met nieuwe vakken als Dreuzelkunde en Zorg voor Fabeldieren, spannende zwerkbalwedstrijden en griezelige voorspellingen. De school wordt bewaakt door Dementors, de gevreesde bewakers van Azkaban, en Harry zal zijn lessen Verweer tegen de Zwarte Kunsten hard nodig hebben.

zoeken in:
4,0
@ M1chel:
Ja, eigenlijk persoonlijk vond ik de films vanaf film 3 ook minder sterk, qua verfilming dan.
Maar ik moet zeggen dat film 3 wel mijn favoriete film is van de Harry Potter reeks. Hoewel er veel dingen zijn weggelaten zijn de dingen die er wel in voorkomen veel beter uit gewerkt dan de andere. Daarbij vond ik het sfeer veel mooier!
Maargoed.. Alfonso Cuaron is ook een van mijn favoriete regisseurs..

jellecomicgek72
Mijn favoriete boek. Ook het beste Harry Potter boek naar mijn mening.

5,0
Hoewel "Harry Potter en de Relieken van de Dood" (nipt) mijn favoriete Harry Potterboek is, heb ik een groot zwak voor dit derde deel van de reeks. Qua sfeer vind ik dit deel waarschijnlijk zelfs het beste. Het boek leest als een trein, wordt nergens saai/langdradig en het straalt een soort warmte uit (alhoewel het verhaal vergeleken met de eerste twee Harry Potterboeken donkerder wordt). Op de één of andere manier voel je als lezer dat het boek met liefde geschreven is.

We leren in dit deel nieuwe personages en nieuwe schoolvakken kennen. Leuk. De strijd tegen Voldemort speelt in dit boek een minder prominente rol dan in de andere delen van de HP-reeks. Vechtscènes komen eigenlijk niet voor. Dit vind ik niet negatief, aangezien er hierdoor meer ruimte overblijft om de tovenaarswereld (en Harry's verleden) beter te leren kennen en dat vind ik positief.

Spannend en griezelig boek. De eerste twee waren iets braver, vanaf hier beginnen de verhalen wat minder 'onschuldig' te worden. J.K Rowling schrijft erg beschrijvend maar blijft boeiend. Het voordeel, in mijn geval, van de films nooit gezien te hebben voor het lezen van de boeken is dat je je fantasie echt ten volle kunt benutten.

avatar van DMF
2,5
DMF
Het derde jaar op Hogwarts breekt voor Harry Potter aan. Een jaar waarin de gebeurtenissen wat duisterder worden en er wat spanning tussen de drie hoofdpersonen ontstaat. Dit boek wordt door veel fans hoog aangeschreven en ondanks dat ik het - tot nu toe - ook de beste van de drie vind, is het in mijn ogen nog steeds geen heel bijzonder verhaal. Rowling blijft een matig schrijfster en ook in het vertellen van het verhaal blinkt ze vooralsnog niet uit.

Zoals altijd trapt Rowling weer in huize Dursley af. Gelukkig vertrekt Harry daar al snel, want het hele gebeuren met de Dursleys heb ik inmiddels wel gezien. De manier waarop Harry zijn neef onder druk zet, is wel leuk, maar verder is het continu hetzelfde. De plot concentreert zich dan al snel op de tocht richting Hogwarts, maar niet voordat Harry ontdekt dat er in de persoon van Sirius Black er een gevaarlijke seriemoordenaar rondloopt. Middels een aantal Dementors proberen ze Black te vangen, maar zo eenvoudig gaat dat niet. Op weg richting Hogwarts maken Harry, Ron en Hermione ook kennis met een Dementor en dit is het eerste signaal van een plot dat toch wel wat duistere kantjes herbergt. Een goede keuze van Rowling; de eerste twee boeken waren duidelijk een stuk kinderachtiger. Niet vreemd natuurlijk gezien de doelgroep, maar het is goed om te zien dat er wel een bepaalde lijn in zit.
Eenmaal op Hogwarts valt het boek me toch wel een beetje tegen. De dreiging rondom Black en de Dementors blijft heel aardig en sluimert wel als rode draad door het verhaal heen, maar verder zijn er maar een paar momenten die me echt konden boeien. De inleiding op een aantal nieuwe vakken was regelmatig nog best aardig (leuk dat Hagrid, misschien wel mijn favoriete personage, docent wordt), maar echt loskomen wil het verhaal niet. Er wordt met regelmaat weer wat Quidditch gespeeld en alle gebruikelijke taferelen op Hogwarts keren weer terug. De introductie van Lupin vond ik wel geslaagd. Dat is een vrij sterk personage. Wat minder vond ik alle heisa rondom Hogsmeade. Zoveel stelde dat niet voor en de subplot eromheen wordt geen moment echt boeiend.

De personages worden dan eindelijk wel beter. Vooral de haat-liefde verhouding tussen Ron en Hermione, die regelmatig met elkaar op gespannen voet leven, komt nog best aardig uit de verf. De dilemma's waar ze mee te maken krijgen, zijn ook stukken serieuzer dan de voorgaande twee delen. Jammer is wel dat Harry werkelijk áltijd precies op het juiste moment op de juiste plaats is. Dat wordt echt erg storend en is nogal goedkoop.
Ik zat eigenlijk vooral te wachten op de ontknoping. Heel erg verrassend was die niet te noemen, maar lange tijd was het nog alleraardigst. Een minpunt is wel dat het ondervragen van Peter wel heel kinderlijk is. Wanneer Harry of Hermione een kritische vraag stelt, wendt Peter zich elke keer tot hen en zegt-ie "dát is de vraag die ik ook wilde stellen!" waarna hij weer tot stilde wordt gemaand. Wanneer de aap uit de mouw komt wat betreft Black, stelt Rowling sowieso een beetje teleur, al moet ik zeggen dat het hele tijdreis idee niet verkeerd was en ze voert het helemaal niet slecht uit.

Ook Harry Potter and the Prisoner of Azkaban heeft voor mij nog niet aan kunnen tonen waarom de Harry Potter serie (ook onder volwassenen) zo populair is. Vooralsnog vind ik de serie behoorlijk overschat, maar misschien moet ik daar over vier boeken op terugkomen. Voorafgaand aan dit deel had ik echt het idee dat het een stuk boeiender zou worden, maar dat viel toch wel enigszins tegen. Er zitten best een aantal aardige vondsten in en de personages komen langzaam maar zeker beter uit de verf, maar buiten de hoofdlijn wordt het boek nooit echt bijzonder interessant.

* * *

avatar van tommykonijn
5,0
Omdat ik deze even opnieuw ga lezen verwijder ik even mijn stem. Sowieso lang geleden dat ik deze las.

Ik ben nu bij hoofdstuk 3 en het ziet er weer goed uit

avatar van tommykonijn
5,0
Geweldig boek, echt! Gisteravond helemaal compleet uitgelezen en het blijft gewoon heel interessant. Leuke gebeurtenissen en mooi beschreven door Rowling. Het boek bevat een gave die je conti-nu laat blijven lezen. De derde pluim voor Rowling op rij. Een boek dat ik nog vaak zal herlezen.

Op naar deel 4 nu.

5 sterren uiteraard.

avatar van dutch2.0
3,5
Vreemde boeken, die van Potter. Deze derde een paar weken geleden gelezen, en ik kan me er helemaal niets meer van herinneren. Vreemder: het enige wat ik me kan herinneren is dat je het boek nauwelijks kunt wegleggen, dat het leest als een tierelier en dat het verhaal goed in elkaar zit. Maar waar dat verhaal toch weer over ging? Geen idee. Ik zeg: hier is tovenarij aan het werk!

avatar van HankMoody
Verhaal niet meer herinneren?

Het begint bij de Duffelingen in de zomervakantie waar Harry op moet passen met tovenarij anders moet ie naar de kelder verkassen. Altijd is er wel een vorm van tovenarij waarbij de Duffelingen vooral Herman woest worden.

Dan gaan ze naar school, allerlei lessen etc. Sneep doet altijd verdacht, spannend zwerkbalwedstrijdje, Draco Malfidus moet weer irritant doen, Wemel en zijn armoedige situatie komt weer naar voren en Hermelien leest continue boeken. Ondertussen komt Harry weer iets geheimzinnigs op het spoor van duistere magie met betrekking tot hij die niet genoemd mag worden.

Dan wordt er een eindbaas gepresenteerd; een hond met drie hoofden, een draak met 6 ogen, een gigantische spin met een bazooka. In ieder geval iets groots, iets gevaarlijks die Harry met moeite kan verslaan maar uiteindelijk toch doet en dan wordt hij wakker in het ziekenhuis met Perkamentus en heel het rataplan bij zijn ziekenbed staan en kan het avontuur weer vooraf aan beginnen bij het volgende boek waar uiteraard nieuw lessen bij komen, spreuken en natuurlijk een nieuwe eindbaas.

Leven van Loser
Beste boek ooit.

avatar van bookworm
5,0
Leven van Loser schreef:
Beste boek ooit.


Beste review ooit.

Leven van Loser
bookworm schreef:
(quote)


Beste review ooit.


Beste reactie ooit.

avatar van the Cheshire cat
4,5
Heb vroeger nog doldwaze avonturen beleefd met Crookshanks, oftewel Knikkebeen, de kat
van Hermelien Griffel, in de spelonken van Londen...

avatar van Dr Channard
4,0
Na drie keer weten we wel dat Harry een litteken in de vorm van een bliksemschicht op zijn voorhoofd heeft hoor … Of hoe zwerkbal gespeeld wordt, hoewel ik tijdens het lezen van dit boek toch wel mijn twijfels heb bij de spelregels van de sport, een Gouden Snaai pakken in 10 seconden omdat je een duurdere bezemsteel hebt dan anderen... hmm… klinkt niet bepaald netjes.

Het derde deel is het sluitstuk van een trilogie die de jongere en onschuldigere jaren van Harry Potter moeten voorstellen... en tevens ook het beste. Het wordt allemaal nog ietsje spannender maar het wordt allemaal op een zeer boeiende en vlotte manier verteld. Er zit terug een geweldige mix in van interessante vakken en de hoofdplot die zich stilletjes aan manifesteert. Mooie finale ook en eens wat anders dan de voorgaande die we hebben gehad. Ook een pluspunt voor de beste leraar verweer tegen de zwarte kunsten … namelijk professor Lupos.
4*

avatar van Jason82
5,0
Je leest met de snelheid van het licht Dr Channard ?

avatar van Dr Channard
4,0
Ze lezen dan ook - warning cliché incoming- echt als een trein! Volgende boeken zijn wel al dikkere kleppers maar ik ben enorm benieuwd.

avatar van handsome_devil
4,0
De wereld van Harry Potter is zo heerlijk om in te bivakkeren. Dit was duidelijk ook wel het beste boek tot nu toe in de reeks. Voor het eerst voelde het aan als een geheel en niet als een samenvoegsel van wat losse elementen. Spannend en meeslepend was het ook dus hier is dan de eerste echt hoge beoordeling van een Harry Potter deel.

Het boek begint direct heel sterk. Harry Potter leert dat Sirius Black, een vermeende handlanger van Voldemort, ontsnapt is uit de gevangenis. Het wordt allemaal nog spannender wanneer Harry leert dat Black waarschijnlijk op zoek is naar hem om hem te vermoorden. Die dreiging hangt over het hele boek en dat is echt heel goed gedaan door Rowling.

J.K. Rowling - Harry Potter en de Gevangene van Azkaban (1999) - boekuitroepteken.nl

Gast
geplaatst: vandaag om 05:16 uur

geplaatst: vandaag om 05:16 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.