menu

Elsewhere: A Memoir - Richard Russo (2012)

Alternatieve titel: Ergens Anders

mijn stem
3,50 (2)
2 stemmen

Engels
Autobiografisch

256 pagina's
Eerste druk: Knopf, New York (Verenigde Staten)

Richard Russo groeide op in Gloversville, ooit beroemd om zijn productie van handschoenen en andere lederwaren, als de enige zoon van een eerzuchtige moeder( die leed aan 'obsessive-compulsive disorder') en een charmante, onhandige vader die allebei zijn geboren in deze hechte gemeenschap. In zijn kindertijd moest voorspoed onverbiddelijk plaatsmaken voor armoede en ziekte - de looierijen verdwenen - en had men moeite de eindjes aan elkaar te knopen. De auteur schrijft openhartig over de werkelijkheid achter de verbeelding. Over zijn levenswerk en de persoon die hem inspireerde.

zoeken in:

avatar van Abubakari
3,0
Mijn eerste kennismaking met Richard Russo was Schadevolle Jaren, dat vind ik een geweldig boek, dus daarna las ik ook Brug der Zuchten en Empire Falls. Ook te gekke verhalen. Het inzicht van Griffin vond ik wat minder en Nobody's Fool ben ik in begonnen, maar heb ik niet ui gelezen. weet ook niet meer waarom, maar het pakte me schijnbaar niet. Daarna een tijd lang niks meer van Russo gelezen. Bij een winkel met tweedehands boeken kwam ik Ergens Anders tegen, gekocht en het heeft (minimaal) 3 jaar op een (stoffig) stapeltje 'nog te lezen' gelegen.

Deze week dan toch maar eens van de stapel gehaald en gelezen. Vrij dun boekje (de eerste 3 Russo's die ik las waren flinke pillen) en niet te vergelijken met de vorige boeken die ik van hem las. Dit boek gaat over zijn relatie met zijn moeder. Russo's vader was een vrijbuiter die de kuierlatten had genomen. Daardoor leefde Russo met zijn moeder, als enig kind. Zijn moeder klampte zich erg aan haar zoon vast, Russo komt er pas na haar dood achter dat ze een psychiatrische stoornis had. hij beschrijft zijn leven met zijn moeder, een erg moeilijke vrouw. Voelt zich nergens thuis en vaak tekort gedaan. Heeft wat ze veel later een Obsessieve Compulsieve Stoornis. Russo voelt zich verantwoordelijk voor zijn moeder en elke keer als hij met zijn gezin verhuist verhuist moeders mee, zodat ze in de buurt kan blijven wonen en ze haar niet alleen hoeven te laten. Dat heeft nogal een impact op zijn huwelijksleven, zou je verwachten, maar daar lees je naar verhouding weinig over.

Russo de fijne verteller vertelt vooral in de eerste helft van het boek weer fijn. Vooral het stuk over de reis naar en het verblijf in Arizona vond ik mooi. Daarna vond ik het soms wat saai worden als ze wéér verhuisden, wéér een huis voor kieskeurige mom moesten zoeken hetgeen wat (te) veel van hetzelfde opleverde. Later wel weer een opleving, maar ook het laatste hoofdstuk vond ik voor de helft wat saai.

Met zijn iets meer dan 200 pagina's precies dik genoeg, dikker had van mij echt niet gehoeven. Wel bijzonder om te lezen hoe hij zijn moeder altijd is blijven steunen en achter zich aan is blijven zeulen.
Een geweldig boek vond ik het echter niet.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:17 uur

geplaatst: vandaag om 20:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.