menu

Allegiant - Veronica Roth (2013)

Alternatieve titels: Samensmelting | Divergent #3

mijn stem
3,09 (22)
22 stemmen

Engels
Jeugdboek
Fantasy

544 pagina's
Eerste druk: Katherine Tegen Books, New York (Verenigde Staten)

De op facties gebaseerde maatschappij waar Tris Prior eens in geloofde is verpletterd; gebroken door geweld en machtstrijd, en getekend door verlies en verraad. Dus toen ze de kans kreeg de wereld voorbij de grenzen die ze kende te ontdekken, is Tris er klaar voor. Misschien vinden zij en Tobias achter het hek samen een eenvoudig nieuw leven, vrij van gecompliceerde leugens, verwarrende loyaliteiten en pijnlijke herinneringen. Maar Tris' nieuwe werkelijkheid is nog alarmerender dan die ze achter zich liet. Oude ontdekkingen worden al snel betekenisloos. Explosieve nieuwe waarheden veranderen de harten van hen die ze liefheeft. En opnieuw moet Tris een strijd voeren om de complexiteiten van de menselijke aard te begrijpen, en die van zichzelf, terwijl ze tegenover onmogelijke keuzes over waarheid, verbond, opoffering en liefde komt te staan.

zoeken in:
Is dit boek ook in het Nederlands verkrijgbaar?

avatar van Poebie
5,0
Dit deel is echt niet zonder zakdoeken door te worstelen, tenzij je van steen bent.

Eerst is het lastig inkomen. Reden is dat de hoofdstukken of uit naam van Tris of uit naam van Tobias zijn geschreven, maar al snel pakt het je volledig en maakt dit het verhaal zo herkenbaar, zo kwetsbaar en op sommige momenten was het voor mij best lastig om verder te lezen.

De complete trilogie is echt een aanrader !

avatar van Edwynn
2,0
Tja, ik ben er minder enthousiast over. De eerste twee delen hadden een vlotlopend verhaal die me ondanks de nodige schoonheidsfoutjes snel inpakten. Het derde deel tracht de grotere waarheid te berde te brengen. Dat komt allemaal heel geforeerd tot uiting omdat er nergens in de eerdere delen aanwijzingen werden gedropt over hoe de 'buitenwereld' in elkaar steekt. Dan ontkom je niet aan ellenlange uitlegsessies die gewoon strontvervelend zijn. Dat die dan weer de grondstof moeten leveren voor nieuwe ontwikkelingen en dus een nieuw verhaal is te gezocht en uiteindelijk te teleurstellend. Weer een opstand en weer de diversiteit die tot animositeit leidt. Dat moralistische komt nu wel heel erg aan de oppervlakte te liggen.

Ineens moet het verhaal ook uit Tobiasperspectief verteld worden. Uit de eerdere delen bleek dat Veronica Roth geen kaas gegeten heeft van hoe mannen denken. Hier wordt het allemaal erger al was het maar omdat er nauwelijks verschil in persoonlijkheid blijkt te zitten tussen Tris en Tobias. Zelfde denkwijzen. Een anticlimax als je het mij vraagt.

Hopelijk weten de eventuele filmmakers wel wat meer schwung te geven aan het in de kern best aardige postapocalyptische fantasyverhaaltje.

avatar van predator
4,0
Het hele waarom vond ik wel sterk gevonden, maar het geheel is wel rommeliger dan de eerste twee delen. Maar verder een prima trilogie.

3,5
Het was idd even wennen om ineens vanuit het perspectief van Tobias te lezen, ik vergiste me elke keer waardoor ik het verhaal niet snapte en terug moest lezen. Het was leuk om te lezen hoe de wereld er achter het hek uitzag, maar jammer dat het weer voornamelijk om opstanden draaide. Het einde vond ik trouwens ronduit kut, maar dat kan aan mij liggen. Ik had liever gezien dat Tris zou blijven leven, al is dit misschien wel realistischer.

3,0
Een redelijk boek, waar meer mee gedaan had kunnen worden. Jammer, maar begrijpelijk dat er nu ook vanuit het perspectief van Four geschreven wordt. In dit deel wordt de wereld eindelijk weer wat uitgebreid. Hoe het er buiten de grenzen van de stad aan toe gaat is zoals ik verwachtte, maar goed beschreven. Omdat dit boek vooral gericht is op tieners wordt er minder diep ingegaan op zaken dan dat ik graag had gezien. Het boek heeft een voor mij bevredigend einde, hoewel ik de serie als geheel minder vind dan verwacht. Wat mij betreft teveel tienerromantiek. Iets wat J.K. Rowling in Harry Potter heel goed wist te doseren, vandaar dat dat mijn favoriete serie is. Eigenlijk zou er van de Divergent reeks een versie voor volwassenen moeten komen. Meer diepgang in de wereld en minder bakvissengedoe. Misschien doen de films dat beter, misschien ga ik die wel eens kijken.

Samenvatting:
Tris wordt vrijgelaten na haar sabotagepoging aan het eind van deel 2. Ze wordt uitgenodigd door de Loyalen, een groep die oa de facties wil behouden. Daarnaast willen ze verkenners de stad uitsturen. Tris, Four, Christina, Uriah, Peter, Cara en Tori gaan. Ze bevrijden eerst Caleb. Bij de grens wordt Tori doodgeschoten. Ze komen bij het Bureau voor Genetisch Welzijn. Dit blijkt een soort Big Brother-achtige instantie die de steden met experimenten als in Chicago in de gaten houdt. Vroeger is er met de genen van mensen geknoeid en dat resulteerde in een oorlog tussen genetisch zuivere en beschadigde mensen. Er zijn tal van experimenten opgezet in verder verlaten steden in de VS. Daar wordt geprobeerd om de genen van de beschadigden over verschillende generaties te laten genezen. Afwijkenden worden als genezen gezien. Al deze steden hangen vol camera's en microfoons en alles en iedereen wordt in de gaten gehouden. Tobias is niet afwijkend en heeft moeite met de term beschadigd. Hij sluit zich aan bij een groepje beschadigden dat de macht wil overnemen. In deze wereld is er namelijk grote ongelijkheid tussen de zuiveren en beschadigden. Bij een aanval van de groep verwonden ze per ongeluk Uriah ernstig. Tris leest haar moeders dagboek, ze kwam uit deze wereld en is vrijwillig het experiment van Chicago ingegaan om te spioneren. Tris en Four hebben weer flink wat problemen door het hele boek heen.
Matthew, de laboratoriummedewerker opent hun ogen door te laten zien dat beschadigden niet de oorzaak van geweld en problemen zijn. Voor hen waren er al zat oorlogen. Het blijkt dat het Bureau propaganda verspreid. Wanneer in Chicago een oorlog dreigt uit te breken tussen factielozen en loyalen besluit het Bureau in te grijpen. Ze gaan het geheugen van iedereen wissen en ze opnieuw laten beginnen. Dit hebben ze al eerder gedaan. Tris en haar groep willen dit voorkomen en zien een betere oplossing. Het geheugen van iedereen in het Bureau wissen en opnieuw beginnen met gelijkheid tussen zuiver en beschadigd. Tris en Caleb gaan het virus stelen, de rest gaat de stad in om oa mensen in te enten tegen het geheugenverliesserum. Four weet zijn moeder te overtuigen geen oorlog te starten. Het geheugenserum wordt niet boven de stad verspreid, omdat de aanval van Tris werkt. Helaas wordt ze daarbij dodelijk geraakt. Four is er kapot van. Zeke, de broer van Uriah en hun moeder trekken de stekker uit de hersendode Uriah. Tweeënhalf jaar later is de rust weergekeerd. Chicago is een stad waar nu ook mensen van buiten de stad mogen wonen. Four gaat eenmalig met de rest van de zipline van het Hancock gebouw. Onderweg naar beneden verspreid hij de as van Tris.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:14 uur

geplaatst: vandaag om 23:14 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.