menu

Bleeding Edge - Thomas Pynchon (2013)

mijn stem
3,75 (4)
4 stemmen

Engels
Sociaal

496 pagina's
Eerste druk: Penguin Press, New York (Verenigde Staten)

New York, 2001; in de korte periode van rust tussen de neergang van de dotcom-boom en de vreselijke gebeurtenissen op 11 september. Silicon Alley is een spookstad: Web 1.0 heeft last van groeipijnen, Google moet nog op de beurs komen en Microsoft wordt nog steeds beschouwd als ‘the Evil Empire’. De hoeveelheid geld in omloop is sterk geslonken maar dat weerhoudt een hele hoop zwendelaars er niet van hun uiterste best te doen om zich hun deel toe te eigenen. Maxine Tarnow heeft een klein fraudeonderzoekbedrijf aan de Upper West Side dat vooral jacht maakt op kleinschalige oplichters. Haar certificaat werd onlangs afgenomen maar dit bleek een zegen te zijn want nu kan ze haar eigen ethische codes volgen – een Beretta dragen, zaken doen met louche figuren, bankaccounts hacken – zonder zich daar schuldig over te moeten voelen. Daarnaast is zij een doodgewone, werkende moeder – twee jongens op de middelbare school, een knipperlichtrelatie met wat haar ex-man zou moeten zijn; een leven dat in niets verschilt van dat van de buren. Tot Maxine begint te neuzen in de financiën van een computerbeveiligingsbedrijf waarna de dingen uit de hand beginnen lopen. Al snel bevindt ze zich in gezelschap van een drugsdealer in een art deco motorboot, een professionele detective geobsedeerd door Hitler’s afterschave, een neoliberale dwingeland met schoeiselproblemen, elementen uit de Russische maffia en verscheidene bloggers, hackers, computerprogrammeurs en ondernemers waarvan enkelen mysterieus aan hun einde komen.

zoeken in:
avatar van Sammael
4,0
Thomas Pynchon is nog productief geworden op zijn oude dag, want 4 jaar na Inherent Vice kwam hij met Bleeding Edge. Ongewoon snel voor de man die makkelijk een decennium of meer tussen twee van zijn boeken kan hebben.

Het voelt ook alsof hij zo tegen het einde van zijn carrière een groter publiek wil aanboren, want Bleeding Edge leest (naar Pynchonmaatstaven) verrassend makkelijk weg. Nog steeds is het onmiskenbaar Pynchons unieke stijl die je leest, maar het is allemaal minder hermetisch dan een Gravity's Rainbow of Against the Day.

Thematisch is biedt Bleeding Edge de vertrouwde elementen die we verwachten van een Pynchonroman: paranoia en complotten, zich dit keer afspelend in New York rond het barsten van de internetbubbel en 9-11. Hiermee is het toevallig ook tot het enige boek van Pynchon dat gesitueerd is in de 21ste eeuw.

Bleeding Edge is misschien geen 'essentiële' Pynchon, maar is zeker de moeite waard voor de liefhebbers. Mocht het echt het laatste boek blijken van deze grootmeester, dan is het in ieder geval een waardig slotakkoord.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:00 uur

geplaatst: vandaag om 07:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.