menu

Prizrak Aleksandra Vol'fa - Gajto Gazdanov (1947)

Alternatieve titels: Het Fantoom van Alexander Wolf | Призрак Александра Вольфа

mijn stem
3,68 (20)
20 stemmen

Russisch
Psychologisch

190 pagina's
Eerste druk: Khudozh Litra, Moskou (Rusland)

Een jonge soldaat van de Witte Garde herinnert zich hoe hij in de Russische burgeroorlog een man die hem in de steppe achtervolgde, neerschoot en op diens paard ontvluchtte. Wanneer hij deze gebeurtenis vele jaren later in een Engelstalige roman van een zekere Alexander Wolf tot in de kleinste details beschreven vindt, concludeert hij dat zijn toenmalige achtervolger nog moet leven...

zoeken in:
avatar van liv2
3,5
Wordt in samenwerking Cossee/Lebowski uitgegeven in vertaling. Met een heuse website om dit boek te promoten.

http://www.gajtogazdanov.nl/

4,5
Interessant verhaalgegeven en zodoende een begeerlijk boek in verband met mijn zoektocht naar Russische literatuur.


avatar van Donkerwoud
4,5
Ik kwam hem toevallig tegen in de bibliotheek en hij trok meteen mijn aandacht. Hopelijk ook inhoudelijk een goed werk.

avatar van Donkerwoud
4,5
Terecht uit het vergeetputje van de geschiedenis gehaald en weer terug onder de aandacht gebracht. Dit is trefzeker geschreven modernistisch proza, waarbij bladzijden lange filosofische uiteenzettingen afgewisseld worden met levendige situatieschetsen. Ik was helemaal betrokken bij de liefdesgeschiedenis, maar tegelijk biedt het genoeg stof tot nadenken over de ingewikkeldere levensvraagstukken. Elke metafoor is raak gevonden, elke beschrijving dient een hoger doel. Dit allemaal in een extreem stijlvol jasje - zwoel en sensueel- waarmee de zware thema´s ook weer gerelativeerd worden.

Een klein smetje is dat de verhaallijn naar het einde opeens in sneltreinvaart naar zijn denderende climax gaat. Het voelt bij mij als een dooddoener wanneer er tegen de eindstreep nog nieuwe personages worden geïntroduceerd. Toch wordt ook dit helemaal goedgemaakt met een laatste regel die de hele roman in een nieuw licht zet. Het is alweer een flinke poos terug dat ik zo meegeleefd heb met fictie en tegelijk zo aan het denken gezet ben.

4,5
Oei, dat maakt het boek weer ietsje begeerlijker!

avatar van Donkerwoud
4,5
Als je het mij vraagt, gewoon gaan lezen!

avatar van Pythia
3,0
Alle onderdelen in het boek blijken een functie te hebben. Ze zijn echter wat geforceerd aan elkaar getimmerd om gedachten over toeval of/en noodlot de ruimte te geven.
Het gegeven dat ingrijpende gebeurtenissen een mens voor langere tijd, dan wel blijvend, ook ingrijpend veranderen, vind ik mooi uitgewerkt.

4,5
Onbegrijpelijk dat dit boek bijna 70 jaar onbekend gebleven is! Ongelooflijk goed geschreven, knap psychologisch inzicht, zeer doordacht...
Als ik er toch geen 5 aan geef, dan is het omwille van het nogal gezochte einde en omdat ik me altijd wat erger aan boeken waar de filosofie te dik boven op ligt. Die had moeten in het verhaal zitten. Maar toch: lezen, mensen!

avatar van liv2
3,5
Mooi verhaal doorspekt met, toch soms wel zware psychologische beschouwingen, over de zin van het leven, de liefde maar vooral de dood. Naar mijn gevoel in soms te overdadige zinnen die een tweede en soms zelfs derde en vierde lezing vereisten. Je moet dit boekje echt wel gefocust lezen anders verlies je al snel de interesse. Enfin, ik toch ...
En dan, inderdaad, dat afgehaspelde einde kon me ook niet erg bekoren maar al bij al een intens en toch wel beklijvend boek.

avatar van eRCee
3,5
De kleine hype rondom dit boek in 2013 is eerlijk gezegd langs me heen gegaan, maar ik kwam de titel weer tegen toe ik het forumtopic van het kwartaalboek doorploos. Het was een suggestie van RealTom en ik heb destijds toegezegd het boek te zullen lezen.

Dat was bepaald geen straf, integendeel, een fijn boekje is dit. Het biedt vooral een opvallende aaneenschakeling van wisselende decors en genres: een schietscene op de Russische steppe, een bokswedstrijd, een diepgaande romance, en dan nog de arrestatie van een crimineel in Parijs. En dat in heel weinig pagina's.

Het nadeel hiervan is wel dat het ietwat geconstrueerd aanvoelt, de roman is naar mijn smaak ook iets teveel 'af'. Maar het is een zeer onderhoudende vertelling en er staan mooie dingen in (het leven wordt bijvoorbeeld vergeleken met een treinreis; de ervaring van een schijnbare stilstand terwijl de wereld om je heen voorbij schiet, en het einde ongemerkt nadert).

Gast
geplaatst: vandaag om 02:38 uur

geplaatst: vandaag om 02:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.