menu

El Juego de Ripper - Isabel Allende (2014)

Alternatieve titel: Ripper

mijn stem
3,28 (9)
9 stemmen

Spaans
Detective

400 pagina's
Eerste druk: Plaza & Janés, Barcelona (Spanje)

De zestienjarige Amanda speelt met haar grootvader en vier andere pubers een internetspel, waarbij ze met aangenomen identiteiten negentiende-eeuwse moorden onderzoeken. Het is voor hen een manier om te ontsnappen aan hun dagelijkse sores (een van hen heeft bijvoorbeeld een eetstoornis, een ander lijdt aan pleinvrees). Amanda leidt het spel, zij is de enige die haar eigen naam gebruikt. Op haar initiatief gaan ze zich bezighouden met een reeks recente moorden op mensen die iets met probleemkinderen te maken hebben gehad. Wanneer de vriend van Amanda’s moeder wordt vermoord, wordt het spel ernst en komt het kwaad heel dichtbij. Amanda kan niet vermoeden dat haar eigen leven ingrijpend zal veranderen.

zoeken in:
avatar van liv2
Wereldwijde release in januari van Allende's eerste detective.

avatar van liv2
Wereldpremière voor Nederland bij Wereldbibliotheek.


3,0
Goeie auteur misschien, maar als thriller stelt het niet veel voor. Veel clichés en oppervlakkige plot.

avatar van manonvandebron
4,5
Isabel Allende ging eens een andere toer op door een thriller te schrijven. Ripper is een interactief spelletje waarin de deelnemers normaal gezien fictieve misdaden oplossen in Londen in de negentiende eeuw, maar voor de verandering besluiten ze een reeks moorden te onderzoeken in het hedendaagse San Francisco, de stad waar spelleider Amanda woont. Het boek dat je leest, is geschreven door haar grootvader in de hij-vorm. Elk hoofdstuk heeft een datum als titel, maar er zijn sprongen terug in de tijd. Naar het einde toe zijn er enkele cursief afgedrukte fragmenten met de onbekende moordenaar als ik-verteller.

Ondanks het genre-uitstapje blijft Allende haar bekende stijl trouw. Sommige personages baseerde ze losjes op haar eigen familieleden en kennissen. San Francisco en omgeving zijn optimaal benut als locatie, met de socioculturele verschillen tussen wijken; de wijngaarden van Napa, het spookstadje Wingo en de oevers van de Baai. Toekomstvoorspellingen en holistische therapieën geven een paranormaal tintje. Ernstige thema’s zijn de posttraumatische stress van een oorlogsveteraan, homofobie, en mishandeling van kinderen, vrouwen en dieren. Honden zijn op diverse manieren aanwezig.

Qua spanningsopbouw kan het wedijveren met de beste Scandinavische thrillers. Om het mysterie op te lossen kan het helpen om een tijdlijn bij te houden. Het komt erop aan een verdachte te vinden die aan het juiste profiel beantwoordt op vlak van psychologie en leeftijd. De belangrijkste aanwijzingen zitten soms in een schijnbaar onbelangrijke scène tussendoor. Het is een beklijvende puzzel en tegelijk een hoogstaand stukje literatuur.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:51 uur

geplaatst: vandaag om 17:51 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.