menu

Jihad met Sambal - Step Vaessen (2011)

mijn stem
2,75 (2)
2 stemmen

Nederlands
Autobiografisch / Politiek

216 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

Veertien jaar geleden besloot Step Vaessen het veilige en tolerante Nederland te verruilen voor een avontuurlijk bestaan als journalist in Indonesië. Dit grootste moslimland ter wereld stond op het moment aan de vooravond van grote veranderingen. Waar religieuze groepen vroeger vredig naast elkaar leefden, nemen nu terroristisch geweld en religieus radicalisme een enorme vlucht. Maar niet alleen Indonesië verandert. Via haar goede, Nederlands-Marokkaanse vriend Khalil wordt Step op de hoogte gehouden van de steeds grotere onverdraagzaamheid in het ooit zo ruimdenkende Nederland.

zoeken in:
avatar van Donkerwoud
2,5
Sympathieke poging om biografische elementen, maatschappijkritiek en politieke stellingname samen te brengen tot één compact werk. Het geeft zowel een mooi beeld van de persoon Step Vaessen als dat het haar visie op de maatschappelijke breuken in Indonesië weerspiegelt. Helaas zijn haar ambities iets teveel hooi op haar vork en blijft het werk een beetje aan de oppervlakte borrelen. Het is ook typisch zo'n therapeutisch werk waarbij een schrijver een nare gebeurtenis van zich af wil schrijven (hier de zelfmoord van haar ex-man). In alle eerlijkheid, er zijn maar weinig schrijvers die vanuit dat therapeutisch schrijven tot interessante inzichten komen. Zij weet het nog wel aardig te verpakken door het te koppelen aan hoe zij als atheïst zich verhoudt tot de religieuze aspecten van Indonesië, maar het blijft een beetje hangen bij oninteressante spirituele inzichten bij grote levensvraagstukken.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:39 uur

geplaatst: vandaag om 14:39 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.