menu

Pieter Jong. De Held van Lutjebroek - J.M. Reynders (1927)

mijn stem
2,50 (1)
1 stem

Nederlands
Jeugdboek
Historisch

91 pagina's
Eerste druk: R.K. Jongensweeshuis, Tilburg (Nederland)

Pieter Jansz Jong, met zijn 2,04 meter bijgenaamd ‘De reus uit Lutjebroek’, was een eenvoudige tuinderszoon uit Lutjebroek in West-Friesland, hij was een van de katholieke Nederlanders die gehoor gaf aan de oproep van paus Pius IX om de Kerkelijke Staat te verdedigen tegen de troepen van de Italiaanse koning Victor Emanuel en de 'Roodhemden' van Garibaldi. De Lutjebroeker schreef zich op 4 februari 1866 in als Pauselijk Zouaaf, waarbij werd aangetekend: “Een kerel als een boom!”. Nadat hij met andere zoeaven in audiëntie door de paus was ontvangen, moest er in Rome zelfs een speciaal uniform voor hem worden gemaakt. Hij verwierf roem in de slag bij Montelibretti in 1867 waar hij 14 'Roodhemden' met de kolf van zijn geweer dood sloeg, voordat hij zelf sneuvelde.

zoeken in:
avatar van Halley23
2,5
Halley23 (moderator)
ik heb de zoveelste druk van dit boek gelezen op de lagere school - een katholieke jongensschool jawel - derde of vierde klas. Het boekje is me op de een of andere manier altijd bijgebleven. Een echt jongensboek over heldenmoed enzo, maar toch vond ik het toen al een discutabel boek. Immers de hoofdpersoon sneuvelt, en waarom? Volkomen zinloos. Overigens gingen dus toen al Nederlanders in de naam van een geloof vechten voor een zaak die in hun ogen rechtvaardig was. De moeder van Piet schijnt, nadat men haar na zijn dood zijn kepi gaf uitgeroepen te hebben dat het haar heel erg speet dat ze geen andere jonge, ongehuwde zonen meer had om te vechten voor de paus! Geloofsverdwazing is blijkbaar iets van alle tijden...

avatar van Pythia
Halley23 schreef:
De moeder van Piet schijnt, nadat men haar na zijn dood zijn kepi gaf uitgeroepen te hebben dat het haar heel erg speet dat ze geen jonge, ongehuwde zonen meer had om te vechten voor de paus!

Als moeder lijkt het me eerder propaganda dan de waarheid.

avatar van Halley23
2,5
Halley23 (moderator)
Pythia schreef:
(quote)

Als moeder lijkt het me eerder propaganda dan de waarheid.


Inderdaad, maar het laat me ook denken aan wat je soms ziet op teevee als moeders van zelfmoordterroristen vergelijkbare teksten uitkramen

ags50
Het nare punt in de vergelijking met de huidige situatie in onder andere Syrië, Afghanistan, de Noord-Afrikaanse Arabische landen, is het feit dat indertijd die uit Nederland afkomstige mannen zich vanwege hun geloof meldden maar wel vochten in het reguliere leger van een erkende staat. Werd zulks naderhand, voor degenen die de strijd overleefden, dan net als nu gerechtelijk bestraft of leidde dit alleen tot het verlies van het Nederlanderschap (zoals men velen die meevochten in de Spaanse Burgeroorlog, zoals Jef Last, naderhand het staatsburgerschap ontnam)?

avatar van Halley23
2,5
Halley23 (moderator)
Voor zoeaven betekende het toendertijd alleen maar het verlies van het Nederlanderschap en dat ook nog eens voor een periode van maar 3 maanden.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:37 uur

geplaatst: vandaag om 05:37 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.