menu

The Boys in the Boat: Nine Americans and Their Epic Quest for Gold at the 1936 Berlin Olympics - Daniel James Brown (2013)

Alternatieve titel: De Jongens in de Boot: De Legendariche Acht van 1936

mijn stem
4,50 (2)
2 stemmen

Engels
Waargebeurd

416 pagina's
Eerste druk: Viking, New York (Verenigde Staten)

Dit is het verhaal van negen Amerikaanse jongens die deelnamen aan de Olympische Spelen van Berlijn in 1936. Jongens van eenvoudige komaf, zonen van houthakkers, timmerlieden en boeren, die het durfden op te nemen tegen rijke college boys uit Engeland, de fanatieke Italianen en de gedoodverfde winnaars uit Duitsland. De nazi's meenden het goud binnen handbereik te hebben: zonder enige twijfel zouden hun 'arische acht' in Berlijn gaan oogsten. Het liep echter allemaal anders. De Amerikanen hadden een eigenzinnige coach, die van dit stelletje onervaren jongens een topteam maakte dat de ene na de andere overwinning wist te behalen in de Amerikaanse universiteitscompetitie. Maar een podiumplaats in Berlijn leek haast ondenkbaar. Toch gingen ze op weg naar de Spelen van Berlijn, op weg naar een gouden medaille.

zoeken in:
5,0
Geweldig verhaal. Ik heb zelf geroeid, maar ik denk niet dat je enige affiniteit met de sport nodig hebt om dit boek te waarderen - het gaat vooral over het leven zelf.

"The Boys In The Boat" is een fascinerend verhaal over negen jonge mannen, temidden van een groot historisch drama (periode naar de Tweede Wereldoorlog). Het geeft de tijdsgeest (1920 tot 1940) ontzettend goed weer; bijna honderd jaar geleden, waar het leven er zo anders uit zag maar sommige dingen toch ook hetzelfde zijn gebleven...

Het boek is voornamelijk geschreven vanuit het perspectief van Joe Rantz (een van de mannen in de boot die uiteindelijk naar de olympische spelen gaat), maar besteedt ook aandacht aan andere personages en de aanloop naar (kwalificatie voor) de olympische spelen in Berlijn. Deze verhalen zijn soms hartverscheurend, maar de rode draad is de teamgeest van de mannen/coaches en hun streven naar perfectie. Een en ander wordt afgewisseld met hoofdstukken over de geschiedenis en evolutie van de roeisport, alsmede met (onvermijdelijk) de opmars van Hitler in nazi-Duitsland.

Dit is typisch zo'n boek dat je leest en vervolgens wil aanraden aan andere mensen. Ik heb het overigens geluisterd als audioboek; zeer mooi ingesproken!

Gast
geplaatst: vandaag om 06:46 uur

geplaatst: vandaag om 06:46 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.