menu

Goat Mountain - David Vann (2013)

mijn stem
3,69 (8)
8 stemmen

Engels
Psychologisch / Streek/Familie

256 pagina's
Eerste druk: HarperCollins, New York (Verenigde Staten)

In de herfst van 1978 doet een elfjarige jongen samen met zijn opa, zijn vader en diens beste vriend mee aan de jaarlijkse jacht op hun landgoed, Goat Mountain. Iedere herfst keren ze terug naar het dorre, gele landschap. Het is het eigendom van de familie, het is de plek waar ze vandaan komen. Herinneringen en verhalen worden er uitgewisseld en dit jaar mag de jongen voor het eerst zelf schieten op een hert. Hij is er klaar voor, zijn vingers jeuken. Wanneer ze bij het landgoed aankomen, ziet zijn vader ineens een stroper in het vizier van zijn geweer. Hij laat zijn zoon kijken - een eenvoudige handeling die in een grote tragedie zal ontaarden. De familie zal nooit meer hetzelfde zijn, één voor één worden ze gedwongen om vraagtekens te plaatsen bij wie ze zijn en bij wat ze denken te weten.

zoeken in:

avatar van Donkerwoud
Wat me eraan doet herinneren dat ik toch eens een boek van deze meneer moet gaan lezen!

avatar van mjk87
Als iemand deze gelezen heeft hoor ik graag of het anders is dan Dirt. Die vond ik nogal tegenvallen, maar ik wil best nog wel een werkje van de beste man proberen. Hij wordt immers behoorlijk gewaardeerd.

avatar van Asaharo
Probeer zijn debuut eens.

avatar van Donkerwoud
Ik ga meteen zijn debuut halen bij de bibliotheek. Staat alweer veel te lang op mijn lijstje met te lezen romans.

...stilte...
Dit is mijn eerste boek van David Vann...en ik vond het fantastisch. Ja er vallen een paar doden, maar ik vond het toch ook erg komisch allemaal. De beschrijving van de natuur, de karakters, het plot. Alles even meeslepend geschreven. Ik ga alles van deze schrijver lezen!

avatar van Pythia
3,5
Het is niet alleen het interessante uitgangspunt waardoor dit boek me zal bijblijven; sommige beelden zal ik niet meer mijn hoofd uit krijgen.
Macho, een overdaad aan bijbel en suikerdennen, vaak een beetje rafelig in de herhalingen, toch niet onsamenhangend.
Een verhaal over (het werkwoord) doden als oerinstinct van de mens.
Boeiend tot het end.

avatar van Abubakari
3,5
Zo. Wat een verhaal zeg. Hoe de daad van de jongen - die al vrij snel plaats vindt- alle verhoudingen in één knal op zijn kop zet. Hoe het gewoon maken van geweld, van vermoorden, iets in de jongen vernield lijkt te hebben. Na 'het schot' dreigt het 200 paginas lang. Voor mannen met een geschiedenis van doodschieten, mannen die alle drie anders willen reageren op 'het schot', is de ander een bedreiging geworden.
Een ijzingwekkend en gruwelijk verhaal, ik vond het juist nergens komisch. Ik vond het ijskoud, ook al omdat 'de dode' zo lang bleef 'leven'.

De reden dat ik op een 3,5 uit kom is dat ik me soms niet goed kon concentreren op de lange beschrijvingen, die soms mooi waren, maar soms ook te diep filosofisch of te hallucinerend of anderszins soms moeilijk te volgen waren.
Ik las dat zijn stijl in zijn debuut juist erg recht toe recht aan is, ik ben sowieso wel benieuwd naar zijn debuut na wat ik er hier op boekmeter over las. Maar is dat qua stijl dan echt anders dan Goat Mountain of is het toch wel vrij vergelijkbaar?

...stilte...
Ja, gelachen heb ik wel. Het is allemaal zo absurd...zwarte humor. Dit was het eerste boek dat ik van hem las en nu ik de rest heb gelezen, achteraf gezien ook zijn beste. Aquarium vond ik een afknapper.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:06 uur

geplaatst: vandaag om 11:06 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.