menu

So Big - Edna Ferber (1924)

Alternatieve titels: Het Purperen Land | Moeders jongen

mijn stem
2,50 (1)
1 stem

Engels
Psychologisch

360 pagina's
Eerste druk: Doubleday, Page & Co., Garden City (Verenigde Staten)

Selina is een jonge onderwijzeres die een vrijzinnige maar culturele opvoeding heeft genoten. Na de dood van haar man Pervus DeJong moet ze echter zijn boerderij draaiende zien te houden en voor haar zoontje Dirk zorgen. Dat doet ze op ambitieuze wijze, wat niet makkelijk is in de conservatieve ‘doe maar gewoon’-gemeenschap van Hollandse immigranten in High Prairie, nabij Chicago. Maar Selina is vastberaden. Haar levensdoel is voor haar zoon het intellectuele leven mogelijk te maken dat ze zelf had willen leiden. Dirk heeft echter heel andere ideeën over zijn toekomst en trekt naar booming Chicago.

zoeken in:
avatar van eRCee
2,5
Hollands boeren op Amerikaanse grond

Dit boek is opnieuw vertaald en uitgegeven, maar die moeite had men zich wat mij betreft mogen besparen: de Pulitzer-prijs winnende roman van Edna Ferber heeft schrikbarend weinig literaire kwaliteiten. Soms gaat het een beetje op een jeugdboek lijken omdat alles wordt uitgelegd en de personages ambiguïteit missen of zelfs types zijn. Wel is de periode waarin Het purpuren land zich afspeelt interessant: de overgang van een traditionele naar een moderne samenleving voltrekt zich tussen de twee generaties. Dat plus het gegeven van een vrouw die haar eigen plan trekt ondanks allerlei obstakels, zorgen ervoor dat je je net niet gaat vervelen.

Een uitgebreidere recensie staat op Literair Nederland (helaas is de tekst op bepaalde punten wat geredigeerd, daar kan ik dus niet voor instaan).


Ted Kerkjes
eRCee schreef:
Soms gaat het een beetje op een jeugdboek lijken omdat alles wordt uitgelegd en de personages ambiguïteit missen of zelfs types zijn.
Een slecht jeugdboek dan, hè?

En toch won dit boek in 1925 de Pulitzer Prize voor Fiction. ...

avatar van eRCee
2,5
Ja, die literaire Pulitzer toch he. Nooit een interessante prijs gevonden. Maar blijkbaar was er destijds geen consensus: klik.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:53 uur

geplaatst: vandaag om 09:53 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.