menu

Mistborn: The Well of Ascension - Brandon Sanderson (2008)

Alternatieve titels: De Bron der Verheffing | Mistborn #2

mijn stem
3,75 (10)
10 stemmen

Engels
Fantasy

796 pagina's
Eerste druk: Tor, New York (Verenigde Staten)

Het kwaad is verslagen, maar de echte strijd moet nog beginnen. Ze deden wat iedereen onmogelijk achtte: een halfgod ten val brengen wiens heerschappij duizend jaar voortduurde. Nu moeten Vin, het straatschoffie dat een van de krachtigste Ertsmagiërs van het land werd, en Elend Ventra, de door idealen gedreven jonge edelman die van haar houdt, een nieuwe samenleving bouwen op de puinhopen van het oude rijk. Maar de eerste stappen daartoe zijn net gezet of ze worden van drie kanten door verschillende legers aangevallen. De wanhoop nabij richten ze zich op een eeuwenoude legende over een geheimzinnige bron. Zelfs als die legende op feiten is gebaseerd is er niemand die weet waar de zogeheten Bron der Verheffing, of de kracht die daarin schuilt, zich bevindt. Om de nasleep van de strijd met de Opperheer en de nieuwe dreigingen te overleven, zullen Vin en Elend de bron móéten vinden.

zoeken in:
3,5
Zo, de opperheer verslagen, wat nu? Het laatste wat je hoopt is dat het grootste obstakel al in het eerste boek van de trilogie overwonnen is. Daar lijkt het aanvankelijk toch wel op en The Well Of Ascension heeft echt flink wat pagina's nodig om op gang te komen. Daarbij is Kelsier er niet meer en dat was, eerlijk is eerlijk, het meest kleurrijke personage dat we tot nu toe gezien hebben. De belegering van Luthadel biedt natuurlijk wel een bepaalde spanning, maar de kwaliteit van het eerste deel vind ik hier nog niet echt terug. Alles hangt dan ook af van het slotdeel: The Hero of Ages. Dit boek geeft je wel wat meer informatie over de wereld van Vin en Elend en de tweede helft heeft een handvol sterke scenes en ontknopingen, maar over het algemeen is dit geen heel sterk boek. Als dat derde deel goed genoeg is, dan rechtvaardigt dat het wat slome en soms stuurloze The Well Of Ascension. Punt is wel dat Sanderson hier een interessant wereldje geschapen heeft.

çoolstorybru
Vond ik het eerste boek, Het laatste rijk, nog een teleurstelling en gaf ik het 3*, vond ik dit boek vele malen beter en ga ik voor 4,5*. Het laatste rijk vond ik echt veel te cliché matig en voorspelbaar, zat ik bij deel 2 hier veel meer op het op puntje van mn stoel en vroeg me oprecht af wat er ging gebeuren. Dat zowel van in het begin tot de laatste bladzijden. Ook zijn een paar plotholes in het magie systeem uit het eerste boek hier in deel 2 opgeklaard of op zn minst aangekaart. Zo vond ik het zeer onrealistisch je te kunnen afduwen op een muntstuk want of je moet er ècht loodrecht op duwen (wat op zich al aardsmoeilijk lijkt op zo'n klein voorwerp) of je duwt in een hoek en dan zou die munt door de duwkracht gewoon zijwaards onder je weg moeten schuiven. Dit word wel aangekaart in deel twee maar ze gaan er daarna wel gewoon weer mee door. Ook vind ik het Rellen en het Sussen nogal dwaas naarmate er met beide gevallen telkens gewoon hetzelfde valt te bereiken. Wil je iemand zelfverzekerd maken word er in verschillende gevallen hetzelfde bereikt door ofwel zijn zelfvertrouwen te rellen of zijn onzekerheid te sussen.
Als dit dat "het beste en ingewikkeldste magie systeem ooit" wordt genoemd schud ik toch wat mijn hoofd maar voor de rest is dit echt een goed boek.

Kijk uit naar deel 3

Gast
geplaatst: vandaag om 08:47 uur

geplaatst: vandaag om 08:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.