menu

Waterloo: De Laatste 100 Dagen van Napoleon - Johan Op de Beeck (2013)

mijn stem
4,00 (5)
5 stemmen

Nederlands
Historisch

432 pagina's
Eerste druk: Manteau, Antwerpen (België)

In Waterloo versloegen Britse soldaten, het Pruisische leger van Blücher en de Nederlandse troepen van de Prins van Oranje onder het bevel van de Britse hertog van Wellington op 18 juni 1815 definitief het leger van de Franse keizer Napoleon. Toch zal Waterloo tot in de eeuwigheid geassocieerd worden met de overwonnene, niet met de overwinnaar. Het is een paradox die zich slechts één keer in de geschiedenis heeft voorgedaan. Gewezen televisiejournalist Johan Op de Beeck specialiseerde zich als geschiedkundig auteur in Napoleon. In zijn nieuwe boek maakt hij minutieus een politieke en militaire analyse van Waterloo, een van de belangrijkste veldslagen uit de geschiedenis. Zijn benadering is uniek omdat ook de rol van de Belgen en de Nederlanders wordt belicht. Ooggetuigenverslagen van soldaten die meevochten, brengen een spannend relaas en verwoorden uit eerste hand het geweld en de gruwel op het slagveld in Waterloo, een apocalyptisch tafereel waarbij zo’n 50.000 doden en gewonden vielen.

zoeken in:
4,0
Volgend jaar (2015) is de 200ste verjaardag van de slag bij Waterloo en dat zullen we geweten hebben. Het zal een welkom intermezzo zijn in de 14-18-herdenkingen die gaan losbarsten. Dit boek geeft al een voorproefje op de verjaardag.
Het is een historisch accurate weergave van de gebeurtenissen voor tijdens en na de slag. De auteur geeft een zeer helder overzicht van de politieke en militaire geschiedenis van Frankrijk van 1789 tot de slag bij Waterloo. Zo een synthese kan een saaie boel worden, maar de auteur is VRT-journalist geweest en dat merk je aan de leesbaarheid van zijn verhaal. De veldslag zelf is ook moeilijk overzichtelijk te houden, maar ook hier slaagt hij in. Al die troepenbewegingen, de plannen van de generaals enz. beschrijft hij dan nog zeer levendig en persoonlijk ook, zodat de gruwel van dat alles helemaal tot de lezer doordringt. Na lezing besef je dat in Waterloo in één dag de hele waanzin van Stalingrad en Ieper in één enkele dag heeft toegeslagen. Het stuk na de slag is minder boeiend.
Het gaat dus om een historisch werk met een zeer persoonlijke inbreng. De auteur woont in de buurt van het slagveld en dat laat hij ons ook weten.
De meeste aandacht gaat naar de Fransen, die dan ook in de slag de aanvallers waren. Dan komt de inbreng van de Belgisch-Nederlandse troepen, die zeer essentieel was en die vooral door de Britten achteraf zeer geminimaliseerd is, wat de auteur niet serieus vindt. De Engelse kant krijgt relatief minder aandacht en de Pruisen nog minder.
De figuur van Napoleon krijgt zijn volle bewondering en wordt voor ons ook zeer boeiend.
De kaartjes achterin helpen het overzicht behouden, maar ze zijn zo verschillend van schaal en karakter dat het een beetje zoeken is.
Enkele slordigheden ontsieren de zaak wat. Zo wordt het gehucht Fichermont consequent, zelfs op de kaarten “Frichermont genoemd”. De titel van het hoofdstuk “Op weg naar naar de ontknoping” is een misser van formaat. De eindredacteur van de uitgeverij deed waarschijnlijk even een dutje.
Ik vond het een zeer interessante vernieuwde kennismaking met een stuk geschiedenis dat blijkbaar wat uit de aandacht verdwenen is. Het boek toont niet alleen de militaire gebeurtenissen, maar situeert de slag in het hele stuk Europese geschiedenis van 1789 tot 1871, een mooie synthese. Het boek heeft volgens mij alles om een ruim publiek van historisch geïnteresseerden te boeien.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:17 uur

geplaatst: vandaag om 20:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.