menu

The Triumph of the Sun - Wilbur Smith (2005)

Alternatieve titels: Triomf van de Zon | Courtney Series #12

mijn stem
4,17 (3)
3 stemmen

Engels
Avontuur

509 pagina's
Eerste druk: Macmillan, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Na jaren van schandelijk slecht bestuur door de heersende Egyptische onderkoning breekt er aan het eind van de negentiende eeuw een bloedige opstand uit in Soedan. Het wordt een Heilige Oorlog, aangevoerd door een charismatische religieuze leider, die de Mahdi – de Verlosser – wordt genoemd. In de hoofdstad Khartoem zitten honderden Britten als ratten in de val. Een van hen is de zakenman Ryder Courtney, telg van de roemruchte Courtney-familie. Als de strijd steeds heviger wordt moeten de Engelsen zich zelfs terugtrekken. Samen met Penrod Ballantyne en de Britse consul, David Benbrook, zet Courtney alles op alles om te overleven, en hun dierbaren, onder wie de drie dochters van de consul, te redden.

zoeken in:
avatar van Slainte_Mhath
5,0
Boek 12 alweer in de ijzersterke Courtney-reeks die qua volgorde net zo ingewikkeld is als die van Star Wars. Boek 1 uit 1964 is qua tijd gelijk aan boek 12. Het hoofdpersonage is de neef van de hoofdpersonage in boek 1. Zo kan Smith met een vertakking in de familieboom weer spelen met de tijd.

Wie ooit aan deze reeks wil beginnen, de boeken kunnen sowieso afzonderlijk gelezen worden, en met boek 1 beginnen kan gewoon. Het is even wennen als je verder in de reeks ineens met andere karakters (voorvaderen) een paar honderd jaar wordt teruggeslingerd in de tijd, maar je zit er zo in.

De Afrikaanse boerenoorlog, de Engels-Nederlandse zeeoorlog, De twee Wereldoorlogen, het Ottomaanse rijk onder Muhammad Ali Pasja. Smith gebruikt werkelijke geschiedenis voor zijn karakters waar de Courtney-stamboom altijd oorlog, avontuur meemaakt.

De boeken van Wilbur Smith, zijn beschrijvingen van de wildernis, landschappen.. je bént er echt. De boeken zijn trouwens niet voor tere zieltjes. Wreed voor mens en dier. Zeker dit boek gaat daarin nog een stapje verder dan normaal, en zou niet misstaan op menig controversiële boekenlijst.

Een prachtig avontuur dat me wederom heeft opgezogen. Aan de Ballantyne en Ancient Egypt reeks moet ik nog beginnen, en het volgende boek dat ik van hem lees, zal ook daar een van zijn.

De laatste zin vond ik zowel abrupt als mooi.
En nu zijn ze allemaal dood, want in Afrika triomfeert alleen de zon.

avatar van HALVE TAMME.
Mooie recensie Slainte_Mhath?
Slainte_Mhath schreef:
De laatste zin vond ik zowel abrupt als mooi. En nu zijn ze allemaal dood, want in Afrika triomfeert alleen de zon.
Mooiste slotzin

Gast
geplaatst: vandaag om 16:54 uur

geplaatst: vandaag om 16:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.