menu

The Real Cool Killers - Chester Himes (1959)

Alternatieve titels: Dood in Harlem | Koele Killers | Kille Dood in Harlem

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Engels
Detective

159 pagina's
Eerste druk: Avon, New York (Verenigde Staten)

Wanneer in Harlem een blanke man, Ulysses Gale, op straat door een zwarte wordt achtervolgd en doodgeschoten, gaan het illustere duo Gravedigger Jones en Coffin Ed Johnson, twee zwarte wijkagenten, op onderzoek uit.

zoeken in:
avatar van Bobbejaantje
4,0
geplaatst:
Gelezen als onderdeel van een American Noir bloemlezing uitgegeven door The Library of America. Een verzameling van 11 misdaadklassiekers uit de jaren 1930 tot ‘50 waarbij deze The Real Cool Killers het rijtje mag sluiten. Op dit punt gekomen moet ik onderscheid maken tussen auteur Chester Himes en zijn collega’s die reeds eerder aan bod kwamen in de verzamelband. Hij is namelijk de enige Afro-Amerikaan in het gezelschap. Het is ook het enige boek uit de verzameling waarin de scheiding tussen blank/wit en zwart als een onderliggend thema doorheen het verhaal loopt.

Het verhaal is opgehangen aan een moord op een blanke man in Harlem (New York) met haar hoge concentratie aan zwarten. De drijvende krachten naar de oplossing van het mysterie zijn de zwarte detectives Grave Digger en Ed Coffin. Ik vermeld hun huidskleur omdat dat in het boek ook gebeurt bij elke voorstelling van elk personage. Uit die voorstellingen blijkt ook dat zwart of donker niet zomaar zwart of donker is maar dat er gerust mag gesproken worden over “vijftig tinten zwart/donker” aan de hand van de creatieve beschrijvingen van de auteur. De nicknames Grave Digger en Ed Coffin zijn verder geen uitzonderingen. Letterlijk elk personage van kleur wordt bedacht met een nickname, de ene al hilarischer dan de andere. Enkel de blanke/witte personages gaan door het verhaal met hun echte namen. Zoals de nicknames laten vermoeden, is dit verhaal niet gespeend van humor. Als ik het met iets moet vergelijken, dan schieten me eigenlijk bepaalde films van Tarantino te binnen (Pulp Fiction en zo). Het moordmysterie wordt uitgediept via een aaneenschakeling van absurde, grappige en soms extreem gewelddadige gebeurtenissen. De plot is actie gedreven en moet het hebben van spitse dialogen. Uitgediepte psychologie moet je hier niet zoeken, al is er duidelijk wel sprake van een soort zelfbewuste ondertoon die wijst op de segregatie van de toenmalige Amerikaanse samenleving, enkele jaren vooraleer het hek helemaal van de dam was. De blanken komen in elk geval niet goed uit dit verhaal. De vermoorde man blijkt een sadist die in feite z’n verdiende loon heeft ontvangen. De blanke flikken zijn dan weer niet van de slimste. Deze combinatie leidt tot een finale waarin de gekleurde mensen de zaakjes op hun eigen manier oplossen, buiten het systeem om dat door de blanken is ingesteld.

Chester Himes heeft een hele serie misdaadromannetjes opgehangen aan de personages van Grave Digger en Ed Coffin. En op basis van The Real Cool Killers lijkt het me alvast de moeite waard om een keer verder uit te zoeken. Dit boek is entertainend maar tegelijk is er toch een bittere ondertoon.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:04 uur

geplaatst: vandaag om 15:04 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.