menu

Het Donkere Licht - Antoon Coolen (1929)

mijn stem
4,00 (2)
2 stemmen

Nederlands
Sociaal

189 pagina's
Eerste druk: Nijgh & Van Ditmar, Rotterdam (Nederland)

Het gezin van klotsteker Simon Wijnands woont in de Peel en heeft het niet breed. Als dochter Marieke, de oudste van de vele kinderen, er de leeftijd voor heeft, wordt zij er dan ook meteen op uitgestuurd om wat te verdienen. Zo komt Marieke terecht op een fabriek in de grote stad. Deze fabriek en stad worden niet genoemd, maar zijn overduidelijk gemodelleerd naar Philips, respectievelijk Eindhoven. De verlegen Marieke komt door het contact met haar collega’s steeds verder los van haar plattelandsachtergrond. Haar ouders krijgen steeds minder vat op haar, en op enig moment is Marieke zwanger. En het einde van de ellende is nog niet in zicht….

zoeken in:
avatar van gert_r
3,5
Het boek is hier te vinden.

avatar van PeterW
PeterW (crew)
Zou iemand dit nog lezen?

avatar van gert_r
3,5
Dertien jaar geleden nog wel en ik heb er geen slechte herinneringen aan. Het boek was een stuk moderner dan ik vooraf verwachtte. Het zelfde geldt trouwens, wat mij betreft, voor Dorp aan de Rivier - Antoon Coolen (1934)

In dit boek is er sprake van een abortus, in 'Dorp aan de rivier' van een vrouw met syphilis; beide zaken die ik niet direct zou verwachten in boeken van vóór de oorlog...

avatar van PeterW
PeterW (crew)
Wat ik van Coolen gelezen kwam mij altijd heel gedateerd over. Echt niet meer van deze tijd.

avatar van arnoldusk
4,5
Blij dat dit op mijn pad is gekomen, als nieuwbakken vader (dochter: Marie), wonend in de Lichtstad (Eindhoven).

Doet me ergens denken aan Nescio: de lijfelijke, naturalistische stijl van schrijven.

Op de helft, ben benieuwd!

avatar van arnoldusk
4,5
Inmiddels uitgelezen en compleet verrast door (Brabantse) taalgebruik, karakterschetsen en vrij heftige thematiek voor die tijd.
Jan Olie, Simon en Marie zijn stuk voor stuk prachtig beschreven typetjes, waar vooral de vriendschap tussen de twee mannen mij raakte.
De beschrijvingen van de 'grote' stad Eindhoven (?), en het contrast met het donkere dorpsleven destijds zijn prachtige heemkundige studies eigenlijk.
Kortom, ben nieuwsgierig naar wat deze Coolen nog meer heeft geschreven. 4*

Gast
geplaatst: vandaag om 16:43 uur

geplaatst: vandaag om 16:43 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.