menu

Les Amitiés Particulières - Roger Peyrefitte (1944)

Alternatieve titels: Verholen Vriendschap | Special Friendships

mijn stem
geen stemmen

Frans
Sociaal

382 pagina's
Eerste druk: Jean Vigneau, Marseille (Frankrijk)

In de 1920-er jaren wordt in Frankrijk de 14-jarige Georges de Sarre naar een katholiek internaat gestuurd. Hij maakt kennis met de andere jongens en is onmiddellijk geïnteresseerd in Lucien Rouvière, voor wie hij gewaarschuwd wordt door de onsympathieke Marc de Blajan, die hem raadselachtig vertelt dat sommige leerlingen “goed lijken, maar dat in werkelijkheid niet zijn”. Georges is verbijsterd wanneer hij verneemt dat Lucien van André Ferron houdt. Hij sluit vriendschap met Lucien maar tracht vervuld van jaloezie hun relatie te verbreken, waarin hij uiteindelijk slaagt door op Machiavellistische wijze te zorgen dat André van school wordt gestuurd. Als hij merkt dat zijn avances richting Lucien vruchteloos zijn, begint Georges een “speciale vriendschap” met een 12-jarige leerling, de prachtige Alexandre Motier. De priesters die de school leiden, keuren deze vriendschappen af, zelfs wanneer die niet verder gaan dan een paar kussen en liefdesgedichten en ze het seksuele domein niet betreden. Ondanks de duidelijke veroordeling van pederastie zijn enkele priesters ook niet vrij van seksuele gevoelens voor de jongens. Een van hen, Père de Trennes, houdt ervan jongens uit te nodigen hem ’s avonds in zijn kamer te bezoeken om een paar glaasjes te drinken en wat sigaretten te roken. Nadat hij de speciale vriendschap van Alexandre en Georges heeft ontdekt, gaat deze laatste opnieuw aan het konkelen en weet Père de Trennes met een anonieme brief weggestuurd te krijgen. Maar ook Père Lauzon, vriend van de familie van Alexandre en beschermer van de jongen, komt van hun relatie te weten en eist dat deze onmiddellijk wordt beëindigd. Lauzon legt Georges op Alexandre de liefdesbrieven die hij van hem heeft ontvangen terug te geven, hetgeen destijds het einde van de relatie betekende. Helaas geeft Alexandre zich geen rekenschap ervan dat Georges hiertoe werd gedwongen – hoewel in werkelijkheid diens gevoelens van zijn kant ongewijzigd zijn – met catastrofale gevolgen ...

zoeken in:
ags50
In zijn debuutroman verwerkte Roger Peyrefitte zijn eigen homo-erotische ervaringen uit zijn kostschooltijd en hij won daarmee in 1945 de felbegeerde “Prix Renaudot”. Zijn voorliefde voor hetzelfde geslacht, in het bijzonder voor jongere personen, heeft hij nooit onder stoelen of banken gestoken. Een van zijn uitspraken is dan ook: “Ik houd van lammeren, niet van schapen.” (“J'aime les agneaux, pas les moutons.”).

In 1964 werd dit boek verfilmd (de première in Frankrijk was op 4 september 1964) en tijdens de opnamen ontmoette de bijna 57 jaar oude Peyrefitte een toen nog geen 13 jaar jonge Alain-Philippe Malagnac, geboren te Parijs op 16 juli 1951, die een bijrol vervulde en tot wie hij zich sterk aangetrokken voelde, hetgeen overigens ondanks het grote leeftijdsverschil door Alain-Philippe werd beantwoord.

Aldus begon een langdurige hartstochtelijke zowel als zakelijke relatie tussen hen, die in feite eindigde toen eerst Peyrefitte op 5 november 2000 aan de ziekte van Parkinson overleed en nog geen zes weken later op 16 december Malagnac bij brand in zijn woning door rookvergiftiging om het leven kwam. De omstandigheden hieromtrent riepen vragen op, omdat Peyrefitte in zijn romans had gesproken over een “zelfmoordverdrag” (pacte de suicide) tussen hen, dat wil zeggen: de intentie dat de een zich van het leven zou beroven bij de dood van de ander.

Zie ook mijn bericht bij auteur.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:37 uur

geplaatst: vandaag om 13:37 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.