menu

Bilbo's Last Song - J.R.R. Tolkien (1990)

Alternatieve titel: Bilbo's Laatste Lied

mijn stem
3,50 (5)
5 stemmen

Engels
Fantasy

32 pagina's
Eerste druk: Unwin Hyman, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Bilbo de hoofdpersoon uit 'De hobbit' en 'In de ban van de Ring', is aan het eind van zijn leven op Midden Aarde. Hij bereidt zich voor op zijn reis naar de Grijze Havens, en voelt verdriet omdat hij zijn geliefde wereld moet achterlaten.

zoeken in:
avatar van metalfist
3,5
Wanneer je Lord of the Rings en The Hobbit hebt gelezen, dan ben je bijna verplicht om ook Bilbo's Last Song te lezen. Althans die indruk kreeg ik toch altijd en het was maar de vraag in hoeverre dat een verkoopspraatje was. Laat in ieder geval één ding duidelijk zijn: probeer hier niet teveel voor te betalen. Ik deed er uiteindelijk welgeteld 10 minuten over en dan had ik het boek 2x gelezen waarvan ik de 2e keer me heb geconcentreerd op de uitleg bij de illustraties.

Bilbo's Last Song vertelt dan ook niets nieuws uit het Lord of the Rings/The Hobbit universum en is, zoals de titel al doet vermoeden, geschreven in liedvorm. Dat betekent dat het linkerblad telkens is weggelegd voor een strofe (die bijna altijd uit 4 regels van 3 à 4 woorden bestaat) en dat het rechterblad is weggelegd voor een illustratie. Vergis je niet, de illustratie is niet gelinkt aan het lied en dat is op zich een vreemde keuze. De illustraties vertellen onder andere de ontmoeting van Bilbo met Frodo en Sam in het bos (het moment dat dus ook al in Return of the King zit wanneer Elrond aan Frodo vertelt wanneer hij Bilbo op een bepaalde tijd in de bossen moet zoeken) en zo zien we ook nog Merijn en Pepijn aankomen op het laatste nippertje om hun vrienden uit te wuiven. Niets dat we dus nog niet wisten. Het is echter niet de enige set van illustraties, want onder aan de pagina wordt ook nog in het miniem het verhaal van The Hobbit uit de doeken gedaan. Het is dus wat een mengelmoes om hier een "volwaardig" boek van te maken, maar ergens werkt het wel. Vooral omdat de illustraties zelf wel van een hoog niveau zijn, zeker Sam, Merijn en Pepijn die achterbleven raakte een gevoelige snaar.

Pauline Bayes, naar het schijnt degene die door Tolkien zelf werd geprefereerd als illustrator van zijn werk, heeft dan ook oog voor details en weet met een handvol lijnen de sfeer goed te benadrukken. Aan het einde van het boek is er nog per illustratie een uitleg wat we juist te zien krijgen. Niet geheel overbodig omdat er juist veel details (onder andere Gandalf met de Narya ring) te zien zijn. Leuk hebbeding, maar onmisbaar? Neen, dat niet.

Kleine 3.5*

Gast
geplaatst: vandaag om 15:10 uur

geplaatst: vandaag om 15:10 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.