menu

Madonna: Like an Icon, the Definitive Biography - Lucy O'Brien (2007)

Alternatieve titel: Madonna: Het Icoon, de Biografie

mijn stem
4,00 (2)
2 stemmen

Engels
Biografie / Kunst en Cultuur

432 pagina's
Eerste druk: Bantam, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Is er nog iets nieuws te melden na tientallen andere biografieen, fotoboeken, wetenschappelijke studies en trivia als 'The I Hate Madonna Handbook'? Van bescheiden jeugd via material girl en post-feministisch icoon met ruime seksuele opvattingen naar kabbaliste en voorleesmoeder. Het is wel waar dat we erg weinig van de echte Madonna weten. Ondanks alle interviews en uitspraken laat de vrouw met de vele alter-ego's niet veel persoonlijks los. Lucy O'Brien (muziek-wetenschapper die eerder over vrouwen in de popmuziek schreef) voelt zich verbonden met haar onderwerp (muzikante van dezelfde generatie die op latere leeftijd kinderen kreeg), maar komt er evenmin achter. Ze sprak met honderden mensen rond Madonna, niet met Madonna zelf, want ze kon geen gesprek met de wereldster regelen. O'Brien richt zich daarom vooral op de muziek die ze uitputtend analyseert. Verder onderzoekt ze de invloed die Madonna heeft gehad op de pop, jongerencultuur en muziekindustrie. Met discografie en register.

zoeken in:
avatar van liv2
Deze biografie wordt heruitgegeven met nieuw materiaal naar aanleiding van Madonna's zestigste verjaardag.

avatar van liv2
liv2 schreef:
Deze biografie wordt heruitgegeven met nieuw materiaal naar aanleiding van Madonna's zestigste verjaardag.


De heruitgave biedt een complete update van haar vernieuwende werk sinds 2008, met nieuwe interviews over haar leven en werk, extra kleurenfoto's, bibliografie, discografie en een register.

avatar van slowgaze
Gaan we nu ook favoriete Madonna-nummers droppen? In elk geval: Madonna - Frozen - YouTube

avatar van misterfool
Madonna - Hung Up (ABBA-sample )
Geen fan van Madonna, maar hier en daar heeft ze wel wat toffe nummers uitgebracht.

Absoluut geen fan, maar desondanks enkele mooie nummers:
- Crazy for You
- Papa Don't Preach
- La Isla Bonita
- Live to Tell
- Rain
- Drowned World / Substitute for Love
- Frozen
- The Power of Goodbye
Kijk eens aan, ik kom aan 8 mooie nummers!

avatar van Sol1
4,0
Sol1 (moderator)
Ik heb de oude vertaalde 'zwarte' versie van Sijthoff uit 2007 hier, inclusief een los gevouwen postertje waarin Madonna in een soort van 'buggy' langs een paal lijkt te glijden. Ik heb vanmiddag de nieuwe vertaalde versie uit 2018 bekeken. Ziet er goed uit, maar is weer te duur om aan te schaffen, als je de oude versie al hebt. Madonna heeft niet specifiek mijn voorkeur, maar ze heeft inderdaad een aantal toffe nummers voortgebracht (zoals misterfool al zegt).
Voor mij definieert ze een tijdsbeeld, is ze een icoon van emancipatie, lijkt ze ook voort te borduren op het eerdere werk van Cyndi Lauper.

Het oude boek is in ieder geval perfect uitgevoerd; voor wie is geïnteresseerd in een tijdsbeeld en zeker voor wie is geïnteresseerd in (de muziek van) Madonna zelf.

Ik zou hier eigenlijk materiaal moeten hebben van de Girlie Show Down Under, maar ...

avatar van the Cheshire cat
4,0
In de zomer van 2019 bracht Eefje de Visser het nummer Drowned World/Substitute for Love van Madonna ten gehore in de talkshow M, dit naar aanleiding van het uitkomen van Madonna's 14e studio-album Madame X. Hoewel het niet een van mijn favoriete Madonna nummers is, vond ik haar optreden bijzonder goed. De Visser sprak bovendien vol lof over Madonna en dat kon ik erg waarderen. Helaas trok die onnozele travestiet die naast haar zat alle aandacht naar zich toe en kwam Eefje amper aan het woord. Enfin, van de week dacht ik hier aan terug en besloot ik net als Eefje ook maar eens iets liefs te zeggen over Madonna.

Wat dit boek zo bijzonder maakt is dat het niet geschreven is door een biograaf, een popjournalist of zoiets dergelijks, maar door een fan. Lucy O'Brien is duidelijk geïnteresseerd in de muziek van Madonna, anders dan bijvoorbeeld een Joost Zwagerman of een Camille Paglia, die eerder gefascineerd leken te zijn door het 'fenomeen' Madonna en het bijna nooit over de muziek zelf hadden.
Bij iedere Madonna-era verschijnt er weer een nieuwe plaat en O'Brien beoordeelt de albums, de tracks en bijhorende videoclips op essay-achtige wijze. En nog eens prima geschreven ook, met veel flair en plezier, zoals bij het nummer Frozen: Ze gaat van glad-zoet naar tragisch-ijzig en verandert van vorm als in de video, die 's avonds in de ijzige kou door regisseur Chris Cunningham werd opgenomen in de Mojavewoestijn. In de video vliegt ze door de lucht als een heks met haar kompanen, gekleed in fladderend zwart en met haar lange, zwarte haren wapperend achter haar aan.
Of bij het nummer Dear Jessie: ...een wat zoetsappig slaapliedje voor het dochtertje van Pat Leonard, waarin ze terugkijkt op haar kinderlijke onschuld en een psychedelisch sprookjeslandschap oproept waarin zeemeerminnen en roze olifanten met dansende mannen ronddartelen.

De kinderlijke onschuld die doorklinkt in Madonna's muziek, is misschien wel de sleutel geweest tot haar succes: liedjes die weghebben van kinderversjes, met zo min mogelijk noten, eenvoudige teksten, veel herhaling en een voor iedereen goed verstaanbaar Engels.
Over Madonna's stem is altijd veel te doen geweest. Na haar optreden op het Eurovisie Songfestival kreeg ze bakken met stront over zich heen. Volgens velen bleek ze vals te zingen, nou dat houdt ze dan al een hele carrière vol. Qua vocalen is Madonna uiteraard geen Maria Callas, ook geen Whitney Houston of zelfs maar een Britney Spears of Kylie Minogue. Maar je kunt niet beweren dat haar stem niet uniek is. Honderden Whitney Houstons heb ik voorbij zien komen bij al die talentenshows op tv, maar nog nooit zat daar iemand tussen met een stem als die van Madonna. Haar Betty Boop-stemmetje leent zich wat mij betreft uitstekend voor het popmuziekgenre en trouwens, op plaat klinkt het altijd goed, dus who cares?
Maarten Van Rossem heb ik overigens een aantal keer horen zeggen dat hij Madonna een waardeloze zangeres vindt die volgens hem haar gebrek aan zangtalent compenseert met uiterlijk vertoon, anders dan een Amy Winehouse die hij wel fantastisch vindt en altijd zo gewoontjes is gebleven. Hier wil ik toch even vermelden dat Winehouse zelf ooit gezegd heeft dat ze als kind opkeek naar Madonna en tot haar elfde naar The Immaculate Collection heeft geluisterd.
Maar Madonna zal het geen fluit interesseren wat ze van haar vinden, die heeft al zestig jaar schijt aan kritiek.

Bij het stukje over de door David Fincher geregisseerde videoclip Express Yourself waarin Madonna verkleed als man met monocle de scepter zwaait over een fabriek vol zwetende, gespierde mannen, vergelijkt O'Brien Madonna met een 'bijenkoningin die over haar werkers heerst'. Briljante vergelijking vond ik dat.
Het schijnt dat de schrijfster veel mensen heeft geïnterviewd die nauw hebben samengewerkt met Madonna. Lijkt me sterk trouwens dat muzikanten zó openhartig zijn over hoe een album tot stand is gekomen en wat er zich in de studio allemaal heeft voorgevallen. Hebben die niet zoiets als een geheimhoudingsplicht? O'Brien weet alle details te vertellen en wekt daarmee de indruk dat ze er zelf bij aanwezig is geweest.

Persoonlijk vind ik Madonna op haar best wanneer de muziek wat donkerder en dreigender klinkt, met filmachtige violen en geheimzinnige, golvende melodieën zoals in Easy Ride, Frozen of Messiah (de demoversie!). Liedjes met spirituele, religieuze haast ondoorgrondelijke teksten: Live to Tell, Like a Prayer, Paradise (not for me), met terugkerende thema's als schoonheid, de kracht van het loslaten, de cirkel des levens, zelftranscendentie.. waarin ze diep in zichzelf graaft en haar ziel en zaligheid blootlegt als het ware: Secret Garden, Intervention.. Als in een gedicht van Sylvia Plath of Anne Sexton, die haar werk sterk hebben beïnvloed, naar het schijnt.

avatar van Abubakari
Helaas trok die onnozele travestiet die naast haar zat alle aandacht naar zich toe en kwam Eefje amper aan het woord.

Wie is die onnozele travestiet?

avatar van the Cheshire cat
4,0
Mayday.. ja, ik kon even niet op haar naam komen.

avatar van Abubakari
Oh, nooit van gehoord.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:24 uur

geplaatst: vandaag om 23:24 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.