menu

Les Bestiaires - Henry de Montherlant (1926)

Alternatieve titel: Stierenvechters

mijn stem
3,25 (2)
2 stemmen

Frans
Autobiografische Roman

301 pagina's
Eerste druk: Éditions Mornay, Parijs (Frankrijk)

De jonge Alban de Bricoule is gefascineerd door stierenvechten. Hij bezoekt stierengevechten in Zuid-Frankrijk en gaat daarna naar Spanje (waar hij ontdekt dat de Spanjaarden minder enthousiast zijn dan hij is). Hij bekijkt gevechten, doet er zelf ook aan mee, bewondert de dappere stierenvechters en wordt verliefd op de Spaanse Soledad. Alban beziet het stierengevecht niet alleen als iets waar de man de confrontatie met de dood aangaat – een proeve van moed en mannelijkheid– maar meer nog als een religieuze ceremonie, een bloedoffer dat teruggaat tot de oude Romeinse Mithra-cultus. Voor De Montherlant is het stierenvechten een metafoor waarin dood en schoonheid samenvallen.

zoeken in:
3,0
Een beroemd schrijver in Frankrijk, vanaf 1960 lid van de Académie Française, en toch sprak dit boek in deze vorm me niet aan. Misschien had ik op grond van het onderwerp en de titel van het boek beter moeten weten, want stierenvechten is niet echt mijn ding. En laat dit nou net het onderwerp zijn waarin de auteur zich helemaal kan laten gaan in uitgebreide beschrijvingen van de gevechten en verwijzingen naar de oorsprong van deze gevechten en andere geloven waarin de stier een belangrijke rol speelt. Daarnaast staat het boek vol met Spaanse (stierenvechters)termen die gedeeltelijk verklaard worden in een toelichtende woordenlijst. Heb ik er dan niets positiefs over te zeggen? Nee, het volwassen worden van deze 17 jarige en zijn verliefd worden op een jonge Spaanse, de dochter van zijn Spaanse beschermheer, wordt wel mooi beschreven. Kortom ik had beter een ander boek van deze auteur kunnen kiezen.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:10 uur

geplaatst: vandaag om 17:10 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.