menu

Die Morawische Nacht - Peter Handke (2008)

Alternatieve titel: Nacht op de Rivier

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Duits
Psychologisch

560 pagina's
Eerste druk: Suhrkamp, Frankfurt am Main (Duitsland)

Een voormalige schrijver nodigt zeven vrienden uit voor een bezoek op zijn woonboot op de rivier de Morava. De eerste verrassing beleven de vrienden wanneer ze aan boord van de boot komen. De ex-schrijver, die altijd afstand tot vrouwen hield, ontvangt hen nu met aan zijn zijde een vrouw. Is zij zijn geliefde? Werkt ze voor hem? Na het eten vertelt de schrijver een lang verhaal, af en toe onderbroken door de anderen, over een reis door Europa. Maar was hij werkelijk op de vlucht voor gevaar, voor een vrouw die hem met de dood bedreigde? En wat moet je je voorstellen bij een symposium over lawaai, waaraan de schrijver zegt deelgenomen te hebben in Spanje? Is hij echt op een bijeenkomst van alle mondorgelspelers ter wereld in Wenen geweest? Waarom wil hij nu de woonplaats van zijn gestorven vader in Duitsland bezoeken? En waar heeft hij die vrouw ontmoet? En: heeft hij die reis eigenlijk wel gemaakt?

zoeken in:
avatar van ...stilte...
Verhelderend artikel over dit boek van Peter Handke en de controverse rond zijn persoon:

Verloren en verstoten - NRC

‘Wenn nur beide, das Poetische und das Politische, eins sein könnten.’

En dit artikel:

Schuldbekentenis of zelfrechtvaardiging – De Groene Amsterdammer


avatar van ...stilte...
Uit bovenstaand NRC artikel:

Stefan Hertmans juichte vorige week Handke’s uitverkiezing toe en noemde het ‘een statement van formaat voor de literatuur’.

avatar van eRCee
Het stuk van Daniel Rovers uit De Groene, suggereert dat de vroege Handke veel interessanter is dan dit werk. Hij zegt er zelfs over:
Zet je ze op een rij, dan moet je wel concluderen dat dit Balkanbullshit is, de edelkitsch van een streekroman zonder liefdesgeschiedenis.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:11 uur

geplaatst: vandaag om 16:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.