menu

Potgieterlaan 7: Een Herinnering - Sytze van der Zee (1997)

mijn stem
3,83 (3)
3 stemmen

Nederlands
Autobiografisch / Oorlog

287 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

In 'Potgieterlaan 7' beschrijft Sytze van der Zee zijn jeugdjaren, die werden gedomineerd door de keuze van zijn vader voor de NSB. Zijn vader werd geïnterneerd en de rest van het gezin verviel tot armoede, werd vernederd of genegeerd. Als kind begreep hij nauwelijks wat 'collaborateur' of 'landverrader' betekende, maar als puber kreeg Van der Zee steeds meer vragen. Wat had zijn vader precies gedaan? Had hij misschien joden en verzetsmensen verraden? 'Potgieterlaan 7' is de beschrijving van een loyaliteitsconflict

zoeken in:
avatar van the Cheshire cat
4,0
Sytze van der Zee groeide op in de oorlog met ouders die 'fout' waren, hoewel het er in zijn herinnering niet fanatiek aan toeging; zijn vader en moeder waren ooit lid geweest van de NSB en daar lijkt ook alles mee gezegd. Antwoorden krijgt hij overigens niet, zijn moeder wuift alles weg en reageert doorgaans met 'Moeten we het nu alweer over die oorlog hebben?' en met zijn vader weet hij ook niet echt een diepgaand gesprek aan te knopen.
Zonder veel beschrijvingen of poespas roept Van der Zee de karakteristieke sfeer op van een dorp (Hilversum) in oorlogstijd. Het verhaal blijft aan een stuk door boeien, de soepel lopende zinnen maken het goed leesbaar en nergens hapert het. De enige momenten dat het verhaal even wordt onderbroken is wanneer een vriendje over seks begint, maar die passages zijn eerder ontwapenend en Van der Zee doet er ook niet moeilijk over.
Het thema heeft me altijd geïntrigeerd. In 2000 was weduwe Rost van Tonningen nog te gast in het Vara-programma 'Het Zwarte Schaap' waar zij als een soort curiositeit in een freakshow te kijk werd gezet. Vreselijk op sensatie belust programma was dat toch eigenlijk, maar ik zat wel gefascineerd te kijken toen. Nu kijk ik daar overigens met heel andere ogen naar. Zeven jaar later zou ze overlijden en ik kan me nog herinneren dat in een of andere krant de verslaggever in kwestie haar dood spottend omschreef met 'Een feestmaal voor de maden' of iets van die strekking.
Er bestaan overigens nog meerdere boeken met dit onderwerp: Mijn vader was een NSB'er van Elmer den Braber, Vaderskind van Ad Fransen (zeer boeiend gesprek was dat trouwens bij VPRO boeken destijds), Het Juiste Moment van Grimbert Rost van Tonningen, In Niemandsland van Ebbe Rost van Tonningen.. en dan is er nog het jeugdboek Oorlog zonder Vrienden van Evert Hartman.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:52 uur

geplaatst: vandaag om 09:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.