menu

Vladimir Poetin: Het Koningsdrama - Peter d'Hamecourt (2011)

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Nederlands
Historisch / Politiek

269 pagina's
Eerste druk: Conserve, Schoorl (Nederland)

Peter d'Hamecourt beschrijft in zijn vijfde Rusland-boek de opkomst en machtsuitoefening van Vladimir Poetin, president (2000-2008) en premier (2008-2012) van Rusland. Poetin maakte carriere in de geheime dienst KGB en betrad de politiek als assistent van Sobtsjak, burgemeester van Sint Petersburg. Door Jeltsin eind 1999 aangewezen als diens opvolger, vestigde de daadkrachtige en sportieve Poetin, ondanks een aura van kilheid, weldra een persoonlijk bewind, bekrachtigd door ruime verkiezingszeges. Hij bond de strijd aan met Tsjetsjeense warlords en met zakentycoons als Berezovski, die emigreerde, en Chodorkovski, die gevangen werd gezet. De partij Verenigd Rusland (zonder ideologie) vormde zijn machtsbasis. Opiniepeilingen waren in de plus, maar er heerste ook sfeer van apathie. De oppositie kreeg geen poot aan de grond. D'Hamecourt beschrijft onder andere de controle op de media, politieke moorden en drama's (ondergang onderzeeër Koersk, schooldrama Beslan).

zoeken in:
avatar van the Cheshire cat
Leuke toevoeging weer, ags50!


ags50
You're barking (better still: meowing) up the wrong tree, you cheesy tabby ...

avatar van chris reifert
chris reifert (crew)
Ja ik weet het meestal wel weer te vinden met mijn toevoegingen; toch een beetje up to date blijven met Rusland. Poetin komt uit de KGB, voorheen bekend onder o.a. NKVD (NKWD), GPOe (GPU) en Tsjeka. Na de 'glorietijd' van de Russen onder Leonid Brezjnev kwam de meer progressieve Joeri Andropov aan de macht, hoofd van de KGB. Hij had ene Michail Gorbatsjov als beschermeling. Alhoewel Gorbatsjov zijn achting voor Andropov groot is, heeft laatstgenoemde plannen gehad om China en de U.S.A. door middel van een (nucleaire) oorlog tegen elkaar uit te spelen, waarna de Sovjet-Unie de regerende grootmacht zou zijn. Heb ik ooit eens gelezen, maar goed dat Andropov zijn regeringsperiode vrij kort geduurd heeft; hij was ziek en kwam te overlijden. Een volgende oude man, Konstantin Tsjernenko, was al ziek bij zijn aantreden en werd spoedig opgevolgd door de tweede man in de Sovjet-Unie: Michail Gorbatsjov. Deze was vooral in de westerse wereld populair; in eigen land werd de Perestrojka-politiek helemaal niet zo'n succes. Eind jaren tachtig kent de geschiedenis de val van het communisme in de landen van het Warschaupact. Op 26 december 1991 treedt Gorbatsjov af. De Sovjet-Unie houdt de jure op te bestaan. Dan krijg je het tien-jarige bewind van Boris Jeltsin met alle gevolgen vandien. Het was aan Vladimir Poetin om Rusland weer op de kaart te zetten. De verongelukte onderzeeër, Koersk, is vernoemd naar de beruchte tankslag en Sovjet-overwinning nabij Koersk (Kursk) in juli 1943. Toen lanceerde Hitler de operatie'Citadel': het laatste Duitse offensief in de Sovjet-Unie. Dit was een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog.

avatar van the Cheshire cat
ags50 schreef:
You're barking (better still: meowing) up the wrong tree, you cheesy tabby ...


Wel een perfecte naam voor een bepaald soort personage in een Russische homo-erotische
roman vind ik, Vladimir Poetin.
Maar om de acteur Morgan Freeman in de film The Shawshank Redemption te quoten:

You have to be human to be gay.

@ Chris Reifert, prima toevoegingen hoor!

Gast
geplaatst: vandaag om 01:57 uur

geplaatst: vandaag om 01:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.