menu

Pensionado's - Ciel Heintz (2013)

mijn stem
3,17 (3)
3 stemmen

Nederlands
Sociaal

320 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

Een groep oude vrienden komt samen in een huisje in het Spaanse dorpje Sa Riera. Geldzorgen zijn er eigenlijk niet en de vrienden proberen van het leven te genieten, maar door de zeeën van tijd ontstaan er ook snel frustraties en soms zelfs ruzies. De arts Rob beseft sinds kort dat hij te veel heeft gemist en besluit veel vrijer te gaan leven, iets waar zijn vrouw Vera erg aan moet wennen. De losgeslagen Boudewijn kan maar niet accepteren dat hij ouder wordt, waardoor hij continu op zoek is naar prikkels en spanningen, waar dan ook ter wereld, om te vergeten dat hij sterfelijk is. En de verliefde Wouter is na de dood van zijn vrouw gevallen voor de twintig jaar jongere Fleur, wat hem veel scheve gezichten oplevert. Tijdens het verorberen van schalen tapas en de nodige flessen wijn worden de verhoudingen op scherp gezet, wat zorgt voor hilarische confrontaties, verrassende inzichten en het nodige venijn.

zoeken in:
avatar van psyche
3,0
psyche (crew)
Het is luxe dat we elk jaar meermaals op vakantie kunnen, soms actief, maar ook iedere september rustig aan in Zuid-Spanje. We zijn dan in een heerlijk huis, de zee ligt op 200 meter uitgestrekt voor ons, achter ons zijn er bergen en wat verder weg is op loopafstand een toeristische badplaats zichtbaar. We zijn lekker los van intensieve banen en tanken bij voor het komende jaar en lezen veel. Dit jaar zaten in het vliegtuig twee oudere heren naast ons, ze oreerden in een heus Kamphuis en van Binsbergen dialect alvast over een paar dagen golf. Het moet gezegd, op de bagageband in Malaga lagen er evenveel golftassen als koffers. Pensionado’s genoeg.

Het was al lang geleden dat ik Zadelpijn en Ander Damesleed - Ciel Heinz en Liesbeth van Erp (2003) las, een echt vakantieboek, net als “Pensionado’s” van dezelfde auteurs. Daarbij moet je toch zeker wel tweede helft vijftig zijn om je een beetje in bepaalde thema’s te kunnen verplaatsen, anders zeg ik begin er maar niet aan. Aan de ene kant heb ik me kostelijk vermaakt en hard gelachen, een en ander loopt gigantisch uit de hand binnen het groepje voormalig artsen en eventuele aanhang; aan de andere kant zijn de personages tamelijk karikaturaal en de clichés niet van de lucht. Dat ging me op zeker moment danig vervelen, het eind van het boek kwam daarom eigenlijk te laat. Vrij klef ook naar mijn smaak. Alsof er nog een serieuze draai aan het geheel moest worden gegeven.
Nu ik dit schrijf geniet ik nog even van het formidabele uitzicht, vorig jaar vlogen er flamingo’s voorbij, dit jaar zag ik met het blote oog dolfijnen op en neer duiken.
Deze vakanties zijn juist zo bijzonder omdat het ‘gewone’ leven weer wacht. Ik moet er niet aan denken hier het hele jaar de pensionado uit te hangen.

3*

Gast
geplaatst: vandaag om 10:45 uur

geplaatst: vandaag om 10:45 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.