menu

We Need New Names - NoViolet Bulawayo (2013)

Alternatieve titel: We Hebben Nieuwe Namen Nodig

mijn stem
3,08 (6)
6 stemmen

Engels
Sociaal

304 pagina's
Eerste druk: Reagan Arthur Books, New York (Verenigde Staten)

Paradise is geen plek voor kinderen. In deze sloppenwijk in Zimbabwe is armoede aan de orde van de dag. Toch weten de negenjarige Darling en haar vrienden – Stina, Chipo, Godknows, Sbho, Bastard – zich goed te vermaken met het stelen van vruchten uit de rijke buurt en het spelen van spelletjes als ‘Vind Bin Laden’ en ‘Vang Saddam Hussein’. De jonge kinderen worden echter ook blootgesteld aan de grote verdeeldheid om hen heen en de raciale spanningen die niet zelden leiden tot geweld. Darlings grootste wens is om weg te vluchten naar Amerika, maar wanneer ze eindelijk aankomt in een voorstad van Detroit, Michigan, blijkt ze totaal niet voorbereid op deze nieuwe, vreemde wereld. Ze ontdekt dat ze niet meer naar huis kan maar dat ze door taal, door te benoemen wat echt belangrijk is, haar geschiedenis levend kan houden.

zoeken in:

avatar van liv2
shortlist Man Booker Prize 2013

avatar van Lalage
2,5
Dit is het boek van het kwartaal, wie leest er nog meer mee?


Er zijn een paar bladzijden waarin de toon anders is en het perspectief ‘wij’, waarin treffend wordt getypeerd hoe het is om als Afrikaan in Amerika te wonen. In eerste instantie lijkt het allemaal geweldig, maar al gauw blijkt dat het helemaal niet zo makkelijk is als je je eigen taal niet meer kunt spreken en je ouders nooit meer terug zult zien, omdat je op een toeristenvisum het land bent binnengekomen en nu illegaal bent.

Maar het verhaal spreekt me veel minder aan dan Americanah, waarin een Nigeriaans meisje naar Amerika verhuist.

Leesreis om de wereld: Zimbabwe | Lalagè leest - lalageleest.nl

avatar van Shaky
3,5
Umuntu ngumuntu ngabantu: A person is a person because of other people


Darling Nonkululeko Nkala groeit op onder erbarmelijke omstandigheden in Zimbabwe waar voedsel schaars is, minderjarige vriendinnetjes zwanger zijn en lijken aan bomen hangen. We zien dit allemaal gebeuren door de ogen van de elfjarige Darling en zoals het een elfjarige betaamt worden zaken gerelativeerd en niet volledig gezien zoals ze daadwerkelijk zijn. Dit zorgt voor een bijna surrealistische leeservaring tijdens de eerste 150 bladzijdes van dit boek want het lijkt wel alsof we een alledaags coming-of-age-verhaal aan het lezen zijn, maar de gitzwarte werkelijkheid van de vriendengroep van Darling wordt tussen de regels door pijnlijk duidelijk gemaakt door Bulawayo. Ze houdt haar perspectief echter goed in de gaten en wanneer het te expliciet dreigt te worden, trekt Darling ons weer mee naar haar eigen jonge wereld vol spelletjes en haar geliefde guaves. 

Na bladzijde 150 verandert het boek. Darling mag bij haar tante in Amerika gaan wonen en wat ze daar ziet heeft ze nog nooit meegemaakt. Voedsel in overvloed, mensen die zich druk maken om ogenschijnlijk onbelangrijke zaken en een zekere mate van zelfvoldoening die onwerkelijk aanvoelt voor de Zimbabwaanse. Darling weet niet of ze zich thuis voelt en komt richting het eind van het boek zelfs in een kleine existentiële crisis terecht.

Hier zit meteen het minpunt van het boek; het dreigt af en toe wat prekerig te worden. Bulawayo blijft hier gelukkig niet te veel in hangen al heeft ze wel de neiging om na een prekerig stukje meteen over te schakelen naar de eigen gevoelens en ervaringen van Darling waardoor dit tweede gedeelte van het boek soms ook wat fragmentarisch aanvoelt. Ik bedoel zeker niet dat het niet langer coherent is, maar het valt wel op dat er iets minder lijn in het verhaal komt in vergelijking met het 'Zimbabwe-gedeelte' uit het boek. 

Bulawayo schetst een mooi rauw beeld van opgroeien in een alles behalve welvarende omgeving en verhuizen naar het toonbeeld van overdaad: Amerika. Het boek is zeker niet perfect en kent wat gebreken, maar als eindconclusie kan ik stellen dat dit een prima leeservaring was.

Een dikke 7: 3,5*

avatar van Pecore
3,0
Best wel goed, dit boek. Op vlotte en ingetogen wijze vertelt Bulawayo over opgroeien onder erbarmelijke omstandigheden, over emigreren naar een andere wereld en over ontheemding. Het verhaal wordt verteld door een kind, waardoor het niet verzandt in ellende, maar er een zekere speelsheid over de tekst hangt. Dat werkte voor mij, want met een beetje invoelingsvermogen stuit je dan al op genoeg tragiek.

De drie intermezzo's doorheen het boek vond ik het sterkst. Op poëtische wijze wordt hierin een korte beschouwing gegeven van de sociologische problematiek rond de belangrijke thema's in dit boek. Dan wordt ook pijnlijk duidelijk dat dit verhaal slechts één van velen is.

Grootste minpunt: dat oeverloze herhalen van woorden aan het einde van zinnen. Dat begon me al vrij snel te irriteren. Voor de rest was het een prettige leeservaring!

avatar van eRCee
3,0
Van mijn kant gemengde gevoelens. In wat het beschrijft is We hebben nieuwe namen nodig best interessant en Bulawayo een stem die gehoord mag worden. Technisch is het allemaal wel verdienstelijk. Toch heb ik ook een vrij fundamenteel bezwaar, en dat is dat het boek heel duidelijk is opgebouwd volgens de lijnen van wat er allemaal aan problematiek bestaat voor jonge Afrikanen. De schrijver wil alles bestrijken, inclusief wat migratie met zich meebrengt, en het personage hobbelt er een beetje achteraan. Op verhalend gebied vind ik het echt niet zo goed, het zijn bijna meer tableaus. Daarnaast houd ik niet zo van de kinderlijke blik in volwassenenliteratuur, die me doorgaans nogal gemaakt voorkomt, hoewel ook daarop uitzonderingen zijn, en Bulawayo er wel in slaagt haar personage geloofwaardig op te laten groeien gaandeweg het boek. Van de Nederlandse vertaling was ik tenslotte niet zo kapot, dus mocht je de keuze hebben dan is in dit geval het origineel misschien wel de juiste optie. Alles bij elkaar niet een boek waar ik echt warm voor loop maar het doet wel wat een kwartaalkeuze bij voorkeur doet: je literaire horizon verbreden.

avatar van Pecore
3,0
En je culinaire horizon; ik ga morgen op jacht naar guaves!

Gast
geplaatst: vandaag om 09:03 uur

geplaatst: vandaag om 09:03 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.