menu

Deník 1938–1945: Příběh Dívky, Která Přežila Holocaust - Helga Weissová (2012)

Alternatieve titels: Het Begon met een Ster: Het Oorlogsdagboek van een Joods Meisje | Helga's Diary: A Young Girl's Account of Life in a Concentration Camp

mijn stem
4,50 (1)
1 stem

Tsjechisch
Autobiografisch / Oorlog

204 pagina's
Eerste druk: Jota, Brno (Tsjechië)

Helga Weiss begint in 1939 als tienjarig meisje met het bijhouden van een dagboek. Ze schrijft in het eerste deel over het begin van de oorlog in haar woonplaats Praag, waar door de sancties van de nazi’s het leven voor de Joden steeds moeilijker wordt. Ze mag niet meer naar school, haar vader verliest zijn baan en steeds meer familieleden en vrienden verdwijnen, ze moet een jodenster dragen. In het tweede deel beschrijft en tekent ze concentratiekamp Theresienstadt, waar het gezin eind 1941 aankomt en tot in 1944 blijft. Ze schrijft over het dagelijks leven, angst voor transport naar het oosten, ziek zijn. Deel 3 gaat over het verblijf in Auschwitz en daarna, het groeiende besef van de gaskamers, de bevrijding in Mauthausen.

zoeken in:
In twee schoolschriften schrijft en tekent een joods meisje uit Praag over haar leven vanaf de Anschluss, de annexatie van o.a. Tsjechië door Nazi-Duitsland in maart 1938.

Tsjechoslowakije verloor het Sudetenland aan Duitsland op 10 oktober 1938, op 15 maart 1939 bezette Duitsland de rest van Tsjechië, waardoor het Protectoraat Bohemen en Moravië ontstond, terwijl het een dag tevoren Slowakije tot de status van vazalstaat van Duitsland dwong. Na de oorlog kwamen de Russen die het land met harde hand onderdrukten, al hadden de Tsjechen, in tegenstelling tot Hongarije en Roemenië, geen troepen naar de Sovjet-Unie gestuurd, gedurende Hitlers invasie van dat land. Mischien dat er een delegatie Slowaken meevocht. Het Tsjechische volk heeft veel te verduren gehad en Helga Weissová was er één van. In het Nederlands en Engels is haar naam ingekort tot Helga Weiss. In het Duits voluit geschreven. Op de Duitse amazon is er een tekenboek van haar, ze is kunstenares, onder de titel 'Zeichne, was Du siehst: Zeichnungen eines Kindes aus Theresienstadt'.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:34 uur

geplaatst: vandaag om 15:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.