menu

Twelve Days: Revolution 1956. How the Hungarians Tried to Topple Their Soviet Masters - Victor Sebestyen (2006)

Alternatieve titels: 1956: De Hongaarse Opstand | Twelve Days: The Story of the 1956 Hungarian Revolution

mijn stem
geen stemmen

Engels
Historisch

340 pagina's
Eerste druk: Weidenfeld & Nicolson, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Het dramatische verhaal van de twaalfdaagse Hongaarse opstand – een beslissend moment in de Koude Oorlog – werd door Richard Nixon omschreven als 'Het begin van het einde van het Sovjetimperium'. Een klein land, waarvan de inwoners slechts met enkele geweren en petroleumbommen bewapend waren, had de wilskracht en de moed tegen een van de grootste supermachten ter wereld in opstand te komen. Het boek geeft in een minutieus overzicht van de (politieke) gebeurtenissen van de periode 1944-1956 de aanloop weer naar de Hongaarse opstand van 1956. De verhouding tussen Hongarije en de Sovjet-Unie wordt grondig geschetst, inclusief de economische verstrengelingen en de feitelijke status van kolonie (wingewest, met name wat betreft uranium en olie) die Hongarije in de naoorlogse tijd had. Ook is er ruimschoots aandacht voor de Hongaarse hoofdrolspelers van de opstand en hun belangen in de Sovjet-Unie en banden met Sovjet-politici, en natuurlijk voor het dramatische verloop van de opstand van 1956 en de daaropvolgende berechtingen, executies en de emigratiegolf. Dit gebeurt deels door citaten uit en weergaven van ooggetuigenverslagen van slachtoffers, veroordeelden en deelnemers aan de opstand.

zoeken in:
avatar van chris reifert
chris reifert (crew)
Hongarije was een bondgenoot van Duitsland en heeft meegevochten tegen de Sovjet-Unie in WO2. Dit werd ze zwaar aangerekend door de Russen toen die het land in '44/'45 bezetten. Spoedig werd er een communistische regering gevestigd die naar Moskou luisterde. Aan het hoofd stond Mátyás Rákosi die meedogenloze zuiveringen doorvoerde. De ÁVO was de gevreesde veiligheidsdienst van het partij-apparaat. In 1953 overleed J.V. Stalin, het grote voorbeeld van Rákosi. Bij de sovjets kwam Nikita Chroesjtsjov aan de macht. Op bevel van Chroestsjov moest Rákosi de nodige hervormingen doorvoeren en werd Imre Nagy premier. Nagy voerde een gematigd beleid en zette de industrialisatie op een laag pitje. In 1955 werd hij wegens interne machtsstrijd in de eigen partij en bij de Russen met toestemming van Chroesjtsjov afgezet. In 1956 begon Chroesjtsjov met de destalinisatie. De bevolking begon met protesten tegen Rákosi's beleid en op bevel van Moskou werd hij vervangen door Ernő Gerő. Het beleid veranderde niet en de protesten en de roep om de hervormingspolitiek van Imre Nagy bleven aanhouden; niet dat de bevolking zo communistisch was, maar ze hadden geen betere alternatieven. Op 23 oktober 1956 gingen de mensen in Boedapest de straat op om te demonstreren tegen het stalinisme en de Russische bezettingsmacht. Tijdens een spoedzitting van het Centraal Comité werd Imre Nagy opnieuw tot premier benoemd. Nagy stelde verregaande hervormingen in het vooruitzicht. Op 25 oktober 1956 begonnen scherpschutters van de geheime dienst en Russische tanks op de demonstranten te schieten. De partijleiding was zeer geschokt en dwong Gerő tot aftreden. De gematigde hervormer János Kádár werd partijsecretaris. Nagy riep in zijn nieuwe functie de demonstranten op de wapens neer te leggen en de protesten te staken en beloofde een zo spoedig mogelijke terugkeer naar de hervormingspolitiek. Dat ging de demonstranten lang niet ver genoeg en Nagy was gedwongen de opstand met harde hand te bestrijden of zich achter hun ideeën te scharen; hij koos voor het laatste. De opstand werd neergeslagen en Nagy werd later geëxecuteerd. Onder het bewind van aartsvijand János Kádár, die een rol speelde in de val van Nagy, brak het zogenaamde 'goulash-communisme' aan; niet de meest ongunstige vorm van communisme. Chroesjtsjov had later spijt van de inval.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:56 uur

geplaatst: vandaag om 03:56 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.