menu

Mein Name Sei Gantenbein - Max Frisch (1964)

Alternatieve titels: Gantenbein | Ontwerpen voor een Ik

mijn stem
4,17 (6)
6 stemmen

Duits
Psychologisch

279 pagina's
Eerste druk: Suhrkamp, Frankfurt am Main (Duitsland)

Een man probeert verschillende rollen uit om de werkelijkheid te benaderen. Een van zijn rollen is die van Gantenbein, die zich als een blinde onder de mensen begeeft zonder dat nochtans te zijn. Voor de wereld is hij echter een blinde, ook voor zijn vrouw, de actrice Lila - en in deze vermomming probeert hij erachter te komen wat zijn vrouw werkelijk voor hem voelt, en of zij hem soms, zoals zijn haast ziekelijke jaloezie hem ingeeft, bedriegt.

zoeken in:
avatar van eRCee
4,0
Dit is een geweldig boek. Ik heb echter geen idee hoe ik dat over kan brengen hier.

De achterflap biedt enige uitkomst: het is "eerder [een] experimenterende dan experimentele roman", wordt ons haarfijn geexpliceerd. De verteller meet zich verschillende rollen aan en vertelt ondertussen allerlei geschiedenissen die wel of niet gebeurd zijn, of in ieder geval hadden kunnen gebeuren.
Met dit alles wordt geprobeerd inzicht te verkrijgen in menselijke relaties, met name die tussen de hoofdpersoon en zijn vrouw. De belangrijkste rol is die van Gantenbein, een man die zich voordoet als blinde om zo voorbij het masker van mensen te kunnen zien.

De opzet, de vorm van de roman is ingenieus. Wat waar is en wat niet, ja zelfs wie nu wie is, blijft uiteindelijk onduidelijk. Tegelijk ontrafelt het boek zijn personages in inhoudelijke zin steeds verder. Wat een rake dingen weet Frisch te schrijven. Gantenbein staat vol prachtige passages, soms adembenemend, dan weer intriest of juist enorm lachwekkend. Eén citaatje dan, hoewel dat hier onherroepelijk afbreuk doet aan diepte die het heeft in het boek:
De vrouw is een mens voordat je van haar houdt, soms ook daarna: zodra je van haar houdt, is ze een wonder, dus niet duurzaam -

Iedereen kent van de naoorlogse generatie duitstalige schrijvers Hesse en Grass maar voor mij steekt Frisch met kop en schouders boven hun uit. Het enige wat hij niet doet is meeslepende boeken schrijven. Frisch lezen is altijd een soort worsteling, maar wel een worsteling als die van Jakob bij de Jabbok, waarbij je een beetje van jezelf leert kennen.
Goed, misschien overdrijf ik wat. Toch weet ik bijna zeker dat ik deze roman nog wel een keer ga lezen in mijn leven. 'Slechts' 4 sterren maar dit is wel een van mijn persoonlijke favorieten.

avatar van Pythia
4,0
De opmerking over Hesse en Grass laat ik voor rekening van eRCee, maar voor het overige ben ik het met hem eens.
Frisch woelt een relatie om teneinde van alle kanten te bekijken hoeveel rek erin zit.

Niet representatief voor het geheel maar wel leuk is zijn opmerking over een 17-jarige:
Intelligentie zonder ervaring, je hebt er geen verweer tegen.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:20 uur

geplaatst: vandaag om 23:20 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.