menu

American Pastoral - Philip Roth (1998)

Alternatieve titel: Amerikaanse Pastorale

mijn stem
3,89 (27)
27 stemmen

Engels
Sociaal

423 pagina's
Eerste druk: Vintage, United States (Verenigde Staten)

Epos over een Amerikaanse familie die in de jaren zestig verdwaasd achterblijft wanneer de zestienjarige dochter een terroriste blijkt te zijn. Een jonge sportieve man wordt door zijn vrienden De Zweed genoemd, omdat hij blond en knap is. Hij is succesvol in alle sporten, hij trouwt met Miss New Jersey en hij neemt de handschoenmakerij van zijn vader over. Zijn hele leven is een succes, denkt de schrijver Nathan Zuckerman, die in zijn jeugd bevriend was met de jongere broer van De Zweed.

zoeken in:
4,5
Een diepgaand boek over hypocrisie en schijn van de aristocratie en wat er gebeurt als het ogenschijnlijk perfecte met de andere kant van de medaille wordt geconfronteerd.

avatar van kosmo
3,0
In het eerste hoofdstuk laat Roth zien dat hij een bijzonder begenadigd verteller kan zijn. De schets van de jeugd van 'de Zweed' die eigenlijk vooral de jeugd van Nathan schetst is heel onderhoudend om te lezen en geeft een heel intrigerend beeld van de Joodse gemeenschap in Newark tijdens de jaren '40.

Tijdens de volgende vierhonderd pagina's wordt dat niveau eigenlijk zelden nog gehaald. Boeiende karakterschetsen van een rebelse, betweterige, ideologisch radicale tiener en een ex-miss New Jersey die met de gevolgen van haar missverkiezing moet leren leven worden te dikwijls afgewisseld met ellenlange semi-abstracte beschrijvingen van de maatschappij, ideologie en wat nog meer. Het probleem hierbij was dat het, naar mijn aanvoelen, eigenlijk veel meer probeerde te zeggen dan het eigenlijk zei.

Stylistisch was dit boek absoluut vakwerk, maar echt wild van de stijl werd ik nergens. Daarvoor bleef het te vlak. Uiteindelijk was het grootste euvel van 'American Pastoral' dat Roth zichzelf te vaak leek te verliezen in subplotten van subplotten van subplotten. Ik heb er op zich geen probleem mee als een schrijver ruim zijn tijd neemt om alle details en trekjes van zijn karakters volledig uit te werken, maar doordat hij dit op zo'n vlakke manier en aan zo'n gezapig tempo deed, zorgde dit ervoor dat de weliswaar zware inhoud bij momenten totaal niet insloeg zoals dat bedoeld leek.


3*

JoeCabot
Laat ik deze review beginnen met een understatement: dit boek stelt je geduld op de proef.

Wie het Engels niet als moedertaal spreekt, zal een flinke kluif hebben aan de eerste 75 pagina’s. Het inleidende deel staat bol van complexe zinstructuren en ellenlange mijmeringen over het na-oorlogse Amerika. En ik denk eerlijk gezegd dat wie wél Engelstalig is, ook even zal slikken.

Om maar te zeggen: dit is geen zwembadlectuur. En dan kun je deze roman op twee manieren lezen. Je kan (1) als een neuroot ieder woord opzoeken en iedere zin driemaal lezen tot de ware betekenis tot je doordringt, of je kan (2) hier aan een normaal tempo doorheen gaan en accepteren dat je als gewone sterveling nu eenmaal niet alles zal begrijpen. Wie niet in een dwangbuis wil eindigen, kiest best voor optie twee.

Maar goed, wanneer je de inleiding (die dus 75 pagina’s telt) overleefd hebt, word je wel beloond met een prachtig literair werk. De schrijfstijl blijft best complex - kwatongen zullen het elitair noemen -, maar nu begint ook het verhaal zich te ontvouwen. De mijmeringen, die in het begin nogal vaag en abstract aanvoelden, krijgen nu meer context waardoor het allemaal wat verteerbaarder wordt.

Al betekent dit natuurlijk niet dat American Pastoral opeens een hapklare brok is. Philip Roth blijft je uitdagen - de kwatongen van daarnet zullen zeggen: blijft met je fucken - tot en met de allerlaatste zin. Het verhaal is allesbehalve lineair en Roth slaat allerhande zijpaadjes in. Wie de gewoonte heeft om voor het slapen gaan enkele pagina’s van een boek te lezen om tot rust te komen, zal ditmaal van een koude kermis thuiskomen. Hier moet je wel eventjes voor gaan zitten.

Het centrale personage in deze roman is ‘The Swede’, een good old American fella. Lees: een eerder saaie, conservatieve man die in zijn jeugd nooit veel tegenspoed heeft gekend. Roth slaagt er echter in om hier alsnog een intrigerend verhaal rond te bouwen, door van The Swede niet het onderwerp, maar het lijdend voorwerp te maken. We beleven hoe de laatste generatie hondstrouwe patriotten - of zo leek het toen in ieder geval - geconfronteerd wordt met het zootje ongeregeld in de woelige jaren 60. Roth vertelt het allemaal met een flinke dosis cynisme, maar ook met een zweempje melancholiek.

Het resultaat kan ik alleen maar groots noemen. Een geweldig stuk Amerikaanse geschiedenis vervat in een boek dat nog decennialang relevant zal blijven. Maar het begin, daar moet je je dus wel even doorheen worstelen. 4*

Gast
geplaatst: vandaag om 03:05 uur

geplaatst: vandaag om 03:05 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.