menu

Op Slot - Bernlef (2007)

mijn stem
3,78 (25)
25 stemmen

Nederlands
Psychologisch / Sociaal

192 pagina's
Eerste druk: Em. Querido's Uitgeverij, Amsterdam (Nederland)

Ze waren vrienden voor het leven geweest, de schilder IJsbrand Blok en de fotograaf Dick Noordeloos, beiden oude mannen nu. Na de plotselinge dood van IJsbrand ontfermt de dochter van de schilder zich over zijn nalatenschap. Ze vindt dat Dick de aangewezen persoon is om de schilderijen van haar vader te fotograferen voor een catalogus bij een overzichtstentoonstelling. Terwijl Dick fotografeert (en zo dagenlang geconfronteerd wordt met IJsbrands verdwenen muze, zijn vrouw Nadia), begint hij langzaam te beseffen welk drama zich in het leven van zijn vriend voltrokken heeft, een drama dat zijn weerslag vond in olieverf op doek.

zoeken in:
4,0
Heerlijk geschreven door Bernlef, vandaag in een keer uitgelezen. Eerste instantie dacht ik dat het verhaal me niet zou boeien, maar eenmaal begonnen kon ik niet stoppen op een of andere manier.

Een 4.

5,0
Prachtig geschreven!
Inderdaad , een boek om in 1 dag uit te lezen.

Bernlef beschrijft op hartverscheurende wijze de spanning tussen de schilder Ijsbrand en zijn vrouw Nadia, afgeleid uit de schilderijen en vanuit de ogen van de fotograaf.
Pijnlijk is ook hoe deze relatie invoed heeft gehad op het leven van hun dochter.

avatar van Agaath95
3,0
Er stond geen plotomschrijving op de kaft, ik heb het gewoon op goed geluk gekozen.

Het boek leest in ieder geval lekker weg, en het onderwerp is origineel gekozen. Maar het werd toch allemaal te sober beschreven, naar mijn smaak.

avatar van Donkerwoud
4,0
Stemmige roman, waarin zowel een oude vriend als de dochter van een schilder op zoek gaan naar het geheim van een gesloten kamer. Ze ontdekken dat de schilder zijn vrouw eeuwig jong heeft proberen te houden met zijn schilderijen, terwijl zij langzaam wegkwijnde in een minderwaardigheidscomplex. Mooi verhaal over de menselijke manier om het verval van ons lichaam tegen te houden. Past mooi binnen de huidige tijdsgeest van plastische chirurgie en botox.

avatar van boekaap
5,0
Erg mooie roman van een ondergewaardeerd schrijver. Er staat geen woord teveel in en alles loopt als een trein. Bernlef heeft met Op slot een klein meesterwerkje geschreven. Het is integer, sociaalkritisch, melancholisch en vooral heel erg subtiel. Dit is wat mij betreft een van de mooiste boeken die ik de laatste jaren van een Nederlandse schrijver heb gelezen.

avatar van Donkerwoud
4,0
Bernlef ondergewaardeerd? Volgens mij wordt hij toch best wel op handen en voeten gedragen door literatuurminnend Nederland. Zijn boek over dementie wordt zelfs aangeraden aan jonge studenten geneeskunde, om invoelbaar te maken hoe het voelt om een patient te zijn, zo heb ik mij laten vertellen door een kennis van me.

avatar van Bassievrucht
4,5
Schitterend boek! Al had ik het idee dat als het was opgehouden na de losse scenes die Nadia schrijft, het nóg beter zou zijn.

avatar van Slainte_Mhath
3,5
Mijn eerste en zeker niet mijn laatste Bernlef.

Je leest het in een keer uit. Boeiend drama.

avatar van liv2
@Slainthe-Mhath: dan kan ik je zeker ook 'hersenschimmen' aanraden!

4,0
De boeken van Bernlef vind ik niet al te vrolijk, en deze roman is daar geen uitzondering op.
Het verhaal wordt kristalhelder opgeschreven, en bovendien heel erg afgewogen. Er staat geen woord te veel in, en er ontbreekt ook niets. Ondanks of juist door het sobere taalgebruik werd het een prachtig boek. Geweldige schrijver, die Bernlef.

avatar van misterfool
3,5
"Ik ben net zo onopvallend als een muur. Je moet zelf afwezig zijn om iets aanwezig te laten zijn" zegt Dick Noordeloos in dit verhaal. Die beschrijving past goed bij de schrijfstijl van Bernlef. Hij omschrijft het drama egoloos, helder en nuchter. Het grauwe sfeertje voelt daardoor geloofwaardig aan. Geleidelijk beweegt Bernlef naar wat diepere lagen binnen het verhaal.

Het centrale thema - kunst als geïdealiseerde representatie van de werkelijkheid- ken ik nog van Cellojaren, maar hier wordt ook gewezen op de subjectiviteit van een zelfbeeld. Daar waar kunst idealiseert, is een zelfbeeld vaak negatiever. Zowel kunst als een zelfbeeld houden rekening met een observator. Daar waar (niet-abstracte) kunst probeert de observator te behagen, internaliseert een zelfbeeld veronderstelde kritiek. Dit levert een spanningsveld op. IJsbrand Blok heeft moeite met zelfpotretten, aangezien zijn zelfbeeld zich verzet tegen zijn perfectionisme als schilder. Nadia Blok vervalt in smetvrees, omdat haar zelfbeeld steeds verder af staat van de geidealiseerde representatie op de doeken van haar man. Wederom een interessant uitgangspunt. Bernlef stelt nooit teleur in deze!

Gast
geplaatst: vandaag om 11:45 uur

geplaatst: vandaag om 11:45 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.