menu

Hex - Thomas Olde Heuvelt (2013)

mijn stem
3,61 (36)
36 stemmen

Nederlands
Griezel

351 pagina's
Eerste druk: Luitingh-Sijthoff, Amsterdam (Nederland)

Wie er wordt geboren is gedoemd er tot zijn dood te blijven. Wie er zich vestigt komt er nooit meer weg. Het ogenschijnlijk pittoreske dorpje Beek is in de greep van de Wylerheks, een vrouw uit de zeventiende eeuw wier ogen en mond zijn dichtgenaaid. Zwijgend loopt ze door de straten en dringt ze de huizen binnen, nachtenlang staat ze aan je bed. Iedereen weet dat haar ogen nooit mogen worden geopend. Er wordt alles aan gedaan om haar aanwezigheid geheim te houden. Maar als een groep jongeren besluit viral te gaan met de heks, laat ze de moderne samenleving langzaam maar zeker afglijden naar middeleeuwse praktijken. En dan is de wraak van de Wylerheks nog niet eens begonnen...

zoeken in:
avatar van Cucuio
3,5
Leuk dat het over Beek gaat en daar omheen een legende is verzonnen. Ik vind vooral het eerste deel van het boek interessant en leuk om te lezen. Op het moment dat haar ogen geopend worden, vind ik het allemaal een stuk minder spannend en het einde vind ik neigen naar over-the-top ongeloofwaardigheid, alhoewel ook daar enkele mooie scenes in beschreven worden.
Het boek leest prima en vlot weg. Het taalgebruik is zeer beeldend, helder en van deze tijd.

Cryptopsy
Een goed en leuk concept, maar uiteindelijk te weinig om een heel boek boeiend mee te vullen, naar mijn mening. Er gebeurt gewoon feitelijk wel heel erg weinig. Aanvankelijk zat ik met plezier te lezen, maar later duurde het me vooral allemaal veel te lang.

Ik heb deze schrijver ergens 'de Nederlandse Stephen King' zien noemen. En ik kan me daar wat bij voorstellen. Stephen King vind ik weliswaar een waardeloze schrijver (en dat kan ik van Thomas Olde Heuvelt niet zeggen), maar zo'n verhaal met veel te weinig materiaal voor het aantal pagina's waar het over is verdeeld, zie ik wel als kenmerkend voor Stephen King.

avatar van Horrorthriller
4,5
Super spannend, horror ala Stephen King.


avatar van eRCee
Is dit niet een beetje achter de fanfare aanlopen van de Volkskrant?

avatar van PeterW
eRCee schreef:
Is dit niet een beetje achter de fanfare aanlopen van de Volkskrant?

Als het gaat om de Amerikaanse uitgave niet. Het is best prettig dat Nederlandse auteurs ook in het buitenland gespot worden.

avatar van liv2
liv2 (crew)
eRCee schreef:
Is dit niet een beetje achter de fanfare aanlopen van de Volkskrant?


Naar aanleiding van de Amerikaanse versie zou het einde ook helemaal herschreven zijn.....

avatar van eRCee
Maar dan nog. Volgens mij is het Amerikaanse succes al een tijdje gaande. Vind het een beetje een flater dat zo'n man dan eerst bij DWDD moet zitten en dat je dan als krant nog met 5-sterren komt aanzetten. Het riekt een beetje naar verheerlijking van succes.

avatar van Donkerwoud
Op zich was dat ook de insteek van het interview: de kloof tussen het Amerikaanse succes en de gebrekkige belangstelling in Nederland.

4,0
Tot het moment dat de ogen en mond van Katharina open gemaakt worden vind ik het een zeer sterk boek, daarna ontspoort het me teveel, en daarmee valt de spanning ook voor een groot deel weg. Jammer, voelt toch een beetje als een gemiste kans.

avatar van Donkerwoud
Even, zomaar...

Warner Bros maakt een TV-serie van HEX

Na wekenlang mijn lippen op elkaar te hebben moeten houden, mag ik nu eindelijk bekendmaken dat Warner Bros de film- en TV-rechten van HEX heeft gekocht en er een TV-serie ...

4,5
Las de versie met het herschreven einde. Eén van de betere dingen die ik in tijden las.

avatar van Jasper
3,5
Echt een heel amusant. Maar misschien is dat ook vooral omdat ik Beek aardig ken. Olde Heuvelt kopieert heel erg de stijl van King. Met de hele tijd van die cursieve zinnen die moeten benadrukken dat het nu echt heel eng gaat worden. Maar, kniesoor die daarover valt. Vooral genoten van de vaart, de horror en het surrealisme van de roman. UIteraard is het einde te veel over the top... maar dat mag best in dit genre.

avatar van Abubakari
4,0
Het deed mij ook wel enigszins aan Stephen King denken, en dat is een compliment wat mij betreft.

Origineel idee, ook wel eens leuk om een King achtig verhaal in Nederlandse setting te lezen, mooie apotheose ook. Las eerder dat er te weinig gebeurde (niet mee eens) of dat het ongeloofwaardig was (ja duh, dat is in dit genre sowieso meestal het geval). Ook wel fijn dat de schrijver niet schroomde hoofdpersonen te laten sterven. Het einde was wat dat betreft helemaal feest, iedereen DOOD!!!
Al met al een zeer prima boek.

3,5
geplaatst:
Interessant boek.

Vooral om te zien wat het teweeg brengt in zo'n dorp.
Maar inderdaad de excuses in het nawoord zijn niet geheel onnodig. Laatste stuk is wel een beetje overtrokken en 'slecht' leesbaar.Maar dat maakt het wellicht wel specialer. Voelde een beetje als het einde van Medisch Centrum West haha

Gast
geplaatst: vandaag om 13:57 uur

geplaatst: vandaag om 13:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.