menu

De Helleveeg - A.F.Th. van der Heijden (2013)

Alternatieve titel: De Tandeloze Tijd 5

mijn stem
3,71 (26)
26 stemmen

Nederlands
Psychologisch

240 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

In 'De helleveeg' maken we kennis met Albert Egberts’ tante Tiny, die behalve met smetvrees ook behept is met een dwangmatig scherpe tong. Voor Albert is tante Tiny, schertsend Tientje Poets genoemd, even afschrikwekkend als intrigerend. Eenmaal zelf vader geworden stuurt Albert aan op een grote confrontatie, waarbij eindelijk alle familiegeheimen aan het licht komen.

zoeken in:
avatar van liv2
Tijdens de uitreiking van de P.C. Hooft-prijs aan A.F.Th. van der Heijden op donderdag 30 mei a.s. zal de auteur tevens zijn nieuwe roman 'De helleveeg' presenteren.

avatar van botersmaak
4,5
In een adem uit. De beklemmende familiegeschiedenissen met Tientje Poets worden prachtig, op tragi-komische wijze beschreven. Ik kijk uit naar de aangekondigde delen 6, 7 en 8 van De Tandeloze Tijd (maar ik weet eigenlijk wel beter, want er werden wel vaker (nooit verschenen) delen TT aangekondigd).

avatar van liv2
4 sterren in NRC

Bad Request - nrclux.nl

3,0
zal altijd een groot liefhebber van AFTH blijven, maar ik vind dit toch geen grootse roman. het is gemoedelijk, het kabbelt een beetje voort, sommige stukken ontroeren, maar al met al gaat het nergens echt de diepte in die veel ander werk van AFTH kenmerkt. 'tussendoortje' klinkt zo denigrerend, maar dat was toch het woord dat steeds opdoemde terwijl ik dit las. hopelijk is het een overgangsboek tussen Tonio en de toekomst, heeft hij nu de rouw definitief van zich af geschud (voor zover mogelijk...) en kan hij zich nu weer wagen aan nieuwe, grote romans. niet slecht hoor, maar zal 'De helleveeg' niet snel herlezen.

avatar van Donkerwoud
Er is kennelijk een kort geding geweest vanuit Peter Koelewijn naar deze roman: Peter Koelewijn verliest zaak over roman Van der Heijden - Binnenland - VK - volkskrant.nl

avatar van Rudi S
4,5
Tja dit verhaal speelt zich voor een groot deel af waar ik mijn jeugd heb doorgebracht.

Van Der Heijden is met Mulisch mijn favoriete (nl) auteur.
Ook met deze geschiedenis toont Van Der Heijden zich weer als een geweldige verteller, die weer heel open is in een tragisch-komisch verhaal dat leest als een trein.

3,5
Zeker geweldig verteller. Mijn verwachtingen waren hoog, doch haalt het helaas niet bij de eerste delen van de Tandeloze Tijd.
Kijk wel uit naar de volgende delen......

avatar van Donkerwoud
Volkomen langs mij heen gegaan, maar deze maand komt hier een verfilming van: De Helleveeg (2016) - IMDb

avatar van Pecore
4,0
Dit boek vormt een kleine stijlbreuk met de voorgaande delen van de reeks. Het is soberder geschreven. Het lijkt alsof Van der Heijden zijn zinnen minder ruimte geeft om vrijuit te meanderen. Dat is jammer, want juist zijn uitwijdingen, het springen van de hak op de tak, kon ik zo waarderen.

Desondanks wel weer genoten van dit deel. De manier van schrijven komt het verhaal allicht ten goede. En het is altijd fijn om oude bekenden tegen het lijf te lopen (in de literatuur althans).

Gast
geplaatst: vandaag om 09:09 uur

geplaatst: vandaag om 09:09 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.