menu

Different Seasons - Stephen King (1982)

Alternatieve titels: Vier Seizoenen | 4 Seizoenen

mijn stem
3,97 (89)
89 stemmen

Engels
Verhalenbundel
Thriller / Griezel

527 pagina's
Eerste druk: Viking Press, New York (Verenigde Staten)

'Different Seasons', in het Nederlands beter bekend onder de naam 'Vier Seizoenen' is een bundel van vier kortverhalen van Stephen King. Deze bundel bevat de verhalen 'Rita Hayworth & The Shawshank Redemption' ('De ontsnapping'), 'Apt Pupil' ('De leerling'), 'The Body' ('Het lijk') en 'The Breathing Method' ('De ademhalingsmethode'). In 'De ontsnapping' is een man ten onrechte tot levenslang veroordeeld wegens moord op zijn vrouw. Nu zoekt hij wraak... 'De leerling' vertelt de macabere geschiedenis van een scholier die ontdekt dat zijn plaatsgenoot een gezochte ex-nazi is... In 'Het lijk' komen vier jongens oog in oog te staan met leven en dood, en de dreiging van hun eigen sterfelijkheid... 'De ademhalingsmethode' is het huiveringwekkende verhaal over een ongetrouwde zwangere vrouw die ten koste van alles wil triomferen over de dood...

zoeken in:
Sander2
Moeten de 4 verhalen niet los op de site? Dat lijkt mij logischer, of zijn de verhalen met elkaar verbonden?

4,0
Ze zijn enkel gebundeld in dit boek uitgebracht, dus dat lijkt me niet. Anders zou je zometeen ook alle 14 korte verhalen uit Everything's Eventual apart op de site moeten zetten

En inderdaad, in zekere zin zijn ze met elkaar verbonden. Elk verhaal vertegenwoordigd een ander jaargetijde.

avatar van donnie darko
3,5
Enkel The Shawshank Redemption en Stand By Me vond ik echt goed, maar de rest kon er ook wel mee door.

3.5*

3,5
JTB
The Shawshank Redemption is niet alleen een mooie film, ook het boek vind ik de moeite waard. Prachtig verhaal. Maar de andere verhalen vind ik ook goed, maar 'k heb het wel in het Engels gelezen.

avatar van donnie darko
3,5
Spijtig dat the shawshank redemption alleen niet toegevoegd is. Want ik had die wel meer gegeven als deze nu, the shawshank redemption op zich is zeker 4* waard.

4,0
The Shawshank Redemption is het beste verhaal van de vier met een prachtig einde! The Body volgt als tweede en dan Apt Pupil (De leerling). De ademhalingsmethode vond ik het minst goed maar dit boek is wel een grote aanrader! 4*

3,5
De Ontsnapping: Beetje jammer dat (de vertaling van) de titel al zo'n groot deel van het plot weggeeft. Verder echt een meesterwerk! Ik heb wel meerdere keren op de kaft moeten kijken of het wel écht Stephen King was die dit geschreven had, want het wijkt erg af van zijn andere verhalen.
De Leerling: Intrigerend verhaaltje over de wreedheden van een puber. Mooi geschreven, al ontspoort het helverwege het verhaal wel een beetje
Het Lijk: Aardig. Niet meer dan dat.
De Ademhalingsmethode: Niet uit gelezen.

Puur omdat De Ontsnapping erin staat: 3.5*

5,0
Absoluut top verhalen zoals alleen Stephen King deze kan schrijven.
Bovendien worden bijna alle verhalen uit diverse bundels van King verfilmd. Absolute topper is natuurlijk de Shawshank Redemption, de film die niet voor niets nummer 1 is in de filmtop allertijden.
Absoluut wel het boek lezen ook al heb je de film reeds gezien.

5,0
Vier geweldige verhalen met als hoogtepunt Het Lijk. Prachtige beschrijving van vier jochies op een avontuur. Ook heerlijk verfilmd als Stand by Me.

De Leerling en Shawshank Redemption zijn prachtige verhalen, enkel het laatste De Ademhalingsmethode valt een beetje buiten de boot.

Enkel The Body gelezen. Prachtig korte verhaal, die zelfs de film (mijn favoriet!) weet te overtreffen. De sfeer was helemaal geweldig en er was net wat meer informatie in het boek dan in de film.

avatar van Dr Channard
3,5
Ik ben in dit boek bezig, maar ik heb al drie fouten ontdekt in de nederlandse 'poema' versie !! Die vertalers zijn toch ook zo stom

avatar van DMF
4,0
DMF
Dr Channard schreef:
Ik ben in dit boek bezig, maar ik heb al drie fouten ontdekt in de nederlandse 'poema' versie !! Die vertalers zijn toch ook zo stom


Mailtje sturen naar de uitgever (Luitingh) met de fouten en dat kan je maar zo een gratis boek naar keuze opleveren. Is mij ook eens gelukt.

avatar van Dr Channard
3,5
DMF schreef:
(quote)


Mailtje sturen naar de uitgever (Luitingh) met de fouten en dat kan je maar zo een gratis boek naar keuze opleveren. Is mij ook eens gelukt.


Heb ik gedaan, ik ben benieuwd

avatar van Dr Channard
3,5
Bedankt voor de tip DMF, ik heb net het boek 'Gevangen' gratis gekregen.

4 Seizoenen is een verhalendbundel met vier verhaaltjes. Het aparte aan de vier verhaaltjes is het feit dat geen enkel een horrorverhaal is. Het is wel leuk om King te zien schrijven over iets anders dan horror.

Het verhaal dat volgens mij het beste is , is Het Lijk. Een heerlijk en ontroerend verhaaltje en leuk geschreven. Ook zijn de twee subverhaaltjes ook leuk om te lezen. Op de tweede plaats komt -uiteraard- De ontsnapping, maar ik moet er toch bij vermelden dat ik de film beter vond dan het boek. Het boek springt een beetje van de hak op de tak en de film is meer 'gevuld'.
De leerling is ook een leuk verhaaltje maar zwakt naar het einde toe af en het winterverhaaltje vond ik niet zo geweldig.

Jammer van het laatste verhaaltje, de drie andere verhalen zijn best goed 3.5* voor dit boek.

avatar van DMF
4,0
DMF
Dr Channard schreef:
Bedankt voor de tip DMF, ik heb net het boek 'Gevangen' gratis gekregen.


Mazzelpik!

avatar van Pageturner
4,0
Shawshank en Het Lijk zijn twee magistrale verhalen, De leerling vond ik maar niets en De Ademhalingsmethode (duidelijk een hommage aan Poe) viel nog mee. Kom ik op een vier uit.

avatar van DMF
4,0
DMF
Opeens kreeg ik zin om het verhaal achter de succesvolle The Shawshank Redemption te lezen. Ik keek er erg naar uit om te lezen wat Stephen King er van gemaakt had en om te ontdekken of er grote verschillen tussen novelle en film zijn. Daarnaast wilde ik ook The Body eens lezen; ook die verfilming (Stand by Me) ontvangt veel positieve reacties en dat verhaal sprak me ontzettend aan. Kortom: ik keek er erg naar uit om met Different Seasons wat uurtjes door te brengen. Opnieuw stelde King mij niet teleur.

King trapt af met Rita Hayworth and the Shawshank Redemption en dat verhaal behoeft geen enkele introductie meer. Opvallend is wel dat het een verhaal is dat vrij veel van de hak op de tak springt; King springt van jaar naar jaar, van voor naar achter en weer terug. Hierdoor zijn er vrij veel korte passages, maar dat doet niets af aan de kwaliteit van het verhaal. Andy Dufresne is een geweldig personage en de manier waarop hij langzaam maar zeker alle zaakjes naar zijn hand zet in Shawshank is prachtig beschreven. Het einde speelt lekker op het gevoel in, maar niet zo expliciet als in de film, waardoor er genoeg te raden over blijft. De laatste woorden zijn symbolisch en direct een samenvatting van de voorgaande 160 pagina's. Dit verhaal vormt dan ook een prima start van de bundel.

Het tweede verhaal gaat over totaal andere zaken: in Apt Pupil ontdekt een jonge Todd dat een Duitse oorlogsmisdadiger bij hem in de buurt woont. Todd probeert hem op een aparte manier te chanteren: hij is niet op zoek naar geld, maar wil de (walgelijke) verhalen over de misdaden van Kurt Dussander horen. Het verhaal startte vrij langzaam en kwam wat later op stoom dan de andere drie verhalen, maar dit verhaal is dan ook het langst van allemaal. In het begin konden de karakters mij niet echt boeien en ik vroeg mij af waar het verhaal heen zou gaan. Toen de kaarten eenmaal open en bloot op tafel lagen, kon ik het nog maar lastig wegleggen. De oude Dussander heeft ook zijn wapens en de wurggreep waarin ze elkaar houden, maakt dit verhaal meeslepend en bijzonder spannend. Een wreed einde vormt een prima afsluiting van opnieuw een steengoed verhaal.

The Body vormt het derde verhaal en daarin komen toch wel bijna alle elementen naar voren die bij King horen. Vier (bijna) puberende jongens horen het een en ander over een vermiste jongen. Hij schijnt dood te zijn, maar de politie weet (nog) niets over zijn plaats en het viertal is bereid om een grote trektocht te ondernemen om zijn lijk te vinden en als helden onthaald te worden. De vriendschap spat van de pagina's af en het verhaal deed me wat dat betreft nogal denken aan It. De personages steken goed in elkaar, al vloeken en schelden ze wel erg veel, maar dat zal de leeftijd zijn. Het kan de pret ook absoluut niet drukken, want ook dit verhaal is echt ijzersterk. In It was Pennywise de afschrikwekkende bad-guy, maar nu zijn de jongens van Ace Merrill degenen die het succes van de jongens wild dwarsbomen. Zij passen precies in het verhaal: het opnemen tegen de net wat oudere en sterkere jongens, hebben we waarschijnlijk allemaal wel eens gedaan in de jeugd. Dit gedeelte van het verhaal is echter niet veel meer dan een subplotje, want de vier jongens staan overduidelijk centraal. Met mooie dialogen en ook een aantal spannende pagina's weet King weer vertrouwde personages te creëren en ondanks dat het verhaal niet veel meer dan 180 pagina's telt, had ik na afloop wel weer het idee dat ik afscheid nam van een aantal vrienden. Het is een geweldig coming of age verhaal met opnieuw een goede climax die de vergankelijkheid van alles eens te meer aangeeft.

The Breathing Method is de afsluiter van dit boek en wordt opgedragen aan Peter Straub en zijn vrouw. Dat is duidelijk merkbaar, want in dit verhaal komt ook een 'Club' voor, net als in Straub's klassieke Ghost Story. De Club heeft zeker in de eerste pagina's erg veel overeenkomsten met de ideeën van Straub, maar neemt later wel een totaal andere wending. Dit verhaal bevat veel meer horror dan de overige drie delen, waar King eens te meer bewees véél meer te zijn dan een horrorschrijver. Het vierde en laatste verhaal gaat over een vrouw die koste wat het kost haar kind wil baren. Eén van de Clubleden vertelt dit verhaal en dit jaagt zijn vrienden flink de stuipen op het lijf, maar bij mij wilde dat niet echt lukken. The Breathing Method is voor mij duidelijk de minste van het stel. Aan het einde wordt het zelfs een beetje luguber, maar het is allemaal wel erg over de top. De personages zijn aardig, maar niet zo goed als in de overige verhalen, wat ook weer te verklaren valt door te kijken naar de lengte van dit verhaal, want met zestig pagina's neemt deze afsluiter de minste ruimte in.

Al met al kan ik niets anders concluderen dat Stephen King met Different Seasons voor de zoveelste keer iets bovengemiddelds aflevert. Critici die beweren dat King niet meer kan dan horror schrijven, worden hier de mond gesnoerd. De eerste drie verhalen hebben een hoog niveau en ik kan daar geen favoriet uit kiezen. Ze hebben alle drie iets bijzonders over zich, wat helaas niet geldt voor het laatste verhaal.
Het valt me op dat King vaak een beter einde weet te breiden in zijn novelles dan in zijn romans. Ook hier geldt dat deze vlieger vooral opgaat voor de eerste drie verhalen, die stuk voor stuk prima afgesloten worden. Ik ben blij dat ik nog een aantal verhalenbundels van King tegemoet kan zien.

* * * *

avatar van centurion81
5,0
Wat een fantastische verhalenbundel! Alle vier de verhalen zeer verschillend maar stuk voor stuk vond ik het geweldige leeservaringen.

The Shawshank Redemption vond ik eigenlijk nog het minste verhaal van de vier. Het perspectief maakt dat je je als lezer betrokken voelt bij de verteller, minder dan bij Andy Dufresne. Dit zorgde ervoor dat ik af en toe het gevoel had dat ik als lezer teveel op een afstand gehouden werd. Dit kan sowieso te maken hebben met het eerder al kennis nemen van de film, waarbij dit minder het geval was.

Apt pupil vond ik een fantastisch verhaal. Geestelijke en lichamelijke besmetting / ziekte worden nauw met elkaar verweven in een verhaal dat ongemerkt steeds luguberder wordt, op zo'n geleidelijke manier dat je als lezer nooit het gevoel krijgt dat het ongeloofwaardig wordt....Heel heel knap!

The Body is verfilmd als Stand by Me uit 1986. De personages en hun verhoudingen en dialogen zijn in dit verhaal zo knap gedaan dat je het gevoel krijgt deel uit te maken van de vriendengroep. Vooral de ik-persoon heb ik in mijn hart gesloten, zoals deze het verhaal vertelt als volwassen veertiger die schrijver is geworden. Dit is zonder meer één van mijn favoriete boekpersonages aller tijden geworden.

Tot slot The Breathing Method, waarbij ik het verhaal over The Breathing Method niet zo sterk vond maar de context-story over de Club, die ongeveer de helft van de tekst behelst een stuk intrigerender vond. Deze Club wordt door King zo klap neergezet dat je als lezer na afloop heel heel graag meer hierover wilt weten.

Ik heb voor ik begon te schrijven 4,5* gegeven maar nu ik het stuk hierboven zo teruglees zie ik mij genoodzaakt dit boek met de volle 5* te bekronen en te stellen dat dit tot nu toe het beste is wat ik van Stephen King gelezen heb. Hulde.

5*

avatar van Vos1980
4,0
The Shawshank Redemption en The Body zijn fantastische verhalen! De sfeer is vreselijk pakkend! Je kan het je gewoon precies voorstellen. Alles klopt gewoon. Beide verhalen zijn erg mooi verfilmd. Deze verhalen heb ik overigens meerdere malen gelezen (iets dat ik niet snel doe ).

Apt Pupil en The Breating Method vond ik minder pakkend, ik vond deze twee ook niet en de stijl van de eerste twee passen. Vooral The Breating Method vond ik de minste van de vier. Ik geeft dit boek vier sterren vanwege de laatste twee, mindere verhalen. Apart zou ik de verhalen met 4,5 4,5 3 en 2,5 sterren hebben beoordeeld.

4,0
Er is maar 1 echte winnaar in deze bundel en dat is ''De Leerling''. Zelden zo'n psychologisch sterk verhaal gelezen.
Shawshank Redemption is minder dan de film en dat zegt veel.
Stand By Me is ietsjes beter dan de film, die ik ook al niet veel vond.
De Ademhalingsmethode is heerlijk verfrisssend, omdat ik er nooit van gehoord had.

avatar van franso
4,0
4 ijzersterke verhalen, maar 'het Lijk' spreekt me het meest aan. Ik krijg er zo'n mooi melancholisch gevoel bij, doet me erg denken aan me jeugd.

avatar van franso
4,0
Edit:
franso schreef:
4 ijzersterke verhalen, maar 'het Lijk' spreekt me het meest aan. Ik krijg er zo'n mooi melancholisch gevoel bij, doet me erg denken aan mijn jeugd.

avatar van Abubakari
Ach ja.
Die goeie oude tijd toen je nog gezellig met je vriendjes lijken in het bos vond ...

avatar van franso
4,0
Laat dat nou eens echt zijn gebeurd! Die mooie oude tijd.....

avatar van PROPAYNE
5,0
King blijft ongelofelijk goed, geweldig hoe die man schrijft

4,0
Enkel bespreking van het gedeelte over de leerling:

Dit boek gelezen omwille van het gedeelte "de leerling", verfilmd als Apt Pupil.
Waarin een puber met een ongezonde obsessie voor nazi-concentratie kampen ontdekt dat een oude man in zijn straat een gevluchte nazi-commandant is, hij begint hem hierop te chanteren.
Hierop volgt een kat en muisspel tussen beide karakters van chantage.
Zeer goed geschreven en leest erg goed.
De film was zeer goed, maar het boek is misschien nog beter. Psychologisch zit het goed in elkaar.
Een van de betere van KIng imo.

avatar van the Cheshire cat
4,0
Soms lees je een boek (Het Lijk) dat zich afspeelt in dezelfde tijd als waarin jij het boek leest, in dit geval het einde van de zomer. Altijd leuk, alsof dat nog meer diepgang geeft aan het verhaal of zo. Al zou ik een boek als A Christmas Carol ook net zo goed in de zomer kunnen lezen, wanneer het bloedheet is. Voor mij geen enkel probleem. Maar toch...
Stephen King (Nomen est omen) bezit de gave van het vertellen, zijn manier van schrijven is zeer gevarieerd; de eerste cursieve passage had zo uit een hoogstaande literaire roman kunnen komen. Dan volgt die typische King-stijl: toegankelijk, sommigen zullen zeggen 'pulp', maar King weet er altijd een coole, speelse draai aan te geven met af en toe harde taal en altijd wel weer maatschappijkritisch, een verwijzing naar een songtekst of een populaire film, strip, etc.. Met een rijke woordenschat en prachtige vergelijkingen zoals deze zin over een kromgegroeide esdoorn op de vuilstortplaats:

De boom boog zich wat naar het westen, alsof het zijn geheime wens was zijn wortels op te nemen zoals een oude dame haar rokken zou optillen, en te maken dat hij van de vuilstortplaats wegkwam.

De lange wandeltocht (30 kilometer heen én 30 kilometer terug! Misschien zelfs wel veertig.) die de vier vrienden maken werkt voortreffelijk als escapisme en deed mij ook deze keer weer denken aan Tolkiens reisgenootschap..

'We lopen door het veld van Beeman, en dan achter die meubelzaak langs de benzinepomp van Sonny,' zei hij. 'Dan komen we bij de vuilstort op het spoor en lopen gewoon over de spoordijk naar Harlow.'

Maar hier draait het niet om een ring, maar om het vinden van een lijk. Verschil moet er wezen haha...

Niet alleen zijn de natuurbeschrijvingen fantastisch, ook de personages komen bijzonder sterk tot leven. Als dertienjarige jongen voelde Gordie, de verteller van het verhaal, zich niet gehoord en gezien door zijn ouders, hij had het gevoel onzichtbaar te zijn. King trekt dat vervolgens door naar de Afro-Amerikaan, via de roman Invisible Man van Ralph Ellison uit 1952.
De voorbije maanden heb ik ontzettend vaak geluisterd naar het nummer Got my mind set on you van James Ray, een geweldig mooi lied (dat koor!) dat met zijn heerlijke jaren vijftig klanken mij weer terug deed verlangen naar het verhaal The Body, dat ik lang geleden, ergens eind jaren tachtig voor het laatst las.
Een tien voor dit seizoen.

avatar van Donkerwoud
the Cheshire cat schreef:
Soms lees je een boek (Het Lijk) dat zich afspeelt in dezelfde tijd als waarin jij het boek leest, in dit geval het einde van de zomer. Altijd leuk, alsof dat nog meer diepgang geeft aan het verhaal of zo.


Wat grappig zeg. Onlangs had ik een soortgelijke realisatie bij 'Joyland' (2013) van Stephen King. De man weet zo fijn een bepaald nazomergevoel over te brengen in zijn romans.

avatar van the Cheshire cat
4,0
Donkerwoud schreef:
(quote)


Wat grappig zeg. Onlangs had ik een soortgelijke realisatie bij 'Joyland' (2013) van Stephen King. De man weet zo fijn een bepaald nazomergevoel over te brengen in zijn romans.

Ja, hij is daar héél goed in. Ook de jaren '50, begin jaren '60 komen altijd zo mooi tot leven in zijn romans.
Aan het einde worden de vier vrienden opeens overvallen door een onweersbui, en dat vertelt hij dan ook weer zo sfeervol, had zelfs iets weemoedigs, toen er nog geen buienradar was zeg maar..

avatar van Jason82
Donkerwoud schreef:
(quote)


Wat grappig zeg. Onlangs had ik een soortgelijke realisatie bij 'Joyland' (2013) van Stephen King. De man weet zo fijn een bepaald nazomergevoel over te brengen in zijn romans.

Moest ik ook aan denken . Mooi verwoord leesbroeders!

Ik kreeg het boek met 2 verhalen uit de '4 Seizoenen' van Stephen King in handen. Aparte uitgave van Luitingh-Sijthoff uit 1991. Twee goede verhalen; eens met alle voorafgaande lezers. Nu nog een keer de eerste twee verhalen een keer scoren.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:55 uur

geplaatst: vandaag om 16:55 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.