menu

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy - Douglas Adams (1979)

Alternatieve titels: Het Transgalactisch Liftershandboek | Hitchhiker's Guide to the Galaxy #1

mijn stem
3,88 (220)
220 stemmen

Engels
Sciencefiction / Humoristisch

180 pagina's
Eerste druk: Pan, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Op een donderdag tegen lunchtijd wordt de Aarde gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe hyperruimtesnelweg. Voor Arthur Dent, wiens huis die ochtend al gesloopt was, lijkt het meer dan hij aan kan. Maar helaas is het weekend nog maar net begonnen en blijkt de Melkweg een wel zeer bizarre en verbazingwekkende plek. Gelukkig is er één houvast als alle dingen falen: Het Transgalactisch Liftershandboek. Met als belangrijkste advies: GEEN PANIEK!

zoeken in:
avatar van eRCee
3,0
Wel aardig inderdaad, maar toch niet zo goed als gehoopt. De humor werkt in het begin nog vrij goed, maar op een gegeven moment wordt het te flauw en meer van hetzelfde. Vrijwel alle grapjes hanteren namelijk hetzelfde principe (er wordt iets opgeworpen en het vervolg is dan volstrekt onverwacht, irrelevant of onlogisch). De heisa die in sommige kringen wordt gemaakt om het getal '42' snap ik daarom niet, het is slechts een van de vele verschijningsvormen van dezelfde grap in het boek. Verder ontbreekt het The hitchhiker's guide to the galaxy denk ik aan een goed uitgewerkt kader, en daardoor is de fantasie teveel een losse chaos in plaats van een consistente wereld. Al met al een aardig tussendoortje en misschien plak ik deel twee er nog wel eens achteraan, maar daar zal het waarschijnlijk bij blijven. Drie kleine sterretjes voor Adams universum.

avatar van Chungking
3,0
eRCee schreef:
Wel aardig inderdaad, maar toch niet zo goed als gehoopt. De humor werkt in het begin nog vrij goed, maar op een gegeven moment wordt het te flauw en meer van hetzelfde. Vrijwel alle grapjes hanteren namelijk hetzelfde principe (er wordt iets opgeworpen en het vervolg is dan volstrekt onverwacht, irrelevant of onlogisch)... Verder ontbreekt het The hitchhiker's guide to the galaxy denk ik aan een goed uitgewerkt kader, en daardoor is de fantasie teveel een losse chaos in plaats van een consistente wereld.


Onderhond schreef:
Aardig boekje maar de commotie niet waard vind ik. Adams is een wat slappere versie van Pratchett (of Pratchett is een wat snedigere versie van Adams). De humor is net wat minder leuk en scherp, net iets gemakkelijker en simpel.


Inderdaad, Pratchett (hoewel mss schatplichtig aan Adams?) is toch wel een stuk grappiger en spitsvondiger, en weet veel meer te spelen met genreconventies. Daarenboven zijn de gebeurtenissen ook veel beter verankerd in een bepaald verhaal(tje) - hoe dun dan ook in bepaalde Discworld boeken. Hier is het wel echt vaak gewoon een losse opeenvolging van quasi random scenes, aan elkaar geplakt met verschillende deus-ex-machina's (beetje gemakkelijk zo).

avatar van mjk87
2,0
Goed, ik schreef ooit het niet beter dan eRCee uit te kunnen leggen, maar nu ik heb besloten alle stemmen van meningen te voorzien ontkom ik er niet aan.

Die inconsistente wereld is dus eigenlijk het grootste euvel. Er gebeurt heel veel, maar alles is volledig inwisselbaar met elkaar. Het is een reeks gebeurtenissen achter elkaar zonder rode draad, zonder enige ontwikkeling, zonder iets dat me graag doet lezen. Dit heeft ook niets met sciencefiction te maken, omdat alles totaal niet is uitgedacht maar gewoon maar bestaat. Wel is het zo dat de losse scènes soms wel spannend zijn en enkele inzichten op de mensheid zijn heel aardig.

Wat me wel opvalt sinds dit gelezen te hebben, is dat ik vaker kijk of een wereld wel consistent is, en telkens komt dit - negatieve- voorbeeld naar voren. Grappig, dat je aan iets van mindere kwaliteit toch nog iets hebt. 2,0*.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:14 uur

geplaatst: vandaag om 01:14 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.