menu

Let’s Explore Diabetes with Owls - David Sedaris (2013)

Alternatieve titel: De Lachvogel

mijn stem
3,20 (10)
10 stemmen

Engels
Verhalenbundel
Autobiografisch / Humoristisch

288 pagina's
Eerste druk: Little, Brown & Co, New York (Verenigde Staten)

In 'De lachvogel' neemt David Sedaris zijn lezers mee op een bizarre wereldreis. Sedaris vertelt over zijn absurde en onvergetelijke belevenissen als nieuwsgierige reiziger: van de chirurgische ingrepen van een Franse parodontoloog tot de eetgewoonten van de Australische lachvogel en van onsmakelijke hurk-wc’s in Beijing tot de vondst van een geprepareerde menselijke onderarm in een winkel voor opgezette dieren in Londen.

zoeken in:
avatar van dutch2.0
3,5
Gekocht als een soort lastminutenaankoop op Schiphol (rondreisje Cuba: prachtige steden, wandelingen, cocktails, palmbomen, stranden: het zware leven, zeg maar) bleek dit het ideale vakantieboek. Verhalen die in lengte varieren van kort tot zeer kort, dus perfect geschikt om tussen wandeling en eerste cocktail door te lezen.

Ik had nog nooit iets gelezen van Sedaris, dus ik weet niet hoe dit boek zich verhoudt tot zijn andere werk. De verhalen in deze bundel zijn in de meeste gevallen vooral komisch, soms leerzaam, zelden diepgaand. Ze zijn meestal autobiografisch van aard, en beschrijven Sedaris lotgevallen met zijn vader, zijn echtgenoot en zijn werk als schrijver. Soms zit er een heus fictief verhaaltje tussen, maar die zijn vaak gebaseerd op een enkel flinterdun ideetje. Wel geestig, maar ook een beetje gezocht.

Kortom, leuk om dit boek gelezen te hebben en het nodigt ook zeker uit om meer van Sedaris te lezen. Als vakantieboek of treinboek, want voor het serieuze leeswerk is dit boek wat mij betreft te licht van gewicht.

avatar van gert_r
3,0
Eerder had ik al Squirrel Seeks Chipmunk - David Sedaris (2010) gelezen. Dat boek kon de op de omslag afgedrukte aanbevelingen van BN-ers al niet helemaal waarmaken, en deze beviel me nog iets minder. Het leukst was nog Nasi goor-eng over eten en hygiëne in China: precies de juiste mix tussen smerig en grappig. De originele versie, Chicken toenails, anyone?, is hier te vinden.

avatar van stefan dias
3,5
Verhalenbundel.
UIteraard zitten daar per definitie 'mindere' verhalen tussen maar al bij al blijft Sedaris de moeite om te lezen. Geestig, soms ontroerend… hier wel een beetje minder scherp, bijtend of is hij dat noot écht geweest. In 'when you are engulfed by flames' kon hij wel eens venijnig uithalen om op het einde telkens te temperen en ook vooral zichzelf een beetje in de zeik te zetten.

Wat me hier opviel (en beviel) is de 'Simpsoniaanse' manier van vertellen. Hij begint een verhaal en dwaalt dan to-taal af naar het item waar het desbetreffende verhaal dan écht over gaat. Ik denk wel dat hij dat bewust zo doet, hoewel het overkomt alsof hij zomaar een end weg schrijft… 'tik, tik, tik… euh, waar was ik gebleven'.

Nasi Goor-eng is wel de uitschieter. Lekker politiek incorrect en racistisch misschien wel, maar ik kon het wel smaken. (flauwe woordspeling). In alle geval vlijmscherp en uiteraard vooral: reuzegrappig.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:56 uur

geplaatst: vandaag om 14:56 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.