menu

The Picture of Dorian Gray - Oscar Wilde (1891)

Alternatieve titel: Het Portret van Dorian Gray

mijn stem
4,12 (257)
257 stemmen

Engels
Psychologisch

288 pagina's
Eerste druk: Ward, Lock and Company, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Dorian Gray is een knappe, naïeve jongeman die in Engeland woont. Een vriend van hem, Basil Hallward, is schilder en maakt een perfect portret van hem. Het is zo perfect dat hij het niet wil tentoonstellen (het zou teveel van hemzelf weggeven), en hij geeft het aan Dorian. Dorian wenst dat hij altijd zo knap zou blijven, en dat het schilderij in zijn plaats ouder zou worden.

zoeken in:
avatar van lebowski
4,5
Formidabel boek, Wilde had een haarscherp oog voor de belachelijk- en ijdelheden van zijn tijd en schreef ze onweerstaanbaar humoristisch op, in onvergetelijke dialogen. Tussendoor zindert het natuurlijk rond het portret, waarop hij aftakelt en dat genadeloos de toekomst laat zien. Had graag eens aan het bier gegaan met Oscar Wilde

avatar van Freud
4,5
Ik las gisteren in Liefde in Tijden van Cholera hoe ze in Parijs Oscar Wilde zien lopen op straat en kon een steek van jaloezie amper bedwingen . Dat soort figuren loopt tegenwoordig toch niet meer rond...
Heerlijk boek trouwens, terecht een klassieker.

avatar van eRCee
3,5
De kunststroming van impressionisme, romantiek (of wat is het eigenlijk?) waaronder ook The Picture of Dorian Gray valt is nooit mijn favoriet geweest. De theatrale levenswijze en de aanbidding van het schone zijn voor een moralist als ik echt vloeken in de kerk. Toch kan ik wel genieten van de goede literatuur die dit boek tegelijkertijd is. Het verhaal zit sterk in elkaar. Vanaf het begin proef je de botsingen van twee levenswijzen, verpersoonlijkt in Basil en Lord Henry. De noodlottige verwikkelingen die gaan volgen hangen al direct in de lucht. De rol die het schilderij hierin vervolgens gaat spelen is fascinerend.
Mijn wrevel tegen deze literatuurstroming als zodanig richt zich in dit geval specifiek op de persoon van Lord Henry. Met zijn paradoxale uitspraken (elke keer hetzelfde trucje) was ik het vrijwel nooit eens. Onherroepelijk stempelt deze aversie ook mijn beoordeling, net zoals inhoud waarin je je herkent een waardering enorm kan opstuwen. Samen met een aantal oninteressante passages vol opsommingen over verzamelingen en historische figuren zorgt dit ervoor dat ik naar beneden afrond. Wel met recht een klassieker inderdaad. 3,5*

avatar van Dexter
4,5
eRCee schreef:
De theatrale levenswijze en de aanbidding van het schone zijn voor een moralist als ik echt vloeken in de kerk.


Als top-quoter uit de Engelse literatuur, is er altijd wel een Oscar Wilde-quote te vinden die bij de situatie past:

'Only shallow people don't judge by appearances'.

Grappig genoeg ben ik bekend geworden met Oscar Wilde dankzij http://uncyclopedia.org/, waar Oscar Wilde volstrekt belachelijk wordt gemaakt door middel van duizenden (al dan niet zelf bedachte) quotes. Toen ik meer over hem ging opzoeken, kwam ik erachter dat zijn 'echte' quotes genialer waren dan de parodie op die site. Vooral zijn ontzettende sarcastische en ironische teksten maken deze man tot een genie. Op Uncyclopedia staat echter wel een hele leuke quote:

'He is a fool who cannot make up an Oscar Wilde-quote to fit a situation' ~ Oscar Wilde on Oscar Wilde

avatar van Durete
4,0
Het portret van Dorian Gray heb ik in het Nederlands gelezen en ik moet zeggen dat het een klassieker is in mijn ogen. Ik ben het wel eens met eRCee, dat er een heel hoofdstuk in voorkomt die diamanten beschrijft tot in de kleinste details, en dat was voor mij dan ook het enig minpuntje van dit boek.
Voor de rest niks anders dan lof, en dan met name voor die prachtige dialogen met Lord Henry.
5*

4,5
Heerlijk intrigerend boek, met een prachtig Engels taalgebruik en een haast angstaanjagend plot. Ik heb nog naar wat achtergrondinformatie gezocht, en hier vind je per hoofdstuk bijzonderd interessante analyses.

avatar van thomzi50
4,0
Erg jammer dat het soms een tempo'tje te laag gaat en dat mijn lerares al een enorme spoiler verklapte toen ik op bladzijde 14 was. Dat zijn mijn twee voornaamste minpunten. Verder een boek dat met elke pagina beter wordt. Prachtige sfeer, intrigerend verhaal en een overtuigend, ongeforceerd, sterk geschreven boek. Dikke 4*

avatar van Remco
4,0
Een erg mooi werk van Oscar Wilde en een toppertje binnen de Romantiek. Daarnaast zo heerlijk Engels!

4,0
Dat het tempo soms laag ligt had ik bij het lezen ook wel eens last van, maar denk dat dat ook deels komt doordat de gemiddelde lezer van nu een stukje kennis van de omstandigheden mist en bovendien niet altijd weet waar Wilde het precies over heeft, of waar de dingen waar hij zo vol detail over schrijft zouden kunnen betekenen.

Het verhaal is echter wel goed te begrijpen en lijkt me ook nu nog wel relevant, al is het al om de grote rol die schoonheid er in speelt.

Lord Henry Wotton vind ik echt een geniaal personage, heerlijk hoe hij overal tegenin vaart en altijd wel weer een paradoxale theorie voor de hand heeft. Ik kon mezelf er wel een beetje in herkennen: vooral mooi commentaar leveren, zonder zelf te weten hoe het wel beter kan.

Het einde van te voren weten vind ik bij deze roman trouwens niet eens zo erg; ik heb hem net voor de tweede keer gelezen en vond hem alleen maar beter geworden. De eerste keer was het welliswaar spannender, maar nu heb ik meer van de schoonheid van het geschrevene meegekregen en vielen er bovendien meer details uit het plot op.

4,0
Ik moet zeggen dat ik denk dat Oscar Wilde beter was in het schrijven van 'Plays' dan 'Stories'. Nadat ik dit verhaal uithad ben ik begonnen in The Importance of Being Earnest en ik lig constant dubbel.

avatar van PeterW
5,0
PeterW (crew)
Reint schreef:
Ik moet zeggen dat ik denk dat Oscar Wilde beter was in het schrijven van 'Plays' dan 'Stories'.

Dat heeft ie dan ook voornamelijk gedaan. Dorian Gray was zijn enige roman, en het aantal verhalen mag geen naam hebben.

Eigenlijk best erg dat ik dit niet eerder gelezen heb. Ik vond het een erg goed verhaal, ondanks het feit dat ik de afloop al wist. Er zitten enorm veel wijsheden in - niet dat ik met alles akkoord ben - maar het is wel heel goed verwoord. Het draait eigenlijk ook niet zozeer om gebeurtenissen maar de gevoelens die erachter zitten en hoe personages die gevoelens zien. Af en toe was het iets te langdradig, maar over het algemeen geweldig en een echte aanrader!

5,0
Voor mij wellicht het beste boek dat ik ooit gelezen heb. Ik vind het géniaal. De uitspraken en conversaties van of met Lord Henry zijn werkelijk subliem, het Engelse taalgebruik is ongeëvenaard, de plot en diens tempo perfect, de uitwerking van de verschillende personages indrukwekkend, ook de algemene sfeer van het leven dat in het boek beschreven wordt is hallucinant voorstelbaar... Werkelijk schitterend boek, ik ben er bovendien vrij zeker van dat er geen boek is die (nog) meer fantastische citaten op me nalaat.

avatar van Gregorian
4,0
Bijzonder boek. Mijn eerste "aanwinst" qua boeken voor 1900. In het begin moest ik erg wennen aan de schrijfstijl maar al snel kon ik het boek niet meer wegleggen! Ik had met alle plezier een praatje willen maken met Oscar Wilde, want wat een prachtboek is dit! Een parel in mijn kast!

avatar van Jasper
3,0
Een spannend verhaal, dat wel wat wegheeft van die andere Britse 'gothic novels' als 'Dracula' en 'Jekyll & Hyde'. Toch wil dit boek meer zijn. Ik ben er alleen nog niet over uit, of het ook meer is.
Er zitten te veel losse eindjes aan die het 't meesterwerk maken, zoals hier vaak wordt beweerd. Het hele James Vayne verhaal vind ik erg onbevredigend, vooral die wat absurde afloop. Ook hoe het lijk van Basil verdwijnt vind ik erg vlugvlug uitgewerkt. Daar staat tegenover: de schitterende oneliners van Lord Henry, die me veelvuldig aan het lachen maakten. Daarbij wil je ook gewoon weten hoe het afloopt.
Deze afwegingen leiden tot 3 sterren...

ruben
All art is quite useless.

De verhouding tussen de levenslustige jongeling, de gevaarlijke theoreticus en de kunstenaar is prachtig uitgewerkt in dit boek, vooral in de eerste hoofdstukken. Vervolgens een mooi verloop van de teloorgang van de ziel tegenover de puurheid van de jeugd, met een heerlijk Brits 19e eeuws upperclass wereldje op de achtergrond. Ook is er veel ruimte voor ideeën over het kunst en zit het boek vol humor. Lord Henry Wotton is een gewéldig personage, met zijn humor, immoraliteit gedachten en cynisme (waarmee hij Dorian corrumpeert). Terecht een klassieker.

avatar van J.Ch.
4,5
Niemand spuit zo met briljante citaten als Oscar Wilde. Dit boek kun je op bijna elke bladzijde openslaan en een fantastische uitspraak tegenkomen. Vooral uit de mond van Lord Henry komen continu pareltjes. Alleen al als verzamenling van citaten is The Picture of Dorian Gray een geweldig boek.

Een andere reden die dit boek de moeite waard maakt, is dat Oscar Wilde op een bijzonder treffende manier genot, kunst, zonde, geweten en ondergang beschrijft. Hij spaart geen van zijn personages, de samenleving evenmin en zichzelf ook niet, vermoed ik zo. De ontwikkeling van Dorian van onschuldige jongeman naar levensgenieter naar gewetenloze hedonist is zeer treffend beschreven en het einde vind ik één van de beste in de literatuur. Frustrerend (want wel héél erg abrupt), maar zo passend. Niets meer aan doen.

Een klein minpuntje is het taalgebruik dat naar mijn smaak wel eens wat te bloemrijk of theatraal is. Verder heb ik weinig aan te merken op dit boek. 4,5 sterren.

5,0
Jasper schreef:
Een spannend verhaal, dat wel wat wegheeft van die andere Britse 'gothic novels' als 'Dracula' en 'Jekyll & Hyde'. Toch wil dit boek meer zijn. Ik ben er alleen nog niet over uit, of het ook meer is.
Er zitten te veel losse eindjes aan die het 't meesterwerk maken, zoals hier vaak wordt beweerd. Het hele James Vayne verhaal vind ik erg onbevredigend, vooral die wat absurde afloop. Ook hoe het lijk van Basil verdwijnt vind ik erg vlugvlug uitgewerkt. Daar staat tegenover: de schitterende oneliners van Lord Henry, die me veelvuldig aan het lachen maakten. Daarbij wil je ook gewoon weten hoe het afloopt.
Deze afwegingen leiden tot 3 sterren...


Dit boek wil niet alleen meer zijn, maar is ook meer als je over een wat bredere filosofische(-ethische en esthetische), (kunst/literatuur) historische, en culturele kennis beschikt.

avatar van Jasper
3,0


Dit boek wil niet alleen meer zijn, maar is ook meer als je over een wat bredere filosofische(-ethische en esthetische), (kunst/literatuur) historische, en culturele kennis beschikt.


Ik zal wellicht niet over de juiste filosofische, ethische, esthetische, kunstzinnige, literaire, historische en culturele kennis beschikken. Doch je uitspraak is wat onaf. Graag jouw inzichten.

avatar van Marcus T. Cicero
2,5
Dit romantische boek ligt mij niet. Het psychologische en het maatschappelijke vind ik niet zo prachtig, maar het laat wel zien hoe slim Oscar Wilde was. Op het einde wordt het verhaal sterker, wat zeker was pluspunten heeft gegeven.

avatar van stefan dias
3,0
De chargerende citaten zijn hier al meermaals aangehaald, de dialogen waar ze zijn ingebed zijn daardoor ook best prikkelend en scherp, maar daarnaast was er toch veel dat me stoorde.
Ten eerste is er de passage waar Gray en vooral Wilde zelf zichzelf verliest in de beschrijvingen van weelderige luxe, met bladzijden geleuter over edelstenen en dies meer.
Maar vooral onbevredigend is het laten vallen van namen, die dan op het eind van het boek lijken terug te komen, maar waar uiteindelijk toch net niet het fijne over verteld wordt.
Wat is nu dat bijzonder boek dat Henry aan Dorian gaf en dat hem zo fascineerde en (negatief) beïnvloedde?
Ook de manier waarop hij Campbell chanteerde ( die op zijn eisen inging en zich alsnog van kant maakte (???) ) wordt wel heel makkelijk opgelost met een verklaring op papier waar iedereen het raden naar heeft.
Ook de Hetty passage wordt snel afgeraffeld.
Hoe heeft hij al die heren rondom zich ten gronde gericht?
Was er hier sprake van (zelf)censuur? Ik zal het even moeten opzoeken…
Een psychologische thriller, waar de psychologie er best mag zijn, maar waar de thrillerelementen net iets te slordig (zeg maar lui) uitgewerkt zijn.

avatar van Theunis
4,5
Er zijn van die boeken die als een onmisbare mijlpaal langs de oneindige weg van de literaire geschiedenis staan. Het Portret van Dorian Gray is er zo eentje. Het gaat over het tijdloze verlangen van de eeuwige jeugd, op een geweldige manier beschreven voor Oscar Wilde. Hij laat een schilder een portret van de jonge, knappe Dorian Gray schilderen. Gray spreekt de wens uit dat het portret verouderd en dat hij zijn smetteloze gezicht niet door de tijd zal worden aangetast.

Als er iets niet zal verouderen is het de menselijke drang naar de eeuwige jeugd. In die zin is het boek nog steeds springlevend. Maar het boek, geschreven in 1891, kijkt ook met een helderziende blik richting de toekomst, richting de 20e eeuw en zelfs nu is het boek nog relevant. Zo schrijft Wilde over het ideaal van deze tijd: “de man die van alles op hoogte is” en is het voor mensen een raadsel hoe het komt dat Dorian Gray “lieftallig en bekoorlijk als hij was, ongerept had weten te blijven in een tijdperk dat even vuns was als sensueel”. En, kijkend naar wat er in de 20e eeuw zou gebeuren, is deze wel erg treffend: “jij hebt vaak gezegd dat persoonlijkheden, en niet principes, de stuwende kracht zijn in elke tijd”.

Maar als er iets is dat dit boek zo goed maakt dan is het de onweerstaanbare stijl waarin het geschreven is. Als Wilde een onheilspellende sfeer in een haventje schetst bijvoorbeeld. “Zwarte scheepsmasten staken boven de lage daken en gekartelde schoorsteensilhouetten uit. Witte missluiers zweefden als spookzeilen over de havens.” Of als een vrouw iets zegt waarvoor ze zich onmiddellijk schaamt: “Een roos trilde in haar bloed en wierp zijn schaduw op haar wangen”.

Het zal niemand verbazen dat in het boek die mooie, ongerepte jeugd uiteindelijk niet stand kan houden. Maar de herinnering aan die jonge God, die onweerstaanbare Dorian Gray zullen altijd blijven bestaan, omdat het een heerlijkheid zal blijven om dit boek te lezen.

avatar van Dr Channard
4,0
Als kinderen mij vragen wat mijn grootste angst is , antwoord ik doodleuk 'angst om ouder te worden'.
Ik vind het verouderingsproces bij personen werkelijk fascinerend. Voor het laatst heb ik al de grote Jack Nicholson films eens op een rij gezien. Ben begonnen met Easy Rider en eindigde met The Bucket List … je wordt toch even stil van het feit dat het leven gewoon voorbij raast.

Prachtige roman trouwens, mijn eerste echte klassieker van de negentiende eeuw. Wilde hanteert een zeer lyrische taal en ik kon geen genoeg krijgen van de ellenlange dialogen die gepaard gingen met een vleugje humor en cynisme. Daarom ook dat het enige hoofdstuk waar ik min of meer wat last mee had om door te komen, het hoofdstuk was zonder dialogen. De rest van het boek gaat er vlotjes in. Combineer dit dan ook nog eens met een zeer interessant verhaal/uitgangspunt en het kan gewoon niet meer stuk.

4,5*

avatar van metalfist
4,0
The Picture of Dorian Gray is zo'n boek dat alweer een aantal jaar op mij ligt te wachten. In tegenstelling tot onze goede vriend Dorian wordt Metalfist wel ouder (al hoopt hij wel met zijn 27, bijna 28, lentes nog een tijd te kunnen meegaan) en had ik me een tijd geleden al voorgenomen om eens wat vaker een moeilijker boek aan te pakken. Ik heb best nog veel van Oscar Wilde klaarliggen - veel van zijn oeuvre is in verzamelboeken te vinden - en dan de afgelopen dagen maar eens goed voor gaan zitten.

Al moet ik toegeven dat ik pas echt met het zonnige weer er een ferme start aan heb kunnen geven, want dit hersenspinsel van Wilde leent zich niet echt voor een halfuurtje lezen voor het slapengaan. Zijn schrijfstijl is namelijk een mes dat aan 2 kanten snijdt: de ene moment heerlijk gevat en op elke pagina kun je wel een aantal zinnen inkaderen maar soms is het ook amper vooruit te branden. Als mijn geheugen het nog goed doet, dan is bijvoorbeeld het hoofdstuk na de dood van Sybil (waar we een tijdssprong maken en Dorian gewoon één grote monoloog voert waarin hij een aantal dingen beschrijft) bijna niet te doen qua saaiheid. Toch blijft dit wel over de gehele lijn intrigeren en neemt Wilde je zonder al te veel moeite mee op een fascinerende reis. Het einde is misschien iets te voorspelbaar (ik meen ooit ook eens een verfilming gezien te hebben, maar vind op MovieMeter niets terug waar ik op gestemd heb) maar daar staan een aantal erg leuke personages tegenover en eerlijk gezegd: ik vond het abrupte einde hoe Dorian aan zijn einde komt, in tegenstelling tot de manier waarop de verhaallijn met de broer van Sybil wordt afgerond, nog wel mooi passen.

Het smaakt in ieder geval wel naar meer, zoveel is zeker. Geen idee waar ik nu aan zou starten, want ik heb het gevoel dat Dorian Gray de enige echte roman is die Wilde heeft gemaakt maar misschien zijn de toneelstukken me ook nog wel iets. Het zal niet voor direct zijn (nog zoveel anders te lezen!) maar er zal in de toekomst nog wel iets passeren van de hand van Wilde.

4*

avatar van J.Ch.
4,5
metalfist schreef:
Het smaakt in ieder geval wel naar meer, zoveel is zeker. Geen idee waar ik nu aan zou starten, want ik heb het gevoel dat Dorian Gray de enige echte roman is die Wilde heeft gemaakt maar misschien zijn de toneelstukken me ook nog wel iets.


Misschien is dit een aanrader voor als je verder wilt met Wilde.

avatar van metalfist
4,0
Aha, die heb ik nog liggen J.Ch. Dan zal dat waarschijnlijk wel de volgende worden

avatar van Vinejo
4,0
Heel leuk boek én schitterend geschreven. Met uitzondering van de paar pagina s waarin Wilde Wikipediagewijs allerlei edelstenen en diamanten begint te beschrijven (lijkt écht wel bladvulling) is dit heel leesbaar en zelfs spannend. Aanrader hoor.

avatar van manonvandebron
5,0
De publicatie van deze roman was destijds een schandaal, maar dat zegt vooral veel over de victoriaanse critici. Dorian Gray wordt niet voorgesteld als een vulgair lustobject, maar als een veruitwendiging van de abstracte idee Schoonheid. De schildersstudio vormt een arcadisch decor met rozen, seringen en een winde die bevrucht wordt door een hommel.

Dorian is een jongeman met vrouwelijke eigenschappen: blonde lokken, rode lippen en blozende wangen. De verhouding tussen schilder en model is platonisch. Oscar Wilde verfoeide het Victoriaanse Tijdperk, waarin homoseksualiteit taboe was. Hij dweepte met de Griekse Oudheid. De voornaam Dorian is slechts één van de vele verwijzingen daarnaar. Lord Henry pleit voor een tijdperk van het nieuwe hedonisme.

Het verlangen naar de eeuwige jeugd is een oud motief in de literatuur. Door z’n wens behoudt Dorian z’n jeugdige schoonheid, maar verliest hij z’n ziel. Zo komt een magisch element het verhaal binnen. Het schilderij wordt levend; Dorians leven wordt een kunstwerk. De verhouding tussen kunst en werkelijkheid is een thema. Volgens Lord Henry zit er meer realiteit in een het theater dan in het leven. Sibyl komt aanvankelijk slechts tot leven wanneer ze op het podium staat. Haar beste rol is Rosalind in As You Like It, een vrouw die zich als man vermomt.

Het speelt zich grotendeels af in Mayfair, een deftige wijk in Londen. Na de moord verplaatst het zich even naar een smerige opiumtent - een weerspiegeling van Dorians persoonlijke evolutie. De moord zelf vindt symbolisch in het dertiende hoofdstuk plaats. Voor het verwijderen van het lijk vindt Dorian een oplossing - in twee betekenissen van het woord.

Oscar Wilde was een taalvirtuoos. Z’n one-liners zijn vaak gebaseerd op een tegenstelling of paradox. In het eerste hoofdstuk lanceert hij meteen een van z’n bekendste: There is only one thing in the world worse than being talked about, and that is not being talked about. En zo gaat dat nog twintig hoofdstukken door.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:43 uur

geplaatst: vandaag om 17:43 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.