menu

Tre Volte all'Alba - Alessandro Baricco (2012)

Alternatieve titel: Driemaal bij Dageraad

mijn stem
3,97 (16)
16 stemmen

Italiaans
Verhalenbundel
Psychologisch

96 pagina's
Eerste druk: Feltrinelli, Milaan (Italië)

De verhalen beginnen alle drie in een hotellobby, alle drie bereiken ze hun toppunt van literaire spanning bij dageraad, en alle drie hebben ze als hoofdpersonen twee voor elkaar onbekende mensen die elkaar toevallig ontmoeten en binnen korte tijd hun diepste wezen aan elkaar blootgeven. Met een minimum aan beschrijvingen wordt het de lezer langzaam maar zeker steeds duidelijker wie deze mensen zijn en wat ze met elkaar te maken hebben.

zoeken in:
avatar van mjk87
4,5
Weer een erg fijn werkje van Baricco. Sterk in opzet met die drie delen die veelal uit dialoog bestaan, en dan veelal korte snedige dialoog zoals men vroeger dat in Hollywood ook zo goed kon. Zo schetst Baricco prachtige portretten van mensen die hun hele ziel bloot leggen, zomaar, aan elkaar. Eerlijk en oprecht met een bijzonder prettige sfeer. Echt heel veel kan ik er niet over zeggen, behalve dat ik genoten heb. 4,5*.

avatar van eRCee
3,5
Novelles liggen me over het algemeen wat minder dan het dikkere werk, hoewel er regelmatig kleine pareltjes tussen te vinden zijn. Baricco schreef met Driemaal bij dageraad al zijn derde novelle (en zijn romans zijn overigens ook niet overdreven dik), mijns inziens ook zijn beste.
Driemaal bij dageraad is een soort detailvergroting uit de roman Mr. Gwyn (met uitzondering van de opdracht is het boekje, zoals Pythia al aangaf, prima te lezen zonder voorkennis), en derhalve kan je het als een literaire vingeroefening van Baricco beschouwen, spielerei. Maar wel goed geslaagde spielerei, dat moet gezegd worden. Er zijn drie verhalen, met telkens dezelfde twee personages, maar de chronologie klopt niet; hun levensloop kruist elkaar meermaals op een onmogelijke manier. De inhoud is interessant, het gaat eigenlijk over levenskeuzes. Fraai vond ik de opmerking over het leven als een potje kaarten; je kan je kaarten niet veranderen, maar wel van speeltafel proberen te wisselen.
Grote gedeelten zijn louter dialoog, één van de sterke punten van Baricco, hoewel ik in dit geval de doorlopende, beschrijvende stukken eigenlijk beter vind. In ieder geval leest het mede daardoor zeer vlot en kan je het boekje in minder dan een uur uithebben.
Voor mij, en ik denk ook voor Baricco, is Driemaal bij dageraad een fijn tussendoortje. Wat ik hoop is dat de Italiaan nog eens uit zijn slof schiet en een vuistdik boek van 500+ pagina's aflevert.

avatar van psyche
3,5
psyche (crew)
eRCee schreef:
kan je het als een literaire vingeroefening van Baricco beschouwen, spielerei. Maar wel goed geslaagde spielerei, dat moet gezegd worden.


Grote gedeelten zijn louter dialoog, één van de sterke punten van Baricco, hoewel ik in dit geval de doorlopende, beschrijvende stukken eigenlijk beter vind. In ieder geval leest het mede daardoor zeer vlot en kan je het boekje in minder dan een uur uithebben.
Voor mij, en ik denk ook voor Baricco, is Driemaal bij dageraad een fijn tussendoortje.


Mee eens, niets aan toe te voegen

Gast
geplaatst: vandaag om 08:41 uur

geplaatst: vandaag om 08:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.