menu

De Kamergenoot van Anne Frank - Nanda van der Zee (1990)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Biografie

104 pagina's
Eerste druk: Lakeman, Amsterdam (Nederland)

In deze studie worden leven en karakter beschreven van Fritz Pfeffer (1889-1944), de tandarts die een van de onderduikers was met wie Anne Frank het Achterhuis deelde en die zij als 'Dussel' beschreef in haar dagboek. De Duits-joodse tandarts kwam eind 1938 met zijn niet-joodse partner Charlotte Kaletta aan in Amsterdam, waar ze zich vestigden in de Rivierenbuurt. Eind 1942 vroeg Pfeffer zijn patiënte Miep Gies een onderduik adres, om aan deportatie te ontkomen. Zij bracht hem naar het Achterhuis, waar hij overdag een kamer deelde met de puberende Anne, die hem negatief beschrijft. De auteur heeft zich toegelegd op problemen van onderduikers. Haar beknopte studie, gebaseerd op Pfeffers brieven aan Charlotte en informatie van zijn familie, laat niet zozeer een andere 'Dussel' zien, als wel de ware mens achter de nurkse, saaie man die Anne zag, waarmee hem recht gedaan wordt.

zoeken in:
Wie herinnert zich niet de unieke vondst op het Waterlooplein in het najaar van 1987: brieven en foto's van 'Dussel', de tandarts met wie Anne Frank noodgedwongen twee jaar de kamer in het Achterhuis deelde. Helaas ook, wie herinnert zich niet de onsympathieke en nogal domme man die hij volgens het Dagboek van Anne Frank en de daarop gebaseerde film en toneelstukken was?
Voor de historica Nanda van der Zee werd deze vondst het beginpunt van een boeiend onderzoek. Zij sprak met familie, vrienden en kennissen en kwam achtergrondinformatie over Dussel en zijn geliefde, Charlotte Kaletta, op het spoor. Ook van Dussel's zoon, Peter Pepper, ontving zij alle medewerking. Zij mocht voor dit boek onbeperkt van diens fotoarchief gebruik maken. Het boek bevat een groot aantal nooit eerder gepubliceerde foto's van Dussel. Op beeldvormende en genuanceerde wijze beschrijft Van der Zee wie deze Dussel - Fritz Pfeffer - in werkelijkheid was. Deze werkelijkheid blijkt een andere te zijn dan die Anne Frank in haar dagboek schilderde.

Voor lezers die het Achterhuis goed kennen een zinnige aanvulling.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:46 uur

geplaatst: vandaag om 12:46 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.