menu

Historiès Apodexis - Herodotos (-440)

Alternatieve titels: De Historiën | The Histories | Ιστοριης Απόδεξις

mijn stem
4,00 (8)
8 stemmen

Oudgrieks
Historisch

571 pagina's
Eerste druk: Onbekend, Athene (Griekenland)

Deze bundeling van boeken behandelt de geschiedenis van de gewelddadige confrontatie tussen de "barbaroi" en de Grieken, die zijn voorlopig hoogtepunt beleefde in de Perzische oorlogen. Als beginpunt van dit conflict beschouwde Herodotos de Lydische koning Croesus, die volgens hem begonnen is met onrechtmatige daden tegenover de Grieken. Hij maakt echter ook vele zijsprongen naar andere (geschiedkundige en geografische) onderwerpen. Het geheel houdt het midden tussen de memoires van een reiziger en een poging van een geschiedkundige avant-la-lettre om zoveel mogelijk objectief aan geschiedschrijving te doen. Het vertoont ook epische kenmerken: anekdoten en novellen.

zoeken in:
4,5
Ach, de klassieken, terwijl klasgenoten het een straf vonden om een samenvatting of bloemlezing te moeten doornemen, kon ik er niet genoeg van krijgen...

Alles wat me terugvoert naar ver vervlogen tijden is voor mij goddelijk tijdverdrijf... Herodotus, Thucidides, Xenephon, Homerus... of Marcus Livius; de punische oorlogen... heerlijk leesvoer

Jammer dat ik op deze site Gustave Flauberts Sallambô niet tegenkom, de prachtigste beschrijving van het oude Carthago ooit! (over de huurlingenopstand aldaar vlak na de eerste Romijns-Punische oorlog)

ags50
Het klassiek Griekse woord ‘istoría’ betekent onderzoek, kennis, informatie, wetenschap, vertelling en op de laatste plaats geschiedenis (mogelijk pas later toegevoegd).
Was Herodotos een geschiedschrijver of heeft hij zulks in dit werk gepretendeerd? Volgens mij niet. Hij heeft veel gereisd en overal waar hij kwam de plaatselijke bevolking gesproken en hen uitgehoord ten aanzien van hetgeen zij zich konden herinneren. Die verhalen (zonder nader onderzoek niet anders te noemen) heeft hij, al dan niet meteen, opgetekend en herhaaldelijk schrijft hij dan ook:"Men zegt ..." of "Volgens een ander verhaal ...". Dat is toch meer de handelwijze voor een cultureel antropoloog?
Opmerkelijk is het feit dat de Grieken spraken over de Grieken versus de "barbaroi" en de Perzen zichzelf als Arya (Ariërs, maar dan de oorspronkelijke, niet die uit de 20e eeuw) beschouwden tegenover de "anarya" (zij die geen Ariërs zijn). Waar de Perzen op grond van hun religie (Ahura Mazda) de waarheid als het licht en de leugen als de duisternis zagen en zij zich alle moeite getroostten de eerstgenoemde na te streven en laatstgenoemde verafschuwden, ligt het voor de hand dat in hun ogen de Grieken (Herodotos voorop?) met hun verhalen allen leugenaars waren en daarmee aanhangers van het kwaad.
Het moge duidelijk zijn dat de historiën van Herodotos met de nodige scepsis en voorzichtigheid ten aanzien van de geschiedkundige juistheid gelezen behoren te worden.

avatar van Raskolnikov
ags50 schreef:
Het moge duidelijk zijn dat de historiën van Herodotos met de nodige scepsis en voorzichtigheid ten aanzien van de geschiedkundige juistheid gelezen behoren te worden.

Maar waar ik dan benieuwd naar ben: hoe vond je het als literair werk? Of het geschiedkundig wel of niet accuraat is vind ik niet zo interessant (daarvoor is al genoeg hedendaagse werk voorhanden), maar als literair werk staat het wel op mijn lijstje er eens aan te beginnen.

ags50
Mijn waardering van dit boek is 4,5* en dat spreekt "boekdelen".
Het leest prettig weg, af en toe iets warrig, en nog altijd wordt Herodotos ook in hedendaagse (werkelijke) geschiedkundige werken geciteerd, vaak vanwege door hem genoemde anekdotes die niet ergens anders in de oudheid worden genoemd.
Maar ik heb dit werk niet gelezen om het te beoordelen op zijn literaire waarde ...

avatar van Οὖτις
3,0
Grappig genoeg is het Ploutarchos geweest die enkele eeuwen later een vernietigende beschouwing geschreven over het werk van Herodotos waarin hij stelde dat de 'historicus' fanatiek bevooroordeeld was ten gunste van de Grieken die, volgens Herodotos, geen kwaad konden doen. Maar zelfs tot op heden is hij daarin niet de enige.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:51 uur

geplaatst: vandaag om 11:51 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.