menu

Yemma: Stilleven van een Marokkaanse Moeder - Mohammed Benzakour (2013)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Autobiografisch

223 pagina's
Eerste druk: De Geus, Breda (Nederland)

Huis, gezin en Allah, dat zijn de domeinen van Mohammed Benzakours moeder. Ze is de echtgenote van een Marokkaanse eerstegeneratiegastarbeider. Ze is analfabeet en heeft nooit Nederlands geleerd. Na een herseninfarct belandt ze in een rolstoel, verlamd en zonder spraakvermogen. Ze wordt volledig zorgafhankelijk. Zonder haar zoon, die als tolk en belangenbehartiger optreedt, is ze verloren in een doolhof van ziekenhuizen, therapeuten en zorginstellingen die niet berekend zijn op patiënten zoals zij. Benzakour beschrijft hoe hij zijn yemma – Marokkaans voor ‘moeder’ – langzaam ziet afglijden. Hij haalt herinneringen op aan zijn vroegere moeder, aan wie zij was en wat hij aan haar te danken heeft. Te midden van een schrijnend gevecht tegen cultureel onbegrip en bureaucratie die menswaardigheid in de weg staan, doet Benzakour alles om haar leven enigszins te veraangenamen.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Review van Nico de Fijter in Trouw van 28 maart 2014:
https://www.trouw.nl/home/-mijn-moeder-was-de-enige-marokkaan-in-het-verpleeghuis-~ae1306d9/

Het boek is de winnaar van de E. du Perronprijs 2013, uitgereikt in 2014. Die E. du Perronprijs is een gezamenlijk initiatief van de Faculteit der Letteren van de Universiteit van Tilburg en de gemeente Tilburg. De jury vermeldt: 'Zijn observaties en de gevoelens die bij hem opkomen, zijn tegelijk maatschappelijk en algemeen én persoonlijk en intiem. Hij maakt van zijn documentaire een literaire prestatie van de eerste orde'.

Bilal030
Dit boek zal ik hopelijk ergens dit jaar gaan lezen. Het onderwerp spreekt mij heel erg aan.

Bilal030
Prachtig en teder autobiografisch boek. Nadat zijn moeder getroffen wordt door een herseninfarct neemt de schrijver de zorg op zich. Alsof de situatie niet ellendig genoeg is, zijn er ook nog eens culturele verschillen tissen cliënt en verzorgingshuis die de situatie er niet makkelijker op maakt. Met veel liefde en een vleugje humor geschreven en wat mij betreft ook maatschappelijk relevant.

Bilal030
Halfje erbij gedaan. Wat een mooi, liefdevol boek is dit zeg. Heb Benzakour altijd interessant gevonden maar het ‘klikte’ telkens niet helemaal voor mij. In dit boek vallen voor mij bepaalde zaken, zijn schrijftalent en maatschappelijke betrokkenheid, samen waardoor het voor mij duidelijk zijn beste werk is.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:50 uur

geplaatst: vandaag om 17:50 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.