menu

Tu Rostro Mañana: 3 Veneno y Sombre y Adiós - Javier Marías (2007)

Alternatieve titel: Jouw Gezicht Morgen: 3 Gif en Schaduw en Afscheid

mijn stem
4,06 (8)
8 stemmen

Spaans
Spionage

572 pagina's
Eerste druk: Alfaguara, Madrid (Spanje)

'Gif en schaduw en afscheid' is het derde en laatste deel van 'Jouw gezicht morgen'. De verteller en hoofdpersoon, Jacques of Jaime of Jacobo Deza, slaagt er uiteindelijk in de onverwachte gezichten te zien van de mensen die hem omringen, en ook dat van hemzelf. Hij ontdekt dat we, wanneer we in aanraking komen met het verraad en het geweld die altijd latent aanwezig zijn onder het min of meer vredige oppervlak van onze westerse wereld, daarmee worden besmet als met een gif.

zoeken in:
avatar van eRCee
4,5
Men zou nooit iets moeten vertellen, noch gegevens moeten verstrekken, noch geschiedenissen aandragen, noch maken dat mensen zich wezens herinneren die nooit hebben bestaan, die de aarde niet hebben betreden of de wereld doorkruist, of die hier wél geweest zijn maar al min of meer buiten gevaar waren in de eenogige, onzekere vergetelheid.

Zo begint Javier Marías zijn drieluik, dat eigenlijk één werk is, gepubliceerd in drie delen. Teruglezend kan je zien hoe fraai alles samenhangt, hoe vanaf het begin Marías de touwtjes stevig in handen heeft, en zijn lezer met allerlei zijlijntjes ruim 1100 pagina's gevangen houdt in zijn ontzagwekkende literaire web.

Om een voorbeeld te geven; deel twee begint met het zinsdeel "Richtte maar nooit iemand een verzoek tot ons", en de situatie waar dit het meest concreet op slaat, de gunst die de jongedame Pérez Nuix vraagt van de hoofdpersoon, wordt pas na ruim 80 pagina's in deel drie uit de doeken gedaan, in totaal een slordige 420 pagina's verder dus. En zo gaat het met vrijwel alles. Marías speelt met de tijd, net zoals hij speelt met de taal, en uiteindelijk, door die twee te combineren, met zijn lezers.

Deel 3, gif en schaduw en afscheid kent naast de fantastische, uitgesponnen opening (het verzoek van Pérez Nuix en daaraan parallel lopend het onderricht van Tupra) ook nog eens de langverwachte ontmoeting met Luisa, de vrouw van het ik-personage. Dit is prachtig gedaan, je houdt als lezer al van die vrouw zonder dat ze nog werkelijk in het boek is voorgekomen. Daarna zakte de roman voor mij tijdelijk een klein beetje in, dat wil zeggen dat ik iets minder in de ban was dan eerder, maar dat wordt weer goed gemaakt met het ontroerende verhaal over Valerie, de vrouw van Peter Wheeler. Opnieuw slaagt Marías erin zijn stilistische motieven, zijn literaire trucs, om te zetten in een indrukwekkende inkijk in de geschiedenis, in dit geval van de tweede wereldoorlog.

Jouw gezicht morgen is een romancyclus die je als lezer even optilt, en dat even duurt in elk geval langer dan de tijd die het kost om de boeken te lezen. De eruditie spat er voortdurend vanaf, aan alle kanten, en Marías kan ook heerlijk fulmineren over huidige gewoontes en gebruiken. De trilogie zelf is uiteindelijk een poging om achter het gezicht van mensen te zien, drijfveren te doorgronden, en handelingen uit het verleden te verklaren. En dat is, sorry voor de grote woorden, geestverruimend.

Ik heb het al eerder gezegd, maar zeg het nu met nog meer overtuiging; Jouw gezicht morgen is voor zover ik weet de belangrijkste literaire prestatie van het vorige decennium. Een meesterwerk.

4,0
Mooi gesproken! En ik kan me er helemaal in vinden. Zou mooi zijn als meer lezers dit Spaanse genie gaan ontdekken.

avatar van psyche
4,0
psyche (crew)
dutch2.0 schreef:
Mooi gesproken! En ik kan me er helemaal in vinden. Zou mooi zijn als meer lezers dit Spaanse genie gaan ontdekken.


Ik heb na twee jaar met tussenpozen de hele trilogie gelezen; ik vond het laatste deel veel leesbaarder, minder uitweidingen maar ik ben ook blij dat ik het boek dicht kon slaan. Verder sluit ik me evengoed aan bij eRCee hoewel mij Así Empieza lo Malo - Javier Marías (2014) van Marías het meest ligt.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:29 uur

geplaatst: vandaag om 10:29 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.