menu

The Ask and the Answer - Patrick Ness (2009)

Alternatieve titel: De Chaos Trilogie 2: Het Donkere Paradijs

mijn stem
4,00 (4)
4 stemmen

Engels
Jeugdboek
Sciencefiction

519 pagina's
Eerste druk: Walker Books, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Na zijn ontsnapping uit Prentisstown hoopte Todd vrijheid en verlossing te vinden in New Haven. Helaas heeft hij de dodelijk gewonde Viola recht in de armen geleid van zijn aartsvijand, burgemeester Prentiss. Hij heeft geen andere keuze dan te accepteren dat de burgemeester de touwtjes in handen heeft met zijn totalitaire regime. Wat is er gebeurd met Viola? Is zij nog in leven? En wie zijn de mysterieuze Answer?

zoeken in:
avatar van Donkerwoud
4,0
Dit tweede boek gaat verder waar zijn voorganger ophield en toont meer dan ooit de grimmige aard van botsende ideologieën en daarmee samenhangende oorlogen. Leerzaam en spannend voor een jong leespubliek, maar zeker zo leuk voor de volwassen lezer die er raakvlakken inziet met de realiteit. Wat mij het meeste aanspreekt is dat het zijn oorspronkelijke doelgroep van jonge lezers serieus neemt en ze confronteert met hoe ingewikkeld holle termen als 'goed' en 'kwaad' eigenlijk zijn. Ingewikkelde materie die hier op een aansprekende wijze wordt vertaald naar hoe Viola en Todd te maken krijgen met hun onmogelijke keuzes. Het boek gaat op een ondragelijk pijnlijke manier verder waar je eigenlijk zou willen dat het ophoudt, maar wordt nooit te grafisch of te gewelddadig.

Als volwassen lezer 'stoor' ik mij alleen aan hoe Mayor Prentiss teveel tot een karikaturale schurk wordt. Begrijp me niet verkeerd: het is een heerlijke schurk en ik ben gek op hem in al zijn walgelijke kwaadaardigheid. Maar het is nou juist zo mooi dat de andere karakters niet alleen maar goed of slecht zijn maar ook meerdere kanten hebben. Hopelijk krijgt Mayor Prentiss in het derde deel net zo'n zachtere kant als zijn zoon. Het zou een verrassende kers op de taart zijn van het eindstuk.

4,0
Een goed vervolg op Het mes dat niet wijkt. Heel anders en daardoor verfrissend om als vervolg te lezen. Waar in deel 1 het hoofdthema 'vluchten' is, draait het in deel 2 vooral om psychologische oorlogsvoering. Doordat je de hoofdpersonen al kent kan het verhaal direct de diepte in. Daardoor voelt dit minder als een tienerboek aan dan deel 1. Het hele verhaal voelt een stuk meer volwassen en dat is positief.

Samenvatting:
Burgemeester Prentiss neemt Haven over en scheidt de mannen van de vrouwen. Viola leeft en wordt behandeld door genezeressen. De burgemeester probeert zowel Todd als Viola aan zijn kant te krijgen. Ze mogen elkaar niet zien en de burgemeester gebruikt hun trouw aan elkaar om dingen gedaan te krijgen. Todd moet samen met Davy Prentiss (junior) alle gevangen Spakkels aan het werk zetten. Viola werkt voor genezeres madame Coyle, een tegenstandster van de burgemeester. Beiden komen in steeds wredere situaties terecht. Todd moet de Spakkels zeer slecht behandelen en zet hierdoor, op advies van de burgemeester zijn gevoel uit (ik ben de cirkel en de cirkel ben ik). Viola vlucht naar de door madame Coyle geleide verzetsgroep, het Advies. Zij vechten tegen de burgemeester en zijn leger en iedereen wacht op de komst van de kolonistenschepen. Er worden aanslagen gepleegt, alle Spakkels worden gedood (door de burgemeester blijkt later). Davy raakt erg gehecht aan Todd. De burgemeester probeert Todd ervan te overtuigen dat Viola hem in de steek heeft gelaten. Viola gaat Haven in om hem te redden, maar wordt gevangen genomen. Ze weten de burgemeester te verslaan. Een kolonistenschip arriveert wanneer de legers van de burgemeester en het Advies de strijd aan willen gaan. Wie bereikt ze als eerste om ze aan hun kant te krijgen? Dan nadert opeens een gigantisch leger Spakkels. De burgemeester overtuigt Todd hem niet te doden, maar samen de strijd met de Spakkels aan te gaan. Viola is onderweg naar het kolonistenschip. Hoe gaat dit verder?

Gast
geplaatst: vandaag om 06:57 uur

geplaatst: vandaag om 06:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.