menu

The Pit and the Pendulum - Edgar Allan Poe (1843)

Alternatieve titel: De Put en de Slinger

mijn stem
3,94 (102)
102 stemmen

Engels
Griezel

22 pagina's
Eerste druk: The Gift (periodiek), Philadelphia (Verenigde Staten)

Ten tijde van de Inquisitie wordt de anonieme verteller voor een tribunaal gebracht. Wanneer de rechters hem ter dood veroordelen verliest hij het bewustzijn. Als hij wakker wordt, is hij echter door duisternis omringd...

zoeken in:
avatar van Freud
In ons leerboek Nederlands in het middelbaar heeft ooit een stripbewerking van dit verhaal gestaan, maar enkel de eerste pagina's. Eigenlijk stopte het verhaal op het moment dat de slinger bijna beneden was, op het allerspannendste moment. Ik ben er echter nooit toe gekomen het verhaal te gaan zoeken en te lezen, dus ik weet nog steeds niet hoe het eindigt . Ik was het intussen alweer vergeten, maar nu ben ik wel weer razendbenieuwd of en hoe iemand uit zo'n uitzichtloze situatie kan ontsnappen!

22 pagina's maar ? En dan zo maar vanuit het niets met 10 stemmen op 1 ? Ik heb het boek niet gelezen, maar ik vind toch echt dat een boek meer stemmen nodig heeft wil het in de toplijsten voorkomen.

4,0
Sai
Het hele verhaal (samen met de meeste andere verhalen van Poe) is hier online te lezen:
http://www.online-literature.com/poe/40/

Voor mij is het heel erg jeugdsentiment, en zeker één van Poe's beste.

avatar van eRCee
3,0
Vroeger al eens gelezen maar het is zo dun dat ik De Put en de Slinger eerst maar wou herlezen. En ja, het blijft een sterk verhaal. Goed bedacht, mooi geschreven. Het doet me verder echter niets. Zelfde euvel als met alle kortverhalen: er is geen ontwikkeling, geen inhoud en nauwelijks emotionele binding. Werk van Poe is voor mij niets meer dan een leuk tussendoortje. 3*

avatar van bennerd
Ik ben hier nu toch verschrikkelijk benieuwd naar.

avatar van cortez
3,0
Gruwelijk verhaaltje, met veel gevoel voor de psychologische belevenis van het hoofdpersonage... maar het einde is volledig van de pot gerukt.

avatar van DvonGeem
4,5
Fantastisch gruwelverhaal.

avatar van Devoo
4,0
Spannend verhaal met een teleurstellend einde.

avatar van centurion81
5,0
Wat een geweldig verhaal...Tot nu toe de beste in de bundel die ik aan het lezen ben....

avatar van the Cheshire cat
4,0
Gruwelijk, maar het deed mij steeds denken aan die Saw-films.

yorgos.dalman
Mmmm... vind deze vergelijking iets te kort door de bocht.
Daar waar de Saw-meuk uiteindelijk toch niet veel meer is dan platte martelporno, is het verhaal van Poe stijlvoller, bevat meer authentieke sfeer en heeft, zoals vaker bij Poe, een knappe spanningsopbouw.

avatar van the Cheshire cat
4,0
Nee, je hebt helemaal gelijk hoor, ik vond die films ook maar plat. Het verhaal van Poe is Kunst,
die Sawreeks bagger.

yorgos.dalman
Het verhaal zelf: claustrofobisch en angstaanjagend genoeg. Zeg maar 'hardcore Poe'.

En treffend: de kracht van suggestie. De dreigende slinger werkt in het literaire verhaal wel, en in de filmadaptatie van Roger Corman weer helemaal niet. Die slinger moet je niet banaal en grafisch zien, die moet letterlijk en figuurlijk tussen je oren zitten - daar zit de echte horror.

avatar van metalfist
4,0
Het was alweer een tijdje geleden dat ik nog eens in mijn 'Fantastische Vertellingen' van Edgar Allan Poe had gelezen, maar een paar dagen geleden kriebelde het toch weer. Ik vind het zeker geen slechte schrijver, maar ik had de indruk dat ik teveel van zijn verhalen op korte tijd was aan het lezen. The Fall of the House of Usher, het vorige verhaal in de bundel, viel een tikkeltje tegen en ik was dan ook wel benieuwd wat The Pit and the Pendulum teweeg ging brengen.

Vind dit wel één van zijn wat vreemdere verhalen, als je begrijpt wat ik bedoel. Poe gebruikt de fameuze Spanish Inquisition (het is eigenlijk erg, maar ik schiet altijd in de lach als ik die twee woorden hoor.. Ik geef de schuld aan Monty Python) als setting, maar kiest ervoor om enig andere vorm van historisch detail gewoon weg te laten. Waarom dan net deze keuze maken, het is me een raadsel. Voor de rest is het weer de oude vertrouwde Poe stijl die hier komt kijken. Namelijk een naamloze verteller die via een manuscript/brief zijn relaas van de hallucinante gebeurtenissen die hem zijn overkomen neerschrijft. De kracht van dit verhaal zit hem echter in de gedetailleerde beschrijvingen en lijkt het beste werk van Poe tot nu toe te worden totdat hij opeens besluit om zijn gevangene zich te laten bevrijden. Kan ik op zich nog mee leven, maar de muren die dan op hem beginnen af te komen en zeker de van de pot gerukte redding doen afbreuk aan het geheel.

Wat zonde is, want ik zou graag eens de volle pot aan Poe willen geven, maar hij slaagt er altijd in om zijn werk terug onderuit te shotten. Soit, The Pit and the Pendulum is één van de bekendste verhalen van de schrijver en ook één van de beste die ik tot nu toe heb gelezen. Er staat me nog wel wat te wachten en de goesting is er weer. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

4*

4,5
eRCee schreef:
Vroeger al eens gelezen maar het is zo dun dat ik De Put en de Slinger eerst maar wou herlezen. En ja, het blijft een sterk verhaal. Goed bedacht, mooi geschreven. Het doet me verder echter niets. Zelfde euvel als met alle kortverhalen: er is geen ontwikkeling, geen inhoud en nauwelijks emotionele binding. Werk van Poe is voor mij niets meer dan een leuk tussendoortje. 3*


Dit werk dien je in het Engels te lezen, wat mij betreft.

avatar van eRCee
3,0
Ik geloof daar niet in.

avatar van slowgaze
3,5
Ik ook niet.

avatar van the Cheshire cat
4,0
Blijft gewoon hetzelfde verhaal.

avatar van Jason82
4,0
Naar aanleiding van de hoge beoordelingen op deze site gelezen en het stelde me zeker niet teleur. Ondanks dat het hier gaat om een kort verhaal, slaagde Poe er in om mij als lezer te raken. Heel sfeervol beschreven!

Gast
geplaatst: vandaag om 13:34 uur

geplaatst: vandaag om 13:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.